„Grigeo Klaipėda“ – naujas aplinkosaugininkų smūgis (papildyta komentaru)

Miestas, Svarbu

Bendrovei „Grigeo Klaipėda“ suduotas naujas smūgis, o visuomenininkai švenčia pergalę. Aplinkosaugininkai ne tik nepriėmė įmonės paraiškos pakeisti Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimo, bet ir dabar galiojantį leidimą papildė naujais draudimais. Jų svarbiausias tas, kad bendrovei „Grigeo Klaipėda“ neleista grįžti į Dumpius.

Bendrovė „Grigeo Klaipėda” vėl norėtų naudotis savo valymo įrenginiais, esančiais Dumpiuose. Martyno Vainoriaus nuotr.

Aplinkos apsaugos agentūros vadovas Rimgaudas Špokas jau pasirašė tokį sprendimą. „Grigeo Klaipėda“ į Aplinkos apsaugos agentūrą kreipėsi dar liepos 31 dieną. Ji pateikė paraišką pakeisti TIPK leidimą, nes siekia, kad Dumpiuose esančiuose savo valymo įrenginiuose galėtų atlikti nuotekų pirminį valymą ir tada jas perduoti bendrovei „Klaipėdos vanduo“. Taip esą nebereikėtų su šia įmone pasirašinėti laikinų sutarčių dėl nuotekų tvarkymo.

Tačiau Aplinkos apsaugos agentūra nusprendė paraiškos nepriimti, nes įvertino ir „Grigeo Klaipėda“, tiek kitų subjetų pateiktą informaciją. Paraiška įmonei grąžinta papildymui ir patikslinimui.

Tačiau tuo pačiu nuspręsta pakoreguoti dabar „Grigeo Klaipėda“ turimo TIPK leidimo sąlygas. Jos papildytos naujais draudimais.

Bendrovei „Grigeo Klaipėda“ draudžiamas bet koks nuotekų ir filtrato išleidimas į gamtinę aplinką. Papildomose sąlygose taip pat nurodoma, kad draudžiama nuotekų valymui naudoti Dumpių kaime esančius nuotekų valymo įrenginius, o nuotekos pagal sutartyje su AB „Klaipėdos vanduo“ nustatytas sąlygas turi būti nukreipiamos tik AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų sistemą. Patikslintose sąlygose taip pat įrašytas draudimas smulkiojo makulatūros masės valymo metu susidariusios gamybos liekanas (biomasės) deginti bendrovės biokatilinėje.

Tokį Aplinkos apsaugos agentūros sprendimą bendrovė „Grigeo Klaipėda“ turi teisę apskųsti.

Tačiau visuomenininkai jau švenčia pergalę ir neslepia, kad laukė ir tikėjosi tokio sprendimo.

„Šitą TIPK leidimą jie nori pasikeisti, kai sumanė Dumpiuose daryti rekonstrukciją, savo valymo įrenginius Dumpiuose naujų vamzdžiu sujungti su „Klaipėdos vandens“ įrenginiais. Matome, kad iš tos įmonės yra daug melo, išsisukinėjimų. Pati paraiška pakeisti TIPK leidimo sąlygas yra paremta senais duomenimis. Mes tikrai nenorime, kad „Grigeo Klaipėda“ tokiomis sąlygomis grįžtų į Dumpius. Turint omenyje, kad galimai 90 proc. atliekų nebuvo valoma biologiškai ir tada buvo toks baisus kvapas, tai kas būtų, jei jie visa apimtimi sugrįžtų į Dumpius. Būtų tragedija, mes visi aplink išskristume kaip lapai nuo smarvės. Tad tas sąlygų patikslinimas, kuriuo draudžiama nuotekų valymui naudoti įrenginius Dumpiuose, mums yra nerealus džiaugsmas, dėl to dirbome neįsivaizduojamai daug“, – teigė visuomenininkė, Šernų ir Ketvergių bendruomenės vadovė Rasa Kuzavienė.

Jos vertinimu, gyventojams naudingas sprendimas yra ir drausti bendrovei „Grigeo Klaipėda“ gamybos liekanas deginti savo biokuro katilinėje.

