Logikos spragos: ligoninėse neištirtas senjoras tapo koronaviruso platintoju (atnaujinta)

Svarbu, Temos

„Štai taip mūsų medicina saugo mus nuo COVID-19 ir su juo kovoja!“ – kraupo 88 metų senolio artimieji, kai galiausiai paaiškėjo, jog iš dviejų ligoninių išprašytas senjoras yra užsikrėtęs koronavirusu. Negana to, neaišku, kiek jis galėjo užkrėsti kitų pašalinių žmonių, taip pat – ir medikų, nes ligoninės „nesusišneka” tarpusavy.

Nors buvo labai didelė tikimybę, kad žmogus yra užsikrėtęs koronavirusu, į KUL jis pateko tik iš antro karto. Martyno Vainoriaus nuotr.

Į ligoninę atvežė greitoji

Kretingos rajone gyvenanti pensininkų pora kelias dienas jautė tiek koronavirusui, tiek peršalimui būdingus simptomus – kosėjo, temperatūra kilo iki 38 laipsnių. Šeštadienio rytą, kai situacija negerėjo, artimųjų paraginti senjorai išsikvietė greitosios medicinos pagalbą.

Ši juos atvežė į Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL). Tačiau čia paaiškėjo, jog senjoro kūno temperatūra yra normali – 37 laipsniai, todėl jis pervežtas į Respublikinę Klaipėdos ligoninę. Jo žmona buvo paguldyta į KUL, jai paimtas mėginys ištirti dėl koronaviruso.

Iš Respublikinės Klaipėdos ligoninės senjoras po apžiūros buvo paleistas namo, nes esą jokių sveikatos sutrikimų nenustatyta. Testas dėl COVID-19 nebuvo atliktas, nors dabar jau įprasta praktika, kad bet kurios ligoninės priėmimo skyriuje, prieš suteikiant pagalbą, žmogus yra tiriamas dėl koronaviruso.

Anot pensininkų poros artimųjų, pikčiausia šioje istorijoje yra tai, kad vakarop garbaus amžiaus moteriai, kuri buvo paguldyta KUL, buvo diagnozuotas koronavirusas, nes paaiškėjo ryte paimto mėginio tyrimo rezultatai.

„88 metų vyras pusę dienos blaškėsi po Klaipėdą, kol vakare šiaip ne taip grįžo namo į Kretingos rajoną, nes Respublikinės Klaipėdos ligoninės medikai artimiesiems nesiteikė pranešti, kad žmogų išleidžia namo. Čia taip mūsų medicina mus saugo nuo COVID-19 ir su juo kovoja?! Tikrai nesuprantama, kodėl vieną iš senukų poros, kuri atvežama su koronaviruso simptomais, pasiguldo KUL ištirti, o kitą išsiunčia į kitą ligoninę? Juk jie gyvena po vienu stogu, yra labai garbaus amžiaus, tad atrodytų logiška, kad ir tirti dėl COVID-19 reikėjo abu. Kiek senolis, jei yra užsikrėtęs, o niekas to netyrė, galėjo užkrėsti kitų žmonių, kai pusę dienos blaškėsi Klaipėdoje, kai viešuoju transportu važiavo namo į Kretingos rajoną? O paskui girdime skundus ir dejones, kad neįmanoma atsekti, nuo ko užsikrečia susirgusieji koronavirusu. Potencialus jo platintojas buvo išmestas iš dviejų ligoninių“, – piktinosi senjorų poros artimieji.

Sekmadienį pas senolį atvyko Kaune gyvenanti anūkė, nes kiti artimieji aplankyti jį pabijojo dėl didelės tikimybės užsikrėsti pavojingu virusu.

Anūkė vėl iškvietė greitosios pagalbos medikus. Šie senjorą dar kartą nuvežė į KUL. Čia jis sekmadienį jau buvo paguldytas stebėjimui, paimtas mėginys ištirti dėl koronaviruso. Prieš vidurnaktį paaiškėjo, kad vyras yra užsikrėtęs COVID-19.

„Vadinasi, jis daugiau nei pusę dienos su kovidu blaškėsi po Klaipėdą ir dar važiavo autobusu. Tad atviras yra klausimas, kiek jis užkrėtė žmonių. Ir kas dėl to dabar kaltas?“ – klausė artimieji.

Skirtingos logikos

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis aiškino, jog ligoninėje galioja tvarka, kad visi atvežti pacientai yra patikrinami dėl COVID-19 viruso. Jei jis nenustatomas, o pacientas kitų nusiskundimų neturi, tuomet jis išleidžiamas namo. Esą šiuo atveju žmogus taip pat buvo ištirtas, o kitą ligoninę pervežtas todėl, kad „KUL yra kovidinė ligoninė ir negali apsikrauti kitais pacientais“.

