Ultimatumas Klaipėdos verslui: arba kova su COVID-19, arba draudimai (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Klaipėdos verslo atstovai iki šios savaitės pabaigos privalo pateikti savo siūlymus, kaip jie prisidės stabdant koronaviruso plitimą. Jei tokių siūlymų nebus arba jie pasirodys neefektyvūs, tuomet verslas turės susitaikyti su naujais ribojimais ir draudimais. Taip susitarta antradienį vykusiame Klaipėdos mero ir uostamiesčio verslo atstovų pasitarime apie veiklos organizavimą COVID-19 pandemijos metu.

Iš verslo, ypač kavinių, barų atstovų laukiama siūlymų, kaip jie padės kovoti su COVID-19 plitimu, o jei siūlomos priemonės bus neefektyvios, maitinimo įstaigų veikla gali būti ribojama. Valdo Pryšmanto nuotr.

Sutarta, kad reikia tartis, jei norime susitarti. Jei susitarsime dėl priemonių, kurios gali duoti efektą ir jos atrodys įtikinamai, tai mums šiek tiek palengvins sprendimus, kalbant apie tų ribojimų gelmę, apimtį. Arba visi suremiame pečius ir stojame į tą pačią barikadų pusę, arba tada jau bus taip, kad vieni draudžia, o kiti draudimus vykdo“,- po pasitarimo teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis pabrėžė, jog kol kas niekas dar nieko nekerta, nedraudžia ir neuždaro, bet reikia ieškoti sprendimų, kad to daryti nereikėtų.

„Susirgimų dinamika, kuri yra Klaipėdoje, yra daugiau nei neraminanti ir sprendimai neišvengiamai yra reikalingi. Šalia viso to mes jau patenkame į tą zoną, kurioje netrukus gali būti viršytas nacionalinis lygmuo, o tada įsigalios nacionalinio lygmens ribojimai ir draudimai. Tad arba visi susijungiame ir sustabdome plitimą, arba vykdysime tai, ką nurodys Vilnius. Manau, kad susitarti galimybių tikrai yra. Vilniaus savivaldybės pavyzdys rodo, kad verslas taip pat gali labai aktyviai ir dalykiškai jungtis į tą procesą siūlydamas iniciatyvas“, – kalbėjo uostamiesčio vadovas.

Tačiau jis pripažino, jog verslo atstovų požiūris jį šiek tiek nustebino.

„Pradedant pokalbį man iš pradžių buvo susidaręs toks įspūdis, kad gyvename tokioje situacijoje, jog kovido išvis nėra. Bet paskui kažkaip pradėjome kalbėtis objektyviais skaičiais, tai pripažino, kad grėsmės yra. Tad sutarėme, kad šią savaitę verslas, ypač aptarnaujantysis – restoranai, barai, kavinės teikia savąjį prevencijos priemonių planą. Tokį turi pateikti ir sporto klubai“, – tvirtino V. Grubliauskas.

Anot jo, dabar dėmesį reikia skirti rizikingiausioms sritims, o jos yra ugdymas ir popamokinė veikla. Tikėtina, kad popamokinėje veikloje netruks bus įvesti ribojimai arba nurodymai užsiėmimus organizuoti nuotoliniu būdu.

Reikia labai tiksliai identifikuoti rizikingiausias vietas, rizikingiausius sektorius ir toms vietoms lokaliai taikyti pačius efektyviausius sprendimus, o ne tai, kad visiems riboti judėjimą, uždaryti barus, neleisti eiti į gatves. To nereikia nei valstybei, nei piliečiams“, – pabrėžė Klaipėdos meras.

