K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijos pradžia – neaiški jau šešerius metus

Miestas, Svarbu

K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijos planai pajudėjo iš mirties taško. Klaipėdos savivaldybės vadovai ir projektuotojai pirmadienį tarėsi, kaip rekonstrukcijos projektą reikėtų pagerinti, kad jis įtiktų visuomenei.

Pirmieji K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijos projekto sprendiniai visuomenei buvo pristatyti prieš daugiau nei dvejus metus. Projektuotojų vizualizacija

„Atvira Klaipėda“ ne kartą rašė, jog aikštės rekonstrukcijos projektą finansuoja labdaros ir paramos fondas „Žaliuok, mano mieste“. Jis parengtą techninį projektą ir statybos leidimą turi padovanoti Klaipėdos savivaldybei, o ši – skelbti konkursą rekonstrukcijos darbams ir jiems skirti pinigų.

Idėja rekonstruoti K. Donelaičio aikštę gimė prieš maždaug šešerius metus, tačiau iki šiol nėra parengto techninio projekto.

„Visas šis procesas buvo derinamas su ankstesne Klaipėdos valdžia, kuri po savivaldos rinkimų pasikeitė. Todėl fondo valdybai ir pasiūliau, jog pirmiausia reikia susitikti su naujais Klaipėdos savivaldybės vadovais, gauti patikinimą, jog planai nesikeičia ir tik tada rengti techninį projektą“, – prieš metus „Atvirai Klaipėdai“ aiškino aikštės rekonstrukcijos projekto autorius architektas Algirdas Žebrauskas.

Tuomet jis skaičiavo, kad techninį projektą parengti galima per metus, tad 2020-ųjų pabaigoje jau galėtų būti skelbiamas rangos darbų konkursas. Tačiau techninis projektas vis dar yra rengimo stadijoje.

„Projektas tikrai yra labai gražus, sprendiniai įspūdingi. Tačiau kai kuriuos klausimus dar reikia išsiaiškinti tarpusavyje, susiderinti su Kultūros paveldo departamentu, medžių mylėtojais“, – po pirmadienį vykusio pasitarimo teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Anot jo, klausimų kelia medžiai, kuriuos planuojama iškirsti, ir aikštėje numatomi statiniai.

Aikštėje auga 75 medžiai. Rekonstrukcijos metu numatoma pašalinti 37 medžius, bet žadama pasodinti 58 naujus, tad iš viso sutvarkytoje aikštėje būtų 96 medžiai.

Rekonstruotoje aikštėje numatoma statyti laikinų konstrukcijų lauko kavinę ir tualetą.

„Kai viešose vietose atsiranda statiniai, kyla klausimų, ar iš tualeto nepasidarys daugiabutis. Visuomenėje visada aktyviai sutinkamas ir medžių klausimas. Jei numatoma medį nukirsti, visada klausiama, ar tikrai būtina tai daryti, ar naujas medis bus geresnis už senąjį. Tai tie patys klausimai, kurie kyla dėl visų viešųjų erdvių projektų. Ir juos reikia kuo išsamiau aptarti ir susiderinti“, – pabrėžė G. Neniškis.

Todėl jis tvirtino, kad vyks dar ne vienas pasitarimas šiuo klausimu, po kurių projektas bus pristatytas visuomenei, nes būtina surengti ir viešą svarstymą.

„Tame projekte tikrai yra labai gražių idėjų ir mes tuo labai džiaugiamės. Manau, kad ir rekonstrukcijos darbus galima padaryti per porą metų, nes sąmata nėra labai didelė, mat nėra nei labai brangių medžiagų, nei kažkokių labai įspūdingų reikalų. Žiūrėsime, kaip toliau seksis. Tikėkimės, kad dėl vieno medžio, kurį reikia nukirsti, projektas neįstrigs biurokratiniuose reikaluose“, – vylėsi G. Neniškis.

Po sutvarkymo, anot A. Žebrausko, aikštė taps nebe tranzitine, kaip yra dabar, o funkcionalia erdve.

