Klaipėda tapo padidintos koronaviruso rizikos zona: svarstomos tik mažai skausmingos priemonės

Miestas, Svarbu

Klaipėda jau įžengė į padidintą koronaviruso rizikos zona. Šiuo metu mieste yra 11 COVID-19 židinių, sergančiųjų skaičius greitai bus didesnis nei Lietuvos vidurkis. Todėl Klaipėdos valdžia pradėjo ruoštis būsimiems ribojimams ir draudimams, kuriuos pažadėjo labai apgalvoti.

Šiuo metu Klaipėdos mobiliajame punkte per parą paimama 150 mėginių, pajėgumus numatoma padidinti. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kavinių darbo laiko netrumpins

Penktadienį Klaipėdos savivaldybėje posėdžiavo įvairių žinybų atstovai, kurie aptarė koronaviruso situaciją uostamiestyje, didžiausias jo rizikos sritis, plitimo galimybes ir prevencines priemones. Šis pasitarimas tapo įžanga į kitą savaitę vyksiantį Ekstremalių situacijų komisijos posėdį, kuriame jau bus priimami sprendimai.

„Klaipėda jau yra įžengusi į padidintos rizikos zoną, mums iškyla tie patys iššūkiai, su kuriais susidūrė kitos savivaldybės, todėl nusprendėme nelaukti, o pradėti ruoštis sprendimams, kurie yra būtini, racionalūs, gali suveikti kaip prevencija, kad išvengtume labai didelių draudimų ir ribojimų“, – po pasitarimo surengtoje spaudos konferencijoje teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis tvirtino, jog pasitarime nebuvo kalbėta apie kavinių, barų, restoranų darbo laiko ribojimus, nors tokie siūlymai ir skamba.

„Mes į juos žvelgiame pakankamai santūriai, atsargiai ir atsakingai, nes pirmiausia kyla klausimas dėl kompensavimo aspektų. Per pirmąją koronaviruso bangą, kai kavinės negalėjo veikti, įstaigos gavo kompensacijas. O jei dabar eitume tuo draudimų keliu, veiklą uždraustų ar ribojimus įvestų savivaldybė, vadinasi, ir kompensacijų tikimasi iš savivaldybės, o mes nesame tam pasiruošę. Tad į viską, kas reikalauja draudimų, reikia žvelgti labai atsargiai“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Be to, kitą savaitę miesto vadovai ketina susitikti su smulkaus ir vidutinio verslo atstovais, išgirsti jų pamąstymus apie situacijos suvaldymą, siūlomus sprendinius.

„Turime visi suvokti savo atsakomybės ribas ir visi vienodai prisiimti atsakomybę už antrosios bangos, kuri yra gerokai rimtesnė, suvaldymą“, – teigė V. Grubliauskas.

Problema – popamokinė veikla

Iš šiuo metu Klaipėdoje esančių 11 koronaviruso židinių didžioji dauguma yra ugdymo įstaigose. Tačiau, anot V. Grubliausko, dar tikrai nekalbama apie visuotinį nuotolinį mokymą.

„Šiandien pasitarėme, kad nėra tikslo ir noro uždaryti visas mokyklas į nuotolinį mokymą, paliekant mokyklose tik pradines klases. Niekas nesiruošia eiti į tokių drastiškų sprendimų lauką. Bet jei mokyklose nustatomas koronaviruso atvejis, tada jau įsijungia kiti mechanizmai, kai klasėje ar visoje mokykloje turi būti įvedamas nuotolinis mokymas“, – tvirtino Klaipėdos meras.

Jo žodžiais, daug nerimo kelia moksleivių popamokinė veikla, nes į vadinamuosius būrelius susirenka vaikai iš skirtingų mokyklų. „Todėl kalbėjome apie popamokinių veiklų sprendimus – ar reikės draudimų, ribojimų, ar maksimaliai įjungti nuotolinio bendravimo galimybes. Šiai dienai apie draudimus dar nekalbame, tą darysime, kai neišvengiamai reikės daryti“, – pabrėžė V. Grubliauskas.

Anot jo, pasitarime buvo paliestas ir pacientų lankymo gydymo įstaigose klausimas, tačiau sutarta, kad ir šiandien galioja labai rimti ribojimai ir jų griežtinti nebereikia.

„Tikrai teks diskutuoti apie vyrų dalyvavimą gimdymuose. Tam tikros istorijos rodo, kad toks noras palieka koronavirusą palatose. Deja, bet tokių atvejų jau buvo. Kalbėti apie draudimus, ribojimus gal dar per anksti, tačiau tai yra neišvengiamas klausimas“,- teigė uostamiesčio vadovas.

Beje, prieš porą dienų Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pagimdė koronavirusu užsikrėtusi moteris. Ją su naujagimiu savaitgalį jau ketinama išleisti namo.

Savivaldybė neužsidarys

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis teigė, kad šioje įstaigoje interesantai ir toliau bus aptarnaujami. „Bet atsisakome komandiruočių, bendravimo gyvai. Stengiamės vengti kontaktų, kad virusas į administraciją nepatektų. Darbas taip pat organizuojamas pamaininiu principu, kai dalį laiko darbuotojai dirba nuotoliniu būdu“, – teigė G. Neniškis.

Tokios rekomendacijos yra pateiktos ir visoms savivaldybės įmonėms ir įstaigoms.

„Buvo įvairių spekuliacijų, apie ką mes kalbėsime pasitarime. Manau, kad profesionaliai aptarėme visus židinius Klaipėdos mieste, ieškojome būdų ir priemonių, kad židiniuose maksimaliai greitai būtų sprendžiamos problemos ir sykiu svarstėme, kokiu mažai skausmingų priemonių imtis, kad tokie židiniai nesusidarytų. Galutiniai sprendimai bus Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje, kurį planuojame kitą trečiadienį“, – informavo G. Neniškis.

4 Comments

  1. Anonimas

    Važinėju autobusais nuolat. Neteko matyti, kad kaukės kas nors nenešiotų. Problema tik ta, kad neįmanoma išlaikyti atstumo, nes daug keleivių. Ypač kai papuoli į moksleivių srautus. Naktinbarių laiką BŪTINA trumpinti ir jokių kompensacijų. Nėra jokio būtinybės naktimis lakti ir šėlti. Nepataikauk, mere, lachudroms!

    Reply
  2. Petras

    Atkreipkite dėmesį į Klaipėdos viešajį transportą.Pažeidžiamos visos saugos priemonės. Vairuotojas neatskirtas nuo keleivių. Keleivių ilaipinimas vyksta tik pro priekines autobuso duris neišlaikant minimalaus atstumo tarp keleivių ir vairuotojo. Apie apsauginių veido kaukių naudojimą nėra net kalbos. Niekas nekontroliuoja. Bilietai iki pat šiol pardavinėjami autobuse. Ir t.t.

    Reply
  3. Hhm

    Ką čia ir pridursi, trypčiojimas vietoje ir tiek.

    Reply
    • Aš žemaitis

      Džiaukitės policijai irqi reikia qyventi …kuo dauqiau surinksi baudu tuo policija qeriau dirba…dirbkit ir bučiuokit policininkus visur …

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This