Ligoniams namuose reikia ne tik atjautos, bet ir kokybiškų paslaugų

Sveikata

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro Dienos socialinės globos skyriaus komanda
2020-10-12

Komentarų: 0

Parsivežus artimąjį iš ligoninės į namus, artimiesiems dažnai kyla daugybė klausimų ir problemų. Sunku ne tik susitaikyti su artimo žmogaus liga, bet ir fiziškai slaugyti: prausti, keisti sauskelnes ir pan. Gulinčio artimojo slauga – sunkus darbas, reikalaujantis ir kantrybės, ir žinių. Kartu tai didelis moralinis ir emocinis išbandymas artimiesiems, nes reikalauja ne tik laiko, žinių, bet ir dažnai specialiųjų slaugos priemonių.

Kai asmeniui yra nustatyti slaugos poreikiai, jam priklauso ne tik socialinės išmokos, kurias skiria Savivaldybės administracijos skyrius, bet socialinės paslaugos, t. y. techninės pagalbos priemonės (slaugos lova, čiužinys, tualeto kėdė, dušo kėdė, lovos staliukas ir kitos) ir dienos socialinės globos asmens namuose paslaugos.

Gulinčiojo ligonio priežiūroje higiena užima labai svarbią vietą, nes dėl prakaito, šlapimo ar išmatų sudrėkus odai atsiranda palankios sąlygos praguloms, odos ligoms vystytis. Dėl nepakankamos odos priežiūros ligonis gali jausti diskomfortą, nes oda atlieka daug svarbių funkcijų: apsauginę, imunologinę, termoreguliacinę, medžiagų šalinimo, kvėpavimo ir kt., o tai įmanoma tik esant švariai odai.

Parsivežus artimąjį iš ligoninės į namus, artimiesiems dažnai kyla daugybė klausimų ir problemų. VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Visiems suprantama, kad kaskart keičiant sauskelnes reikia prausti intymiąją zoną, bet ne mažiau svarbi ir viso kūno higiena. Jeigu ligonis ilgesnį laiką nemaudomas, jei drabužiai ir patalynė keičiami retai, didėja tikimybė, kad ant odos ims sparčiai daugintis mikroorganizmai. Tokiais atvejais odą sužeidus į organizmą gali greičiau patekti infekcijos, o tai didina pragulų ar odos ligų atsiradimo riziką. Jei nevaikštantis ligonis gali sėdėti ir savarankiškai nusiprausti, jam tokia galimybė turėtų būti suteikiama lovoje. Jei pats ligonis to padaryti negali, jį prižiūrintis žmogus turėtų kiekvieną rytą nuprausti veidą, kaklą, rankas, kojas, išvalyti dantis. Intymi higiena taip pat atliekama kiekvieną rytą ir vakarą, taip pat vonioje ar po dušu.

Kai tokios galimybės nėra, turi būti atliekamas drėgnas viso kūno valymas. Prausimas svarbus ne tik dėl švaros, bet ir dėl to, kad, atliekant masažuojamuosius judesius, stimuliuojama ligonio kraujotaka. Didelė pagalba prižiūrintiesiems sunkius ligonius yra įvairiausios slaugos  priemonės. Odos švarinimui naudojamos drėgnos servetėlės,drėgnos prausimo pirštinės, kurios palengvina gulinčių ar sunkiai sergančių žmonių priežiūrą ir gali būti alternatyva muilui ir vandeniui.  Švari oda padeda sveikti.

Dėl ilgo gulėjimo ligos patale sergantysis neretai tampa kaprizingas, irzlus, todėl itin svarbu tinkamai prižiūrėti ligonio kūną, odą, kad ji būtų švari ir nekeltų papildomo fizinio nepatogumo sergančiajam. Daugelį namuose slaugomų gulinčių asmenų vargina šlapimo inkontinencija (ŠI – šlapimo nelaikymas). Dauguma  šlapimo nelaikančių žmonių gali susirgti depresija ar įgyti  fiziologinių ir psichologinių problemų. Tai našta ne tik pačiam sergančiam, bet ir artimiesiems. Tokiais atvejais, reikalinga ypatinga kūno švara, tinkamas sauskelnių ir įklotų pasirinkimas.

Asmenims, kuriems nustatytas specialiosios slaugos poreikis, ir jų artimiesiems naštą palengvina dienos socialinės globos asmens paslaugas teikianti komanda: socialinės darbuotojos, koordinuojančios komandos veiklą, slaugytojos ir jų padėjėjos, lankomosios priežiūros darbuotojos, kineziterapeutės/ masažuotojos psichologė ir užimtumo specialistė.

Centro darbuotojai, organizuojantys ir teikiantys dienos socialinės globos paslaugas asmens namuose, yra kvalifikuoti, kompetetingi, geba ne tik pasirūpinti ir slaugyti sunkiai sergančius ligonius, bet gali ir patarti, kokias priemones pasirinkti, kaip jas naudoti, kur įsigyti, padėti įveikti psichologinius sunkumus, organizuoti paciento užimtumą dienos metu ir pan.

Tuo metu, kai sergančiajam teikiamos dienos socialinės globos asmens namuose paslaugos, artimieji gali dirbti arba pasinaudoti atokvėpiu, kad atgautų fizines  jėgas, atstatytų ir sustiprintų psichoemocinę būseną.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pavojingu sąvartynu paverstas butas: prokurorai bando nusiplauti

Dviejų instancijų uostamiesčio teismai patvirtino, kad prokurorai buvo neteisūs atsisakydami padėti Klaipėdos miesto socialinės paramos centrui (KMSPC) išspręsti problemą, kurią ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Iš pareigų atleidžiama Diana Stankaitienė (atnaujinta)

Klaipėdos savivaldybė praneša iš pareigų atleidžianti ilgametę Klaipėdos socialinės paramos centro direktorę Dianą Stankaitienę. Centrui vadovauti laikinai pavesta direktorės pavaduotojai ...
2024-02-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This