Seimo rinkimai: jau balsavo daugiau 45 proc. rinkėjų

Fotoreportažai, Politika

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sekmadienio rytą, nuo 7 valandos, duris atvėrė Seimo rinkimų apylinkės, dirbsiančios iki 20 val. Rinkėjai gali balsuoti savo rinkimų apylinkėje arba bet kurioje savo apygardos rinkimų apylinkėje.

Išimtinais atvejais, jeigu rinkėjas faktiškai gyvena kitos rinkimų apygardos teritorijoje, jis gali prašyti rinkimų komisijos būti įtrauktas į tos apylinkės rinkėjų sąrašus ir paprašyti užpildyti F5 formą, kurios pagrindu jį būtų galima įrašyti į tos konkrečios rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašus. Prieš tai rinkėjas gali būti paprašytas įrodyti, kad jis faktiškai gyvena kitoje apygardoje (pavyzdžiui, pateikti pažymą apie deklaruotą gyvenamąją vietą, disponuojamo nekilnojamojo turto dokumentus ir panašiai).

Rinkėjams einant balsuoti reikia pasiimti asmens dokumentą, dėvėti nosį ir burną dengiančią veido apsaugos priemonę bei turėti savo asmeninį rašiklį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

19 val. duomenimis, savo valią jau buvo pareiškę 33,84 % rinkėjų. Įskaitant balsavusius iš anksto šis rodiklis siekė 45,49 proc.

Klaipėdoje ir Neringoje balsuojama šiek tiek vangiau: Marių apygardoje balsavo tik 37,98, Pajūrio – 41,31, Danės – 46,79, Baltijos – 39,82 proc. rinkėjų.

Šiuose rinkimuose daugiamandatėje apygardoje rinkėjų balsų laukia 17 politinių darinių: „Drąsos kelias“ politinė partija, Partija „Laisvė ir teisingumas“, Laisvės partija, Lietuvos liaudies partija, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Centro partija – tautininkai, Nacionalinis susivienijimas, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Kartų solidarumo sąjunga – Santalka Lietuvai, Partija „Lietuva – visų”, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Krikščionių sąjunga, Darbo partija ir Lietuvos socialdemokratų partija.

Klaipėdos miestą ir Neringą apimančiose keturiose vienmandatėse apygardose rinkėjai gali rinktis iš 46 kandidatų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kviečia rinkėjus būti pilietiškais ir einant balsuoti saugoti ne tik save, bet ir kitus balsuoti atėjusius žmones. Prašoma praleisti vyresnio amžiaus žmones, neįgaliuosius, besilaukiančias moteris, balsuoti atėjusius tėvus su kūdikiais ir mažais vaikais.

„Matydami, kaip atsakingai rinkėjai laikėsi tvarkos išankstinio balsavimo metu, labai tikimės, kad ir sekmadienį balsuoti atėję žmonės taip pat rodys gražų pilietiškumo pavyzdį ir saugos ne tik save, bet ir kitus”, – kalbėjo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

VRK taip pat pataria į balsavimo patalpą nesivesti kitų asmenų, kurie nebalsuoja rinkimuose, atvykus į balsavimo vietas nesibūriuoti bei laikytis saugaus atstumo nuo rinkimų komisijų narių ir kitų rinkėjų.

Seimo rinkimuose iš anksto balsavo 243 520 arba 10,1 proc. rinkėjų. Prieš ketverius metus aktyvumas balsuojant iš anksto siekė 6,65 proc., tačiau tuomet išankstinis balsavimas savivaldybėse truko trumpiau.

INFORMACIJA

Galutinio partijų kandidatų sąrašo eilę nustato rinkėjai. Jie tai padaro reitinguodami – atiduodami pirmumo balsus kandidatams, kuriuos palaiko. Kuo daugiau rinkėjų atiduos pirmumo balsų kandidatui, tuo aukštesnėje kandidatų sąrašo vietoje jis atsiras.

Pirmiausia daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenyje pažymėkite politinės partijos kandidatų sąrašą, už kurį norite balsuoti. Šio biuletenio apačioje esantys penki laukeliai yra skirti rinkėjui įrašyti penkis kandidatų numerius iš jo pasirinkto kandidatų sąrašo. Kandidatų sąrašai rinkimų metu iškabinti balsavimo kabinose. Jie taip pat yra skelbiami VRK interneto svetainėje.

Reitinguojant pageidaujamą kandidatą, verta žinoti, kad to paties kandidato eilės numerio įrašymas į kelis arba visus langelius kandidatui vis tiek suteikia tik vieną pirmumo balsą.

Pirmumo balsų įrašymo eiliškumas nėra svarbus, tai reiškia, kad visuose penkiuose rinkimų biuletenio apačioje esančiuose langeliuose įrašyti balsai yra lygiaverčiai.

Reitinguoti galima bet kurį politinės partijos kandidatų sąrašo, kurį pažymėjote daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenyje, kandidatą. Nesuteikus nei vieno pirmumo balso, biuletenis bus galiojantis, tačiau rinkėjo pirmumo balsai nebus skirti niekam. Tokiu atveju bus laikoma, kad rinkėjas išreiškė palaikymą partijos sudarytam sąrašo eiliškumui.

Pasibaigus balsavimui, pagal visoje Lietuvoje suskaičiuotus balsus yra nustatoma kiekvieno kandidatų sąrašo porinkiminė eilė.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”160340,160341,160342,160343,160344,160345,160346,160347,160349,160350,160352,160514,160515,160516,160517,160518,160519,160520,160521″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

2 Comments

  1. Anonimas

    Esu pasipiktinusi.
    Kodėl šiemet negalima balsuot ne savo apygardoj?
    Kodėl apie tai nebuvo skelbta?
    Masė žmonių keitė gyvenamą vietą,buvo išvykę…
    Reiškia rezultatą nulems sėslių, namisėdų pensininkų balsai ,kurie bus lojalūs už200 eurų priedą??

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Ne savo apygardoje galima buvo balsuoti iš anksto. Tam buvo skirtos 4 dienos. O ne savo apygardoje tikrąją rinkimų dieną niekada nebuvo galima balsuoti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Kaip tinkamai pasiruošti rinkimams?

Artėjant savivaldybių tarybų ir merų rinkimams, kurie įvyks kovo 5 dieną, viešoje erdvėje vis dažniau atkreipiamas dėmesys į politines reklamas ...
2023-01-10
Skaityti daugiau

Politika

Naujajame Rinkimų kodekse - ribojimas merų kadencijoms ir kitos naujovės

Rugsėjo 1 d. įsigalioja Lietuvos Respublikos rinkimų kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo konstitucinis įstatymas. Rinkimų kodeksas keičia iki šios dienos ...
2022-09-01
Skaityti daugiau

Nuomonės

Rinkimų įstatymai neturi tapti žaisliukais partijų rankose

Prieš porą mėnesių, vos pradėjus darbą naujajai Seimo daugumai, iš jos atstovų Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovų ...
2021-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This