Ar Klaipėda gaus savąją „vizitinę kortelę”?

Nuomonės

Dr. Martynas Purvinas (Kaunas)
2020-10-08

Komentarų: 1

Ties Pilies tiltu, N. Uosto ir Dangės (Danės) upės krantinės sankryžoje rengiamasi statyti naują verslų centrą. Imta skelbti, kad jis taps Klaipėdos senamiesčio vizitine kortele. Kaip bus iš tiesų?

Istorijos vingiais

Seniausias Lietuvos Respublikos miestas visada siejosi su upe – jos žiotyse statyta Memelburgo tvirtovė, tas žemupys ilgai buvo patikimas uostas ir vartai į platųjį pasaulį.

Gal neatsitiktinai XVI a. būtent paupyje, ties dabar žinomu Jono kalneliu, buvo kurtas uostamiesčio sakralinis centras su Šv. Mikalojaus bažnyčia, kurioje laikytos lietuviškos pamaldos gausiems apylinkių gyventojams, su miestiečiams skirta Šv. Jono bažnyčia, kapinėmis, mokyklos ir dvasininkų sodybomis. Netgi sovietinės okupacijos laikais tą vieną svarbiausiųjų istorinės Klaipėdos vietų siūlyta pažymėti visiems prieinamu žaliu skveru, kuriame galėjo atsirasti ir memorialai krašto ir miesto lietuviškajam paveldui. Deja, jau nepriklausomoje Lietuvoje susilaukta korupcinių sandėrių, senosios Klaipėdos sakralinį centrą ir žymių miestiečių amžinojo poilsio vietą užsigrobė pelno siekiantys veikėjai, tą plotą sudarkę nevykusiais ir netinkamais statiniais.

Biržos tiltas XX a. pradžioje. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Prisimintina, kad upės pakrančių reikšmė buvo suvokiama ir ankstesniais šimtmečiais. Prie judrios upės, kur įplaukdavo įvairiausi laivai, stengtasi statyti dailesnius bei išvaizdesnius pastatus. Ten patalpinta žinomoji Birža, ilgai buvusi tikrąja Klaipėdos vizitine kortele.

Deja, per šimtmečius susiklostęs dailus vakarietiškas uostamiestis labai nukentėjo Antrojo pasaulinio karo pabaigoje. Sovietiniai okupantai ėmėsi planingai naikinti istorinio miesto liekanas, nugriaudami visas didžiąsias bažnyčias, ilgai nesiimdami atkūrinėti svarbių uostamiesčio dalių. Į patį senamiestį brukti nevykę statiniai, darkę istorinio miesto pavidalą. Upės krantinė „papuošta“ daugiaaukščiu gremėzdu (dabartiniu Muzikiniu teatru) ir pan.

Tokios nuostatos – vis dar neišnykstantis sovietinis šleifas, iki šiol nenykstantis noras naikinti „praeities atgyvenas”, kurti esą naująjį pasaulį. Taip upės krantinę ir visą senąjį miestą sudarkė „K-D” gremėzdai, jau minėti agresyvūs ir netinkami naujadarai prie Jono kalnelio bei kt.

Naujojo verslų centro galimybės

Dabar rengiamasi užstatyti vieną iš svarbiausiųjų istorinės Klaipėdos vietų – reikšmingą sklypą prie upės ir tilto, judriosios gatvės. Būtent čia galėtų atsirasti koks ypatingesni statinys, gal net savaip pakeisiantis sunaikintąją Biržą –  buvusį vieną iš miesto simbolių.

www.pinterest.dk nuotr.

Tas naujasis pastatas turėtų būti išties išskirtinis – pritampantis prie senamiesčio aplinkos ir kartu išsiskiriantis iš jos savo unikaliais, nepakartojamais bruožais, kokiais jūrinio paveldo motyvais ir pan.

Šiais laikais ne vienas naujovių bet kokia kaina mėgėjas imtųsi tame svarbiame sklype talpinti kokią stulbinančią „baidyklę”, agresyviai nustelbiančią visus senosios Klaipėdos vertybių likučius. Įmanomas ir kitas kraštutinumas – gal ten bus įbrukta eilinė „dėžė”, autoriams įrodinėjant, kad tokios dabar labai madingos kur nors Kalifornijoje ar Honkonge.

Kol kas paskelbtosios 13 projektinių siūlymų versijų nuteikia liūdnai. Tarp jų nepavyko pastebėti kokių genialių (ar bent talentingų) siūlymų, siekių sukurti tikrąją Klaipėdos senamiesčio „vizitinę kortelę”. Gali būti, kad svarbią uostamiesčio vietą vėl užims koks nevykęs statinys. Linksmuoliai siūlo nenusiminti – šiais laikais verslo pastatai ilgai nestovi, gal po kelių dešimčių metų nugriaus kokį nevykusį pastatą ir pastatys išvaizdesnį. Daugeliui dabartinių klaipėdiečių tai menka paguoda – jie gal nebesulauks to šviesesnio rytojaus.

Norintys išties papuošti (o ne dar labiau sudarkyti) svarbią uostamiesčio vietą ir visą miestą, turėtų ir kitą išeitį. Reikšmingų pastatų projektavimas būna pratęsiamas, kol galop atsiranda išties rimtiems vertintojams tinkantis sprendimas. Ar kas nors Klaipėdoje tuo rūpinsis?

1 Comment

  1. Vytautas

    Rašinyje ir klausiama, ir atsakoma. Konkuruojančių draikalų jau yra. Ar pasidomėta buvusiais statiniais? Galimos jų citatos. Laivybos pastatai, gatvelės, jaukumas, o ne šaltas stiklas. Gali būti ir kokia kranų, gervių, inkarų skulptūra… Braižyba iš žurnalų čia pavojinga. Jautrumo, jausmingumo, jaukumo reikia. Negi čia švilpaus vėjai į stiklą. Fachverkas čia geriau derėtų nei stiklas. Elektros stulpai primintų anuometinius ažūrinius geležies konstruktyvus. Fotografijų ir planų yra. Galima ir natūroje eksponuoti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This