Tačiau pasitikslinęs informaciją po kelių valandų V Janušonis jau tvirtino, kad minimas 88 metų senjoras šeštadienį net nebuvo atvežtas į KUL.

„Juos greitoji viena mašina atvežė į Klaipėdą. Moteris karščiavo, todėl dėl viso pikto buvo paguldyta pas mus, ji buvo tiriama dėl koronaviruso. O vyras nekarščiavo, todėl iškart buvo nuvežtas į Respublikinę Klaipėdos ligoninę, nes šeštadienį į ją buvo vežami visi pacientai“, – dėstė V. Janušonis.

Paklaustas, ar nelogiška buvo dėl COVID-19 tirti abu senjorus, juk jie yra sutuoktiniai, gyvena po vienu stogu, tad didelė tikimybė, jog abu ir yra užsikrėtę, KUL vyriausiasis gydytojas aiškino, kad jei tektų vadovautis tokia logika, „ligoninė per dvi dienas būtų perpildyta“. Tačiau jis patvirtino, kad sekmadienį senjoras buvo atvežtas į KUL ir paguldytas ištirti dėl COVID-19.

„Jis nejaučia jokių simptomų, tačiau jau yra kontaktinis asmuo, nes žmonai diagnozuotas koronavirusas. Todėl ir pasiguldėme. Jei būtume žinoję, kad žmona serga, būtume ir vakar pasiguldę“, – sekmadienio vakare „Atvirai Klaipėdai“ teigė V. Janušonis.

Gydytojai saviizoliuojasi

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Vidaus medicininio audito skyriaus vadovė Salvinija Misikonienė paaiškino, kad ligoninėje koronaviruso testas atliekamas tik tiems pacientams, kurie guldomi tolimesniam gydymui. Šiuo atveju senjoro guldyti į ligoninę neplanuota, tad ir testas jam nebuvo atliktas.

Dėl „Atviros Klaipėdos“ aprašomos situacijos Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje galėjo atsirasti naujas koronaviruso židinys. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tokių ambulatorinių pacientų būna keli šimtai per dieną. Šiam pacientui buvo padaryta plaučių nuotrauka, nes buvo įtartas uždegimas, atliktas kraujo tyrimas. Nuotrauka plaučių uždegimo nerodė, kraujas taip pat buvo pakankamai ramus, todėl žmogus ir išleistas namo. Kodėl nepranešėme artimiesiems? Paprastai artimiesiems pasiskambina pats pacientas. Neatrodė, kad jis negalėtų savimi pasirūpinti. Be to, namo jis išleistas ne vakare, o apie 13 val.“, – aiškino S. Misikonienė.

Tačiau didesnį nerimą sukėlė tai, kad paaiškėjo, jog šeštadienį šioje ligoninėje buvo aptarnautas COVID-19 sergantis pacientas. Apie tai, anot medikės, ligoninė sužinojo tik iš „Atviros Klaipėdos“.

„Mūsų niekas neinformavo. Dabar mes patys ligoninėje aiškinamės, kurie gydytojai pacientą apžiūrėjo, jiems reikės būti saviizoliacijoje, kol bus atlikti testai ir gauti atsakymai. Tiesą sakant, keista, kodėl Klaipėdos universitetinėje ligoninėje tam senjorui buvo neatliktas koronaviruso testas, o buvo nuspręsta jį pervežti į kitą ligoninę ir, kaip dabar matome, sudaryti sąlygas atsirasti kitam židiniui“, – stebėjosi S. Misikonienė.

Užkratą atnešė dukra?

Artimieji iki šiol svarsto, kaip galėjo COVID-19 užsikrėsti senjorai, kurie labai mažai išeina iš namų. Todėl didžiausia tikimybė, kad užkratą į tėvų namus, pati to nežinodama, atnešė jų dukra. Ji šiuo metu pati jaučia koronavirusui būdingus simptomus – moteris karščiuoja, kosėja. Ji užsidarė namuose, tačiau tik pirmadienį bus tiriama dėl koronaviruso, o testo rezultatai bus žinomi tik antradienį. Šiomis dienomis prastai ėmė jaustis ir moters sutuoktinis.

Svarstoma, jog senjoras galėjo užsikrėsti ir Kretingos ligoninėje, nes joje dvi savaites buvo gydomas dėl širdies problemų.

