Pirmąjį „Memelio miesto“ pastatą projektuos ne klaipėdiečiai

Miestas, Svarbu

Derybos dėl pirmojo „Memelio miesto“ teritorijos pastato – Naujojo Uosto g. 3 turinčio iškilti verslo centro projektavimo darbų bus pradėtos su vilniečių bendrovėmis.

Tai paaiškėjo penktadienio vakare, kai vertinimo komisija išrinko „Memelio miesto“ verslo centro pastato projekto konkurso nugalėtoją.

Projektas „Hanza”.

Komisijos nariai pačiu geriausių iš 13 pateiktų darbų pripažino projektą „Hanza“. Jį sukūrė ir pateikė dvi vilniečių bendrovės – UAB „AEXN“ ir UAB „City projects“.

„Remiantis istoriniais šaltiniais, dėl įvairių geopolitinių priežasčių Klaipėda niekada nepriklausė Hanzos sąjungai, nors nuo 1257 m. miestas buvo gavęs Liubeko teises, tačiau savo archetipine miesto tapatybe, kuri pasireiškia per urbanistinį audinį, gatvių tinklą, istorinio – senojo miesto erdvių mastelį bei istorinį miestovaizdį, Klaipėda labai artima hanzos miestų analogams. Ir nors šis tikslas – tapsmas niekada nebuvo įgyvendintas, savo esmine savastimi Klaipėda gali būti laikoma hanziškuoju miestu. Ši tapatybinė prieštara ir yra projekto koncepcine ašimi, išreikšta pavadinimu „Hanza“, kurią lemia lūkesčiai pastato išskirtinumui, simboliškumui ir jo santykio su Klaipėdos miesto istorine – kultūrine plotme aktualumas. Nagrinėjama teritorija yra savita ir kultūriškai daugiasluoksnė tiek gretimybių (Pilies ir bokšto), tiek ir vystomos teritorijos istorinės raidos prasme. Todėl ankstyvojo (viduramžiškojo) kultūrinio – istorinio miesto klodo aktualizavimas naujomis priemonėmis grindžiama projekto koncepcija. Tuo siekiama kultūrinio pastato integralumo ir glaudaus santykio su kontekstu“, – rašoma projekto pristatyme.

Šį projektą bene palankiausiai įvertino ir konkurso darbų recenzentai. „Hanzos“ kūrėjai gaus ir 10 tūkst. eurų piniginį prizą.

Antrąją vietą komisija skyrė projektui „Kampuotas kampas“, trečiąją – „India“, ketvirtąją – „Fachverkas“, penktąją – „Dangės terasos“.

„Klaipėdiečiai nėra nė vieno šių projektų autoriai, nes klaipėdiečiai architektai konkurse tiesiog nedalyvavo. Tačiau projektą buvo pateikę danai, tad konkursas yra tarptautinis“, – ir apgailestavo, ir pasidžiaugė „Memelio miestą“ vystančios bendrovės „Stemma Group“ vadovas, komisijos narys Nerijus Tilindis.

Anot jo, dabar bus vertinama dalyvių kvalifikacija, nes jie tapo žinomi tik dabar, kai paaiškėjo konkurso rezultatai. Kitas žingsnis – derybos dėl projektavimo darbų. „Žinoma, pirmiausia derybas pradėsime su pirmosios vietos laimėtojais. Jei nesusitarsime, tada kalbėsime su kitais iš eilės“, – tolimesnę eigą nupasakojo N. Tilindis.

Siekiama, kad pirmuoju „Memelio miesto“ pastatu tapsiantis verslo centras būtų visos teritorijos vizitinė kortelė, todėl ir buvo paskelbtas jo projektų konkursas, kurio prizinis fondas siekė 26 tūkst. eurų.

Projektas „Kampuotas kampas”.

Projektas „India”

Projektas „Fachverkas”.

Projektas „Dangės terasos”.

11 Comments

  1. Košmaras

    Buvo žymiai gražesniu !

    Reply
  2. Klaipeda

    Manau net neverta naują statyti, atrestauruokite esamą, nes vaizdas palyginus esamą pastatą su nugaletoju „Hanza” atrodys ne ką blogesnis. Nedarkykite miesto su tokiu beskoniu pastatu. Antro policijos komisariato gi nereikia. Gi norėjote, kad pastatas būtų vizitinė kortelė, bet bus priešingai.

    Reply
  3. Ops

    Klaikios dežutes

    Reply
  4. Architektas

    O Viešpatie ! Kokia beskonybė !!!!!

    Reply
  5. Simona

    Puikus pasirinkimas. Sveikinu

    Reply
  6. Klp

    Baisus angaras! Tokie pastatai buvo statomi pries 20 metu.

    Reply
  7. Agnė

    Ką supratau iš laimėjusio projekto aprašymo: jei madingų burtažodių kratiniu moki išvingiuoti teorinius pasvarstymus Hanzos tema pats pastatas ir architektūra tampa staiga aktuali ir atliepianti miestą. Nežinau, gal man su galva negerai.

    Reply
    • Agne

      Neabejok – tikrai negerai.

    • Anonimas

      Ziurek i vaizda o ne „burtazodzius”

    • Anonimas

      Šaunuole, Agne, taikli ir teisinga replika ir su galva Tau viskas gerai :). Tik dabar tokios mados iš google pririnktų nuotrupų pliurpalizmo kratiniu kvalifikacijos ir kūrybinės impotencijos stygių apvynioti ir pavadinam šį jovaliuką ĮDĖJA. Galiausiai kaip ir rinkimuose, renkamės iš blogiausių geresnį tik amžinai prašaunam.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

„Memelio mieste“ - medinio burinio laivyno angaras

Klaipėdoje duris atveria unikali, nors ir laikina, edukacinė erdvė – Lietuvos medinio burinio laivyno angaras. Ji veiks „Memelio miesto“ dalyje, ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Šiaurės rago skveras ir krantinė: tik klausimai

Sausio 25-ąją Klaipėdos miesto savivaldybėje įvyko Danės g. atkarpos nuo Pilies g. iki Šiaurinio rago ir kelio (gatvės) – pėsčiųjų ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kelio į Šiaurės ragą projektiniams pasiūlymams - ne patys maloniausi epitetai

Ketvirtadienio vakarą surengto viešo į Šiaurės ragą vedančios Danės gatvės atkarpos projektinių pasiūlymų pristatymo metu jo autoriai turėjo išgirsti nemažai ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This