Verslo liudijimų kainos Klaipėdoje – be pokyčių

Verslas

Verslo liudijimai Klaipėdoje kitais metais nebrangs,  o kai kurioms veikloms net norima taikyti mažesnius mokesčius.

Viena populiariausių veiklų, kuriai įsigyjamas verslo liudijimas, yra prekyba ne maisto produktais. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės administracija, atsižvelgdama į ekonominę situaciją, siekdama nebloginti verslo aplinkos ir nemažinti biudžeto pajamų, parengė miesto tarybos sprendimo projektą, kuriuo numatoma kitais metais nekeisti fiksuotų pajamų mokesčio dydžių už verslo liudijimus, palikti tokius, kokie galiojo šiemet. Tokiam sprendimo projektui dar turi pritarti miesto taryba, jį ketvirtadienį palaimino Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas.

Tiesa, sumažėjo veiklų, kuriomis galima verstis turint verslo liudijimą. Tačiau tas veiklas panaikino, o žmones išsiimti individualios veiklos pažymas ar steigtis įmones, privertė Vyriausybė. Verslo liudijimai nebesuteikiami auklėms, kai kuriems statybininkams, automobilių meistrams ir pan.

Anot Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos, šiuo metu įsigyjant verslo liudijimą veiklai Klaipėdos teritorijoje taikomi diferencijuoti mokesčio dydžiai nuo 1 iki 585 eurų, atsižvelgiant į veiklos rūšies mąstą, veiklos paklausumą, verslumą, pajamingumą, paslaugos pelningumą bei konkurenciją. Tokius dydžius siūloma ir palikti galioti kitais metais.

Vos vieno euro metinis mokestis už verslo liudijimą taikomas 28 mažai populiarioms veiklos rūšims, kurių pajamingumas ir paslaugos kaina rinkoje maža. 35 eurų metinis mokestis nustatytas 9 veiklos rūšims, kur veiklą vykdo nedaug gyventojų ir paslaugos kaina yra nedidelė.

209 eurų mokestis taikomas 12 veiklos rūšių, kurios vidutiniškai populiarioms, turinčios paklausą ir poreikį jomis verstis, 348 Eur mokestis – 22 veiklos rūšims, 417 Eur mokestis – 9 veiklos rūšims, 434 Eur mokestis – 4 populiarioms, didelio pajamingumo ir kainos veiklos rūšims, 585 Eur mokestis – 2 veiklos rūšims.

„Prognozuojame kad su šiais įkainiais, kokie yra ir šiemet, kitais metais į miesto biudžetą surinksime apie 500 tūkst. eurų pajamų“, – vylėsi K. Petraitienė.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narė Elida Mantulova pateikė pasiūlymą, jog kai kurių verslo liudijimų kaina būtų mažinama iki 35 eurų per metus, kai dabar ji siekia 348 eurus.

Politikės žodžiais, dėl COVID-19 sukeltos situacijos sumažėjo žmonių pajamos, todėl reikėtų skatinti gyventojus pirkti verslo liudijimus ir užsiimti namų ūkio veikla (šeimininkavimas pobūviuose, butų tvarkymas, apželdinimas, malkų skaldymas, šiukšlių surinkimas) bei aplinkos tvarkymu (gatvių valymas bei sniego ir ledo šalinimas).

K. Petraitienė skaičiavo, jog ir dabar šių veiklų verslo liudijimai nėra brangūs, nes mėnesio mokestis siekia vos 29 eurus, o tai yra mažiau nei euras per dieną. Be to, verslo liudijimą galima įsigyti ne visiems metams, o tik veiklos dienoms. Šiais metais verslo liudijimus namų ūkio veiklai yra nusipirkę 60 gyventojų, o aplinkos tvarkymui – 36.

„Miesto taryba turėtų apsispręsti, ar šie pajamų netekimai dėl sumažinto mokesčio biudžetui būtų reikšmingi“, – teigė K. Petraitienė.

Tačiau miesto tarybai apsispręsti nereikės, nes tokiam politikės siūlymui nepritarė kiti komiteto nariai, teigę, jog reikėtų išanalizuoti visas veiklas, o ne išskirti tik dvi.

Per 2018 m. Klaipėdos mieste išduoti 6 362 verslo liudijimai, surinkta 496 485 Eur gyventojų pajamų mokesčio, o pernai išduoti 6 506 verslo liudijimai, surinkta 558 623 Eur gyventojų pajamų mokesčio. Tad išduotų verslo liudijimų skaičius išaugo 2,3 proc., palyginti su 2018 m., o surinkto gyventojų pajamų mokesčio suma padidėjo 62 138 Eur.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Uostininkai ir valdininkai įsigali savivaldybės įmonėse

„O ar jūs man galite parodyti nors vieną valdybą, kuri yra nepriklausoma?” Šio retorinio mero Arvydo Vaitkaus klausimo per savivaldybės ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

Konsultacijos

VMI: įsibėgėja verslo liudijimų išdavimas 2024 metams

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad atvėrus galimybę įsigyti verslo liudijimus 2024 m., per pirmąją savaitę tuo pasirūpino ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This