Hakatoną laimėjo cerebriniu paralyžiumi sergančio studento komanda

Fotoreportažai, Švietimas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje daugiau nei 70 jaunų žmonių suko galvas, spręsdami socialines problemas SOCIAL TECH hakatone „Potyrių laboratorija“. Renginio tikslas buvo sukurti ir pristatyti idėjas, leidžiančias įsijausti į kito žmogaus kūną ir jausmus.

Projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ ir „Light House“ komandos inicijuotame renginyje dalyvavo 8 jaunimo komandos iš Klaipėdos, Kauno, LCC tarptautinio universiteto, Klaipėdos valstybinės kolegijos ir kt. Komandos kartu su mentorių pagalba kūrė ir pristatė įvairiausias idėjas, pradedant simuliatoriumi,  padedančiu įsijausti į neregio būklę, neįgaliojo judėjimo ypatybes ir baigiant žaidimu su situacijomis.

Domo Rimeikos nuotr.

Pasak vieno iš hakatono mentorių Rolando Dockevičiaus, tai buvo pirmasis Lietuvoje tokio tipo hakatonas, kuriame nagrinėjamos sudėtingos socialinės temos. Pasak jo, pastaruoju metu pasaulyje socialinės temos informacinių technologijų srityje yra itin finansuojamos, siekiant skatinti ieškoti šių problemų sprendimų.

Pirmoji vieta –hiperkinezijos sutrikimo sprendimui

Hakatono komisijos sprendimu pirmąją vietą laimėjo komanda „Neuroena“.

„Tai buvo vienbalsis komisijos sprendimas, nes jautėsi idėjos įdirbis ir svoris, jog tai ne tik problemos pažintinis produktas, bet ir realiai sprendžiantis sveikatos problemą“, – komentavo komisijos narys D. Jonikas.

Nugalėtojai laimėjo 1000 eurų piniginį prizą, kurį įsteigė UAB „Real Job Finders”, bei galimybę kitąmet sukurti savo idėjos prototipą ir jį pristatyti naujame Jaunimo centre Klaipėdoje – Eksperimentiniame atvirumo kultūros inkubatoriuje.

Komandą „Neuroena“ sudarė  Kauno technologijų universiteto (KTU) robotikos studentas Simas Bačinskas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Deimantė Kurtulytė bei KTU Programų sistemų studentai Antanas Ramanauskas, Ugnė Glinskytė, o idėją hakatone gyvai pristatė KTU studentas, cerebriniu paralyžiumi sergantis 21 metų Lukas Arlauskas.

Jis pateikė kostiumo, kuris padėtų žmonėms, kenčiantiems dėl nevalingų judesių, idėją. Tokį kostiumą vilkintis žmogus gautų į raumenis elektros impulsus, kurie mažintų nevalingą raumenų susitraukinėjimą.

„Aš pats sergu cerebriniu paralyžiumi nuo pat vaikystės ir patyriau viską – nuo skausmo iki socialinės atskirties“, – teigė vaikinas. Pasak Luko, toks kostiumas galėtų padėti žmogui atlikti sudėtingesnius, tikslumo reikalaujančius veiksmus.

Vaikinas teigia, jog komanda planuoja kurti dviejų tipų kostiumą: vieną, kuris pagelbėtų sergantiesiems, ir kitą, kuris sukeltų empatijos jausmą žmonėms, neturintiems fizinių sutrikimų.

„Aš paauglystėje susidūriau ir su psichologinėmis problemomis bei patyčiomis, todėl norėtųsi, kad žmonės suprastų, ką reiškia kasdien gyventi su nevalingais judesiais“, – teigė L. Arlauskas.

Antrą vietą laimėjo komanda „Quadrum“ iš Klaipėdos, kurie pateikė simuliatoriaus idėją, leidžiančią suvokti, kaip gyvena judėjimo bei regos negalią turintys asmenys. O trečioji vieta atiteko LCC tarptautinio universiteto studentų komandai „Empify“, kurie pateikė virtualios realybės žaidimo idėją.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”160803,160804,160805,160806,160807,160808,160809,160810,160811,160812″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  1. Miestietis

    Oho, kaip įdomu. Šaunuoliai jaunimas. Tik prizai, mano supratimu, menkoki.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Renginiai

Penktadienį Klaipėdoje

NAUJASIS TURGUS 9-16 val. Velykinė mugė IMANUELIO KANTO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS MENO SKYRIUS (J. JANONIO G. 9) 16 val. Piešimas gyvai. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Mums rašo

Remigijus Žiogas: „Neleisk, kad ego trukdytų tau siekti savo tikslų“

Kovo pradžioje prasidėjo Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro Atviro jaunimo centro projekto ,,Pažink save” rubrika – ,,Sėkmės istorijos”. Rubrikos tikslas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Sportas

Klaipėdos derbyje: studenčių entuziazmas prieš patyrusias žaidėjas

Moterų Baltijos krepšinio lygos („Biosil-WBBL“) finalo ketverto antrajame pusfinalyje Palangos arenoje penktadienį 19 val. prasidės Klaipėdos derbis tarp LCC tarptautinio ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This