Mokslininkai ir praktikai ieško sprendimų jūros ir kranto problemoms spręsti

Uostas ir jūra

Spalio 7-9 dienomis Klaipėdos universitete (KU) vyksta jau 13-oji Nacionalinė  jūros mokslų ir technologijų konferencija „Jūros ir krantų tyrimai 2020“. Tai kasmetis šios srities mokslo darbuotojų ir praktikų susitikimas jūros ir jos aplinkos problematikai aptarti.

KU nuotr.

„Mokslinės diskusijos fokusas – Baltijos ir Kuršių marių būklės tyrimai pačiais įvairiausiais aspektais – nuo kranto iki vandenų. Pranešimus skaito ir diskusijose dalyvauja šioje srityje tyrimus atliekantys šalies mokslo darbuotojai bei praktikai – pavyzdžiui, pajūrio savivaldybių atstovai, kuriems aktualios krantotvarkos problemos“, – pranešime spaudai pažymi vienas iš konferencijos organizacinės grupės narių dr. Arūnas Balčiūnas.

Pasaulinė pandemija koregavo pirminius renginio organizatorių planus: konferenciją, į pajūrį surinkdavusią itin gausią auditoriją, iš pavasario teko perkelti į rudenį, iš svetingos Nidos į šiuo laiku saugesnę virtualią aplinką –  tiek pranešėjai, tiek jų klausytojai bendrauja šiuolaikinių technologijų pagalba. Organizatoriai dalyvių gausa nesiskundžia – į sesijas ir diskusijas susijungia dešimtys dalyvių.

Apgailestaujama tik dėl vieno, jog virtuali aplinka atėmė tiesioginių susitikimų ir neformalių diskusijų privilegiją. Anot kasmetį renginį organizuojančio KU Jūrinių tyrimų instituto direktorės prof. dr. Zitos Rasuolės Gasiūnaitės, būtent tokiuose pokalbiuose apsikeičiama idėjomis, gimsta nauji sumanymai, bendri projektai.

Apibendrindama pirmąją diskusijų dieną prof. dr. Z. R. Gasiūnaitė išskyrė įžanginį „EcoServe“ („Ateities ekosisteminės paslaugos Lietuvos kranto zonoje globalios kaitos kontekste“) projekto seminarą ir jo tematiką „Pamario kraštas po 100 metų“.

„Pasaulyje nagrinėjami keli scenarijai, kaip vystysis mūsų santykis su gamtine aplinka. Ar tai bus žaliasis kursas, ar toliau laikysimės aplinką alinančio iškastinių išteklių scenarijaus. Remdamiesi šiais scenarijais interaktyvioje diskusijoje bandėme prognozuoti, kokie bus žmogaus poreikiai kultūrinėms ekosisteminėms paslaugoms 2100-aisiais metais: ar žmonės norės mėgautis sportu ir rekreacija gamtoje, stebėti augalus ir gyvūnus, naudosis gamta kaip įkvėpimo šaltiniu ir pan. Į tokį gana tolimos ateities prognozavimą įtraukiame ne tik mokslininkus, bet ir įvairių visuomenės grupių atstovus, o tuo pačiu šviečiame visuomenę apie mūsų santykį su aplinka ir galimybes sumažinti neigiamą poveikį ekosistemoms“,- sakė Z. R. Gasiūnaitė.

Konferencijos pranešimų temos apima problemines geologijos, ekologijos, archeologijos, kultūros paveldo ir kt. sritis. Bus išlaikyta ir stendinių pristatymų tradicija. Organizatoriai pabrėžia, jog ši konferencija yra praktinė ir visos joje aptariamos temos nukreiptos ne tik į esamų problemų pristatymą, mokslinę analizę, bet ir sprendimų paiešką.

Išsamią konferencijos programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Prie Baltijos jūros taršos prisideda elementarūs buities darbai

Mikroplastiko dalelės aptinkamos įvairiuose Lietuvos vandens telkiniuose. Baltijos jūroje jų kiekis yra linkęs didėti, irimo laikotarpis – sunkiai apibrėžiamas, o ...
2023-07-13
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Sudarytas 2023 m. šauktinių sąrašas

Sausio 5 d. Krašto apsaugos ministerijoje sudarytas šių metų karo prievolininkų sąrašas, į kurį įtraukti visi konstitucinę pareigą turintys atlikti ...
2023-01-05
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Lietuvos ir Latvijos mokslininkai - prieš pajūrio taršą

Žiemiški pajūrio vaizdai slepia tamsiąją šio reginio pusę – užsilikusias ar bangų išplautas šiukšles. Jų kiekis šalies paplūdimiuose europinę normą, ...
2022-12-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This