„Jie to nedaro nuo vasario, bet gerai, kad uždraudė. Tos atliekos yra labai taršios, o biokuro katilinės kaminas neturi jokių filtrų. Klaipėdoje užtenka uosto, tikrai nereikia dar ir kamino, kuris taršą varo ant miesto“, – pabrėžė R. Kuzavienė.

Anot jos, visuomenininkai tikrai neprieštarauja, kad „Grigeo Klaipėda“ vykdytų savo veiklą, tačiau bendrovė privalo susitvarkyti ir dirbti šiuolaikiškai.

„Kartono ir popieriaus gamyba yra viena taršiausių pasaulyje, tai ir matome, nes ir „Klaipėdos vanduo“ vis kemšasi. Tai yra žiaurios nuotekos. Pasaulyje yra išrastos technologijos, kaip galima tas nuotekas tvarkyti, tačiau į procesu reikia investuoti. Ir ne 100 tūkst., o milijonus. Įmonė per metus uždirba 10 mln. eurų grynojo pelno, tad manome, kad ji galėtų ir turėtų pakankamai investuoti ir susitvarkyti. Tada visiems bus gerai“, – akcentavo R. Kuzavienė.

KOMENTARAS

Tomas Eikinas, „Grigeo Klaipėda“ vadovas

Aplinkos apsaugos agentūros sprendimas yra formalus faktinės šiandieninės situacijos konstatavimas, kuriuo nieko naujo nenusprendžiama. Kalbant apie rašte išdėstytus sprendimus, tai į gamtinę aplinką gamybinių ir buitinių nuotekų neleidžiame nuo sausio 7 dienos, kai nuotekas nukreipėme į „Klaipėdos vandens“ nuotekų valymo įrenginius. Šiuo metu su „Klaipėdos vandeniu“ sudaryta nuotekų tvarkymo paslaugų sutartis sudaryta mėnesiui su pratęsimu iki metų pabaigos. Taip pat įmonė jau nuo vasario mėnesio savo biokuro katiluose nedegina po makulatūros rūšiavimo susidarančios biomasės, nes tai darė neigiamą įtaką mūsų įrenginių veiklai dėl druskingo vandens iš Kuršių marių. Na, o dėl įrenginių naudojimo Dumpiuose – bendrovė jau kuris laikas yra paruošusi kompleksinius techninius sprendimus dėl tvaraus nuotekų tvarkymo, kurie yra derinami su Aplinkos apsaugos agentūra. Juos įgyvendinus planuojame pasirašyti ilgalaikę nuotekų valymo sutartį su „Klaipėdos vandeniu“ bei teikti naują prašymą Aplinkos apsaugos agentūrai dėl TIPK sąlygų pakeitimo. Tad įmonė ir toliau vykdo gamybinę veiklą, tikintis kuo greičiau gauti institucijų leidimus tvariam nuotekų valymui, kuris prisidės ir prie nemalonių kvapų Klaipėdos mieste sprendimo.

11 Comments

  1. Šikeo

    Galėtų išvis uždaryti tą šaraskino kontorą!

    Reply
  2. Vidas Berzonskis@yahoo.com

    Galima ir nakti deginti bruda, kai kontrolieriai miega ir visokios visuomenininkes.

    Reply
  3. Piliete

    Taip idomiai, kazkokie sprendimai neturintys itakos Grigeo veiklai, pradejo dygti likus porai dienu iki Seimo rinkimu. Girskienes bandymas isokti i traukini link Seimo uzsitraukus kelis papildomos pilieciu balsus, kuriem uztenka garsiai skambancios antrastes, o esme nedomina ar nesuprantama.

    Reply
    • Aš taip pat pilietė ir klaipėdietė

      Buvo vieša info apie tuos visuomenininkų raštus . Jie tikrai rašyti ne vakar ir net ne užvakar .ir net ne prieš savaitę …. O jei jau grigėjui jokio skirtumo ir neturės jokios reikšmės , tada liko klausimas – kodėl jie kreipėsi dėl TIPK sąlygų pakeitimų ? Eilinis pakvailinimas ?