„Aikštėje formuojame kamerinę erdvę mažiems koncertas, pasirodymams. Prie K. Donelaičio paminklo bus erdvė didesniems renginiams. Taip aikštėje galėtų vykti ir dalis didžiųjų miesto švenčių renginių, ir tam rajonui skirti jaukūs pasisėdėjimai“, – prieš metus portalui teigė architektas.

6 Comments

  1. Aponentas

    Susidaro toks įspūdis, kad Klaipėdą uzurpavo stagnatoriai – visuomenininkai kuriems bet koks pokytis yra blogai, bet ar Klaipėdai nuo to geriau ?
    Jiems reikalingi aponentai, kur jūs atsiliepkite ?

    Reply
    • lokis

      Manau, kad nei vieno „Aponento” čia nėra. Bet oponentų gal ir rastumėte.

    • Apanentui

      Novatoriau, tu, novatoriau, reikia ne griauti gerus daiktus, o kurti. Gaila, kad sprendimus priimančioje valdžioje trūksta proto, sąžinės ar supratimo, jog senąsias erdves galima atnaujinti, galbūt vietomis kiek patobulinti , o ne griauti ir jų vietoje kurti madingomis tapusias tipines betonkes. Klaipėdoje pilna erdvių (keleivių terminas, būsimasis Memelio miestas, pilies uosto teritorija, miegamieji rajonai) kurti naujus parkus, skverus ar aikštes.

  2. Se

    Žmonės, vietoje Neniškio ir Žebrausko svaigimo ir makaronų kabinimo pažiūrėkite projekto vizualizaciją (zaliuok.lt !!??). Projektuojama iš esmės nauja aikštė, kurioje beveik nebeliks žolės, senieji pavieniai medžiai liks tik kraštuose ir 4/5 ploto sudarys betono/akmens trinkelės + lauko kioskas/kavinė. Šis projektas kardinaliai keičia kraštovaizdį ir erdvę. Esamas aikštės kameriškumas bus sunaikintas. Betono/akmens gausumu ir pačiu stiliumi (netgi spalvomis) aikštė taptų panaši į jau pastatytas ar statomas kitas miesto aikštes (Tremtinių aikštė , Jono kalnelis , Dangės skveras). Jau per gerklę lenda tos standartinės valdiškos frazės apie pramogas išbetonuotose aikštėse. Iškelkime klausimą ar mums apskritai reikalinga keisti aikštę? Galbūt užtektų tik atnaujinti susidėvėjusių takų dangą ir suoliukus? Kodėl lyg barbarų naikinamas anksčiau parką suprojektavusio autoriaus kūrinys?

    Reply
  3. Liūdesys, o ne projektas

    A. Žebrauskas yra genialus demagogas, kurio genialumas labiausiai pasimato, kai reikia „prastūminėti” eilinę savo labai brangią chaltūrėlę. Pavyzdys? Palangoje prie bažnyčios pastatytas 6 m aukščio akmeninis luitas su Vyčiu viršuje ir geležiniu ornamentu per vidurį … 4-iems signatarams.

    Reply
  4. Joris

    Įdomu, kas klausė visuomenės, kad projektai neįtinka? Ar tie keliolika profesionalių mitinguoti jų ir yra ta visuomenė, mūsų visų nuomonę atstovaujanti? O dėl statinių aikštėje susilaikyčiau-sumažins ir erdvę, ir poreikio kad ir kavinei čia nėra, aplink ganėtinai kavinių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Meras žinojo apie medžių kirtimą Donelaičio aikštėje*

Mūsų miestelio meras Arvydas Vaitkus į Želdynų apsaugos komisiją yra delegavęs savo ištikimą bendražygį ir sponsorių Arūną Tumą. Savo ausis, ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Valdžios planai: pusę Želdynų priežiūros komisijos sudarys visuomenės atstovai

Po skandalo dėl medžių kirtimo Kristijono Donelaičio aikštėje Klaipėdos meras siūlo keisti algų Želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This