Senelių ir anūkų ryšys: kaip stiprinti tarpusavio santykius?

Konsultacijos

„Family Lab Academy” pedagogė Indrė Neimantė ir psichologė Aušra Jančauskaitė, organizuojančios senelių ir anūkų rytmečius Klaipėdoje, sako, kad senelių ir anūkų ryšys yra ypatingas, kitoks nei tėvų ir vaikų.

„Dažnu atveju seneliai su anūkais bendrauja laisviau nei tėvai su savo vaikais. Paprastai seneliai būna nuolaidesni, anūkai gauna šilumos, supratimo bei palaikymo. Taip yra todėl, jog seneliams krenta mažesnė atsakomybė nei tėvams”, – teigia pedagogė Indrė Neimantė.

Seneliai itin svarbūs anūkų gyvenime, nes paprastai yra kantresni, turi daugiau laiko bei gyvenimiškos išminties. Jiems nereikia niekur skubėti, tad gali ramiau bei kantriau išklausyti, paaiškinti bei patarti.

pxhere.com nuotr.

Psichologės Aušros Jančauskaitės teigimu, seneliai turi neįkainojamos įtakos vaikų psichologinei raidai: socialiniams, emociniams įgūdžiams, savarankiškumui ir pasitikėjimui savimi. Lyginant su tėvais, seneliai turi kelis kartus daugiau tėvystės patirties, tad jie geba tiksliau atpažinti anūkų poreikius ir jautriau į juos reaguoti. Be to, senelių neįpareigoja griežtos auklėjimo taisyklės, tad jie linkę su anūkais bendrauti laisviau ir šilčiau. Toks bendravimo stilius vaikams labai patrauklus, tad jie noriai leidžia laiką lepinami senelių.

Ypatingą senelių ir anūkų ryšį puoselėti padeda bendra veikla.

„Svarbu, kad veikla patiktų abiems pusėms. Ryšys stiprės tik patiriant teigiamas emocijas. Išbandyti siūlau įvairias veiklas atsižvelgiant į vaiko amžių bei poreikius, temas, kuriomis pastaruoju metu domimasi. Užsiėmimai gali būti nuo bendro pyrago kepimo iki eksperimentų, kurie paprastai žavi vaikus. Kartu kurkite, konstruokite ir džiaukitės procesu”, – sako pedagogė Indrė Neimantė.

Psichologė Aušra skatina senelius su anūkais laiką leisti žaismingai – šokinėti per balas, basiems braidyti po rasotą žolę, kurti ir konstruoti, juokauti, papasakoti šeimos istoriją ir įvairius smagius nuotykius. Pati veikla nėra tokia svarbi, kokios svarbios tą veiklą lydinčios emocijos, svarbu būti kartu ir džiaugtis vienas kitu.

Nepaisant to, kad ir kaip smagu leisti laiką su anūkais, svarbu atsižvelgti ir į jų tėvų lūkesčius. Vaikams ribos ir taisyklės yra svarbios, jos suteikia saugumo ir pastovumo. Tad tiek su tėvais, tiek su seneliais vaikams turėtų galioti panašios taisyklės. Jei namuose vaikui galima vieną valandą žiūrėti filmukus ar po pietų pasivaišinti vienu sausainiuku, seneliams netikslinga „lepinti” anūką neribojant nei filmukų, nei saldumynų. Svarbu su tėvais aptarti lūkesčius, pagrindinius auklėjimo ir ugdymo tikslus. Juk pagrindinis mūsų visų tikslas – vaiko gerovė. Nuoširdus pokalbis išklausant tiek vieną, tiek kitą pusę ir bendro sutarimo priėmimas ir jo laikymasis – teisingas kelias, padedantis užtikrinti šiltus tarpusavio santykius ir laimingą vaiko vaikystę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Mokymasis gamtoje ir iš gamtos. Kodėl tai svarbu?

,,Pastaruoju metu šiuolaikiniai vaikai daugiau laiko praleidžia prie ekranų negu žaisdami lauke. Tačiau mokslininkai ir vaikų ugdymo specialistai teigia, kad ...
2020-06-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kodėl su vaikais naudinga išbandyti eksperimentus?

Vaikai nuo pat gimimo ypatingai smalsūs – jie noriai tyrinėja, kasdien atranda ir išbando naujus dalykus, stebi, eksperimentuoja su aplinkoje esančiais ...
2020-05-30
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdoje duris atvers visuminio ugdymosi šeimai studija

Birželio 1 d. Klaipėdoje atsidarys visuminio ugdymosi šeimai studija „Family Lab Academy”. Teigiama, kad joje vyks „kūrybiškos ir inovatyvios veiklos visai šeimai, ...
2020-05-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This