  4. D.Ž.

    Tai tikrai yra pergalė. Bet svarbiausia tai, kad ji pasiekta mūsų miesto aktyvių ,pilietiškų moterų sugebėjusių suburti dar pulką pietinės miesto dalies drąsių žmonių, pastangomis. Ligita Girskienė ir šalia jos esančios moterys atkakliai siekė išaiškinti kas smardina miestą, iš kur tai? PAGARBA VISIEMS JIEMS… Galiausiai jų dėka , buvo demaskuoti daugybė vadovų, specialistų, aplinkosaugininkų taip pat UAB ‘Klaipėdos vanduo” su NT valykla Dumpiuose, miesto meras . Jie buvo-yra „priremti prie sienos” … Grigeo KL. 10 m. gamybos nuotekos .beveik nevalytos, tekėjo į marias ,jūrą.. Didesnio nusikaltimo per 30 metų nepadarė nė viena pramonės įmonė. Per 30 m. dar nebuvo tokio fakto, kad atsakingi darbuotojai, žinodami ( meras nesidomėjo ar miesto įmonės ekologiškai veikia),kad Grigeo Kl.vykdo nusikalstamą, tyletų.
    Pergalė ne taip lengvai pasiekiama, todėl Ligita Girskienė su visa komanda diskutavo, informavo Aplinkos ministrą, prezidentą, premjerą ministrą, LR Aplinkos ministeriją ir jos padalinius…. Nuo tos katastrofos žmonėms ir marioms-jūrai išaiškinimo dienos (2020 .01.07) pagaliau sužinojome kad A.Apsaugos agentūra (Vilnius) netvirtina Grigeo Kl. TIPK leidimo ( plačiau apie tai rašo str-yje.). Jo vadovui R.Špokui ačiū. Tai jau nuosprendžio Grigeo Kl. signalas – įmonei gali prisieiti stabdyti savo veiklą…Atrodo, toks atvejis būtų pirmas LR.
    Daug kas priklauso nuo savivaldybės. Jos įtaka įmonės veiklai stabdyti ar ne – yra didelė. Gerai, kad kai kurie savivaldybės darbuotojai jau prisiminė ir miestiečius.
    Naujas „KL. vanduo direktorius” pakeitęs 15 m. dirbusį L.Makūną, jau prisidėjo prie pergalės… jo požiūris, nuomonė labai svarbūs.
    Pasirodo, kad mes miestiečiai patys privalome kontroliuoti miesto ekologinę būklę. Neleisti ,daugybei atsakingų už tai pareigūnų , neatlikti jiems priskirtų pareigų.

    Reply
    • t

      Nebejuokink

  5. Pilietis

    Ponia Kuzaviene, tai kaip čia išeina, šampaną dar reikia šaldyti toliau… Iš didelio debesies nė lašo lietaus. Ciniškai apsimelavote, o jūsų sesuo Zaborė su Girskiene liko už kadro… , kuri ten iš jų jus filmavo. Butaforinis aplinkos ministras vykdydamas valstiečių “zadanije” tikisi daugiau balsų per rinkimus parūpinti Girskienei. Žemas lygis…

    Reply
    • Haha

      Liberalams s*nė dega ką?

    • Piliečiui gentviliukui

      Vėl Gentvilai politikuoji ir meluoji. Negynk savo remeju!

  6. Dūda

    Žmonės patys tvarko miesto reikalus. Meras kerpa toliau juosteles. PAGARBA!

    Reply
    • greičiau

      mero parodija

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Bendrovės „Grigeo Klaipėda" byla vienai dienai buvo persikėlusi į uostamiestį

Pirmadienį Šiaulių apygardos teismas išvažiuojamajame teisiamajame posėdyje, kuris vyko Klaipėdos apygardos teisme, baigė liudytojų apklausas. Teismui yra pateiktas prašymas papildomai ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Neskundžiamas verdiktas: aplinkosaugininkai tinkamai įvertino „Grigeo Klaipėda“ marioms padarytą žalą

Ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA) tinkamai įvertino AB „Grigeo Klaipėda“ nelegaliai leistomis nuotekomis ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This