Pandeminė ŽENIA pažėrė siurprizų

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdos žiniasklaidos atlaidais kartais pavadinami Žurnalistų Entuziastų Nepriklausomų Informatorių Apdovanojimai, žinomi ŽENIOS trumpiniu, įprastai vykstantys gegužę Spaudos dienos proga, šįkart dėl visiems suprantamų priežasčių buvo perkelti į spalį ir tradiciškai trankiai, nors ir ne taip gausiai, uostamiestyje paminėti penktadienio vakare.

Pagrindinė šių dienų aktualija – nagus vėl rodantis koronavirusas – atsispindėjo ne tik renginio vedėjo, „Lalunos” reporterio Žydrūno Naujoko ir jo asistentės aprangoje, tačiau ir kai kurių sveikintojų bei renginio rėmėjų veiksmuose.

Pirmą kartą lietuviškosios žurnalistikos pradininko Johano Ferdinando Kelkio vardo medaliai, kuriuos įsteigė Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos apskrities skyrius, buvo įteikti Bernardui Aleknavičiui (nuotr. – J. Beniušytė), Gražinai Juodytei ir jau 20 metų ŽENIAI diriguojančiam Žydrūnui Naujokui. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmą kartą virtualų sveikinimą ne tik 20-metį mininčiai ŽENIAI, bet ir 3-ąjį gimtadienį švenčiančiai „Atvirai Klaipėdai” atsiuntė Uosto direkcijos vadovas Algis Latakas, tiesa, dovanas perdavęs gyvai.

Užtat be tradicinio Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko sveikinimo, pirmąsyk šventėje sulaukta ir gyvo Kretingos mero Antano Kalniaus, kuris irgi nepamiršo „Atviros Klaipėdos” gimtadienio, į vakarėlį žurnalistams atvežęs savo šeimos kepyklos keksiukų.

Jau tampa tradicija vakaro pradžioje pagerbti žurnalistikai nusipelniusius kolegos. Šįkart apdovanojimus iš Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus rankų atsiėmė Romualda Laimienė ir Jelena Listopad.

Tuo metu pirmą kartą lietuviškosios žurnalistikos pradininko Johano Ferdinando Kelkio vardo medaliai, kuriuos įsteigė Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos apskrities skyrius, buvo įteikti trims skirtingų kartų žurnalistams – kraštotyrininkui, fotografui, rašytojui Bernardui Aleknavičiui, neretai stiliaus ikona pavadinamai Gražinai Juodytei ir jau 20 metų ŽENIAI diriguojančiam Ž. Naujokui.

Daugiausia nominacijų atiteko „Vakarų ekspreso” žurnalistams

Visgi renginio vinimi yra visų laukiamos ir žurnalistams skiriamos penkios pagrindinės nominacijos už jų metų pasiekimus. Nominacijos visada pristatomos šmaikščiai, o nugalėtojus demokratišku būdu išrenka patys kolegos, atsistodami už kandidatų nugarų į eilę: prie kurio susidaro ilgiausia eilė, tas ir laimi.

Už netikėtą talento proveržį skiriama „Metų atradimo” nominacija atiteko „Vakarų ekspreso“ žurnalistui Pauliui Matulevičiui: už tai, kad per karantiną išdžiūvus sporto temų baseinui, jis žengė į neartus kultūros dirvonus.

Šioje kategorijoje už vėl atrastą talentą rašyti ne draudimo polisus, o naujienas, buvo nominuota ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistė Virginija Spurytė. Ji taip pat kartu su Martynu Vainoriumi varžėsi ir prestižiškiausia laikomoje „Metų knyslio” nominacijoje, tačiau balsuotojams pasiskirsčius tarp dviejų vieno portalo kandidatų, Knyslį nusinešė „Vakarų ekspreso“ žurnalistė Dalia Bikauskaitė, išnarpliojusi Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės milijoninių aferų tinklą.

Kitai to paties dienraščio žurnalistei Editai Gudavičei atiteko „Metų skrydžio” nominacija, plačius redaktorės sparnus išskleidusiai naujajame redakcijos lizde ir puoselėjančiai du jauniklius (turima galvoje naujieji „Vakarų ekspreso” žurnalai.)

O štai „Metų praradimą” kolegos skyrė buvusiai „Lietuvos ryto“ TV reporterei Gintarei Butkienei – už panirimą iš skaidrios žurnalistikos versmių į drumzlinus Klaipėdos vandenis, jai tapus AB „Klaipėdos vanduo” atstove spaudai.

Labiausiai kolegų nemylima „Metų praskridimo” nominacija, teikiama už nesusipratimą, tam tikrą žurnalistinį „liapsusą”, šįkart anties pavidalu „atskrido” į „Atviros Klaipėdos” redaktoriaus rankas – už netikslų smūgį: taikė į gatvių apšvietimą, pataikė į teismą.

Beje, šioje kategorijoje buvo nominuota visa „Klaipėdos“ redakcija (už pamirštą Martyno Vainoriaus darbovietę: kai visas pasaulis serga koronavirusu, kažkas susirgo skleroze), tačiau į renginį neatvyko nė vienas šio dienraščio žurnalistas, nors, pvz., Asta Aleksėjūnaitė buvo nominuota Knysio kategorijoje.

Renginį ignoravo ir kolegos iš Balticum TV, nors jie irgi buvo nominuoti dviejose kategorijose.

Užtat M. Vainoriui atiteko garbingas „Metų akies” apdovanojimas, kurį už taiklias nuotraukas skiria Saulius Jokužis.

Pralaimėjimo rinkimuose kartėliui pradanginus politikės Ninos Puteikienės anksčiau teiktą Nikės plunksną, ją pakeitė Rasos Pangonienės nuo žurnalistų pensininkų, jos teigimu, įsteigtas specialus prizas: karatė kostiumą ji įteikė Martynui, kaip nepalaužiamam kovos už tiesą meistrui.

O štai geriausiu atstovu spaudai šiemet žurnalistai išrinko… miesto merą V. Grubliauską, karantino metu sąžiningai ir stropiai vykdžiusiam Klaipėdos universitetinės ligoninės komunikacijos specialisto funkcijas…

INFORMACIJA

2001 metais prasidėjęs kaip kelių tuomečių jaunų žurnalistų – Žydrūno Naujoko, Gedimino Gudavičiaus ir Romando Žiubrio – suburtas eilinis žurnalistų vakarėlis palaipsniui išaugo į didžiulę rašančios, filmuojančios ir kalbančios uostamiesčio žurnalistų bendruomenės šventę, skirtą Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti. Nors Ženios vardas tada daugeliui asocijavosi su tuomečio miesto mero Eugenijaus Gentvilo vardo trumpiniu, jis šifruojamas kaip Žurnalistų Entuziastų Nepriklausomų Informatorių Apdovanojimai. Renginyje be gausios uostamiesčio žurnalistų bendruomenės kasmet dalyvauja ir nemažas rėmėjų būrys, ir kai kurie miesto politikai su meru priešakyje. 

Dvyliktus metus renginį organizuoja Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos apskrities skyrius.  

Martyno Vainoriaus ir Palmiros Mart  nuotr.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”161287,161283,161278,161276,161273,161272,161271,161270,161269,161268,161267,161266,161265,161264,161263,161260,161254,161253″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This