„Bet dabar net ne esmė, kaip žmonės užsikrėtė. Blogiausia tai, kaip buvo elgiamasi su jais, kai jie pasiprašė medikų pagalbos, nes įtarė, kad serga koronavirusu“, – pabrėžė pašnekovai.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė, paprašyta pakomentuoti, kaip turi elgtis žmonės, pajutę koronavirusui būdingus simptomus, teigė, kad pirmiausia derėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

„Dabar toks laikmetis, kai prasidėjo ir peršalimo ligos. Todėl pradėjus karščiuoti, kosėti, reikėtų skambinti šeimos gydytojui. Jis pagal nupasakotus simptomus įvertins būklę, galbūt pasikvies apžiūrai. Šeimos gydytojas žino pacientų gretutines ligas, todėl gali išsamiai pakonsultuoti, kaip toliau elgtis. Šeimos gydytojas gali išrašyti elektroninį siuntimą į Karščiavimo kliniką“, – aiškino R. Perminienė.

Kitas kelias – skambinti telefonu 1808 ir užsirašyti patikrai į mobilųjį punktą, ypač jei žinoma, kad buvo kontaktas su užsikrėtusiu asmeniu.

Anot R. Perminienės, greitosios pagalbos medikus reikėtų kviesti, jei žmogus labai blogai jaučiasi, jei prasideda dusulys ir krūtinės spaudimas.

16 Comments

  1. Demagogijos liūnas

    Vis viliuosi, kad Covid bus kažkada suvaldytas. atsiras vakcina. Tik niekas , visiškai niekas nepasikeis toje baisioje senojo sovietinio vadovo, merų Taraškevičiaus, Grubliausko draugo Vinco Janušonio ligoninėje, kur dirba ir jo sūnus. Janušonis, Drungilienė, Juodviršis yra amžini. O mes kritikuojame Baltarusijos Lukašenka, vadindami tironu, užsisėdėjusiu diktatoriumi.

    Reply
    • Sonata

      Jūs 100 procentų teisus.

  2. ...

    Papasakosiu savo istoriją apie tai, kaip KUL saugomasi nuo Covid. Rugsėjo 25 d. karščiuojantis buvau hospitalizuotas į Infekcinės ligoninės izoliatorių, kur man atliko 2 covid tyrimai ir nustatė pneumonia. Medikai dirbo profesionaliai ir pagarba jiems. Tačiau graudžiai juokinga atrodė sekančią dieną guldant į KUL ligoninę. Iki nukreipimo, atvežtas 0,5-1 val. buvau laikomas KUL ligoninės priėmimo skyriaus salėje, į kurią laisvai ateidinėjo ir šalia sėdo žmonės iš gatvės, nesitestavę nuo covid (klausiau jų). Protarpiais ateidama darbuotoja atėjusius nukreipdavo važiuoti į budinčią RKL (tiesa, vieną porelė, kaip supratau per pažintis susitarus, buvo priimta). Tai reiškia, kad jei bent vienas iš gatvės atėjusių būtų buvęs su užkratu, tuomet su didele tikimybe būčiau ji pasigavęs ir nusinešęs į skyrių, po ko spaudoje būtume skaitę apie naują infekcijos židinį. Beje, į KUL priėmimo skyrių kartu su manimi buvo „patalpinti” dar 2 ligoniai, kartu vykę iš infekcinės ligoninės. Ir dar… mielieji supersutuoktiniai, nesišlaikstykite po ligonines kartu su antrosiomis pusėmis. Juk taip didinate pavojų atsinešti užkratą. Mintyje turėjau minėtą porelę su vyrui sutrenkta ranka ….

    Reply
  3. Jolanta

    Krl priemimo skyriuje dirba pasiputusios grazuoles o ir pacios priemimo skyr gyd. Neprofesonalios, sugeba tik iverti ti benra kraujo tyrima

    Reply
  4. Taigi

    Duktė parnešė virusą, o kaltos ligoninės? Kaip visada, dėl viruso plitimo kalčiausi medikai….gyventojai, kurie siaučia baruose, vakarėliuose yra „nei prie ko”…

    Reply
  5. Gydytojas (straipsnio autorei)

    Straipsnio pradžioje rašote, kad 88 metų senioras buvo išprašytas iš KUL ir nukreiptas į RKL (čia supaprastinta Jūsų žodžių versija), taip Jums teigė senioro dukra. Po to V. Janušonis pateikia patikslintą informaciją – „[…]88 metų senjoras šeštadienį net nebuvo atvežtas į KUL.„Juos greitoji viena mašina atvežė į Klaipėdą.” Tai gi jau yra išsiaiškinta, kad 88 metų senioras nebuvo išprašytas iš KUL ir nukreiptas į RKL. Taip ir negalėjo būti, nes ne ligoninės sprendžia kur vežti ligonius, o GMP. Tai KUL čia visiškai ne prieko. Kalčiausia, mano nuomone, yra Respublikinė Klaipėdos ligoninė (RKL), kurioje ir buvo išleistas žmogus nepadarius Covid-19 testo į gatvę.
    Klausimas kyla toks, kodėl iliustracijoje nėra RKL, o teksto pradžia klaidina skaitytoją, kad susidaro įspūdis jog dėl situacijos kalta KUL, o RKL paminima tik tarp kitko? Nors RKL tą žmogų ir išleido į gatvę. Kodėl, miela Žurnaliste, nekontaktuojate su RKL administracija, neklausiate dėl ko jų personalas elgiasi taip neatsakingai ir neprofrsionaliai?

    Pabaigai turiu pažymėti, jog nei KUL, nei RKL nedirbu ir šį komentrą rašau tik dėl to, jog matau akivaizdžią neiteisybę vienos ligoninės atžvilgiu.

    Reply
    • Too

      Koks tu gydytojas, jei nezinai, kad ligonines nedaro profilaktiniu covid testu pacientams vien uzklydus ten pasitikrinti? Panasu, kad nesi ne tik gydytojas, bet ir nedirbi jokioje Lietuvos ligonineje. Juk aiskiai parasyta, covid testas daromas tik guldomiems pacientams, o senukas buvo tiek sveikas, kad nebuvo jokio reikalo ji net guldyti i ligonine.

    • to: too

      Labai matosi esi protingas -a, ar ne? Tik skaityt nemoki: „Kretingos rajone gyvenanti pensininkų pora kelias dienas jautė tiek koronavirusui, tiek peršalimui būdingus simptomus – kosėjo, temperatūra kilo iki 38 laipsnių.” Tai turint omenyje dabartinę situaciją į bet kurios ligoninės „priomniką” užklydusiam pacientui su tokiais simptomais turi būti įtariamas Covid-19. Ir apskritai Misikonienės „kliedesiai”, kuriuos tu cituoji savo komentare atsirado jau gerokai vėliau po mano komentaro paskelbimo. Kliedesiai, todėl, kad kiekvienas, bent kiek susidaręs su COVID-19, žino, kad jo su paprasta rengeno nuotrauka negali atmesti, reikia PGR iš nosiaryklės ar krūtinės KT (auksinis standartas).
      Tai jei aš ne gydytojas, tai tu mielasis -oji esi mesdicino mokslų profesorius -rė…

  6. Tomas

    Iš tikro klausimas, kam reikalingos Gargždų, Kretingos ligoninės, jei jų pacientams pagalba suteikiama Klaipėdoj?

    Reply
    • Karolis Litvinas

      Problema yra ta, kad mažesnių miestų ligoninėms paliktos iš esmės tik slaugos funkcijos. Ir tai buvo padaryta centrinės valdžios iš Vilniaus iniciatyva. Dabar, susiklosčius ekstremaliai situacijai, matome, kad toks sprendimas buvo klaidingas.

  7. kodėl į Klaipėdą?

    Kodėl iš Kretingos veža į Klaipėdą? Kretingoje ligoninės nėra? Kiek tai tęsis? O artimieji geri – puola piktintis per atstumą, o patys atneša tą gėrį senukams. Po to jau bijo užsikrėsti.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Į Klaipėdą vežta todėl, kad tik KUL gydo nuo covido. Bet nekomentuokite, nežinodami situacijos: dukra, kuri galbūt galėjo užkrėsti (spėjama) IKI ŠIOL dar net neištirta- tebelaukia savo eilės, viskas juk parašyta, atidžiau skaitykite.

    • Palmirai

      Matosi Jūs tą situaciją baisiai gerai žinote, ar ne? Atvažiavo greitoji, iš akių konstatavo Covid-19 ir nutransportavo į KUL. Normaliose Europos šalyse su COVID-19 pilnai tvarkosi Kretingos dydžio ligoninės ir į universitetines tikrai eilinių COVID-19 atvejų niekas netampo…

    • Palmira Martinkienė

      Taip, žinau- KUL yra Vakarų Lietuvoje atsakinga už covid ligonių gydymą, dėl to kreipkitės arba į Verygą, arba į Klaipėdos miesto savivaldybę – KUL steigėją.

    • Palmirai

      Pagal parašymą- išvežė į Klaipėdą be covid įtarimo. Prieš tai vienas gulėjo Kretingoje, tai testo nedarė? Dabar viską suplakėt į krūvą ir pabaigai siūlote kreiptis į Klaipėdos savivaldybę kaip KUL steigėją? Kodėl turėtume?

    • Dar vienas Palmyrai

      Kai COViD-19 padaugės, o čia tik laiko klausimas, tai Verygų nebebus, o tokios “ligoninė” kai Kretingos, Gargždų gaus kaip didelės COViD-19 jamt ir gydyt. Ir pasibaigs… juokai… su visokiais Aivarais Milteniais ir mokėjimu už jų rezidentūras…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This