Toks pasitarimas ir jame aptarti klausimai nustebino Klaipėdos smulkaus ir vidutinio verslo tarybos pirmininką Vytį Radvilą. Į miesto tarybą su „Vytautas Grubliauskas ir komanda” visuomeniniu komitetu išrinktas politikas, dabar jau atskilęs į kitą frakciją, antradienio vakare savo „Facebook” paskyroje parašė: „Šiandien buvau labai nustebęs, pamatęs savivaldybės vadovų darbotvarkę: 14.00 val. pasitarimas su verslo atstovais dėl veiklos organizavimo. COVID-19 pandemijos metu (nuotolinis). Dalyvaus meras – Vytautas Grubliauskas, mero pavaduotojas – Arvydas Cesiulis. Savivaldybės administracijos direktorius – Gintaras Neniškis, direktoriaus pavaduotojai – Andrius Dobranskis ir Asta Dirgėlienė. Labai keista, kad dalyvauti šiame posėdyje nebuvo pakviesti smulkaus ir vidutinio verslo tarybos atstovai. Mistiški verslo atstovai, bet ne formali smulkaus ir vidutinio verslo taryba svarsto Covid-19 pasekmes Klaipėdoje.
Klaipėdos smulkaus ir vidutinio verslo atstovai turi savo atstovaujamą institutą savivaldybėje, kuris vadinasi smulkaus ir vidutinio verslo taryba. Šios tarybos sudėtyje nuosekliai dirbome ir dirbame vardan SVV įmonių, kviečiamės į posėdžius visas suinteresuotas įmones ar verslininkus pasidalinti savo skauduliais ar idėjomis. Reguliariai teikdavome siūlymus ir rekomendacijas savivaldybės administracijai. SVV taryba yra smulkaus ir vidutinio verslo nuomonę ir siūlymus konsoliduojanti institucija. Labai gaila, kad ši taryba liko paraštėse… Tad man kyla klausimas, ar SVV taryba yra tik formalumas ar taryba, kuri tikrai atstovauja smulkiuosius verslininkus Klaipėdoje???”

18 Comments

  1. Miestietis

    Nueikite pažiūrėti, kas darosi Klaipėdoje veikiančiose aukštosiose mokyklose (PVZ. Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Ten patekus, atrodo, kad apie kažkokį Covidą niekas nėra nei girdėjęs. Studentai, atvykę iš visų Lietuvos galų didžiausiomis grupėmis būriuojasi, nosis sukišę repetuoja. Administracija taip pat, apie kaukes nėra girdėjusi.

    Reply
  2. Sąžiningas mokesčių moketojas

    Smulkieju nekvietė, neinformavo, o pasiūlymus pateikt prašo… Kaži ar ką tie pasiūlymai įtakos, jei ir bus pasisakanciu ta tema. „Ačiū medikams” gėlynas už apvalią sumelę, kuri matė 7-10 medikų, tai viskas ką sugebėjo Gerb. Meras padaryt per pavasario karantiną… Kas toliau? Kajkučiu pakvipo.

    Reply
  3. Pilietė

    Daugiausiai reikėtų tikrinti viešąjį transportą, ten betvarkė,važiuoja kaip nori, reikėtų,kad skelbtų ne tik stoteles, bet ir primintų, kad važiuojame tik su kaukėmis.Kontrolierių pilna, reiktų ne tik bilietus tikrinti.O apie verslą,tai kaip gali pasakyti ką nors klientui dar įsižeis, nepirks, išeis. Darbuotojai taip pat be priežasties siuntinejami į kitus filialus dirbti, turi įmonė dirbo efektyviai. Betvarkė, chamizmas ir cinizmas.Žmonės niekuomet nepasimokys.

    Reply
  4. pompa duzis

    Kas yra Klp verslininkas? Tai tipas ,kuris 1000 proc panašus į karbaucki…. Su įdomia praeitimi ir įdomia dabartimi. Retas bus ne partinis tarybinis aktyvas,oi retas. Tai jo jūs norit?

    Reply
  5. Emigrantas

    Verslininkai – tai tie lietuvos kapitalistai? Liaudžiai pagalbos? ….Oi laukiam laukiam, mes pagalbos laukiam…., na ką gi, klaupsimės ant kelių ir lauksime išganimo.

    Reply
  6. Ultimatumas?

    Grubliauskas imituoja veiklą: jei bus savivaldybės draudimai, savivaldybė turės atlyginti nuostolius už draudimus ar ribojimus. Savivaldybė privačiam verslui nei mokesčių sumažins, nei nuo jų atleis. Verslas negalės dirbti, atleis darbuotojus – ta pati savivaldybė negaus mokesčių, visų pirma GPM į biudžetą medikams ir mokytojams. Valdininkai sau pinigų visada, ir per didžiausią marą, ras. Taip kad dūdorius užsiima savireklama.

    Reply
  7. Lina

    Covid atsirado ne vakar, skaičiai pakilo ne per vieną dieną. Rekomendacijos verslui galiojo nuo vasaros. Deja, pats verslas apsileido ir nematė poreikio laikytis saugumo reikalavimų. Akivaizdu, kad reikalavimas dėvėti kaukes parduotuvių ir kavinių darbuotojams negalioja. Užtenka prasieiti per didžiuosius prekybos centrus. Pardavėjos ir padavėjos nosies nedengia, iš lankytojų taip pat to nereikalauja. Srautų visiškai nevaldo. Tai koks gali būti dabar susitarimas. Pusmetį turėjo sutvarkyti viską. Nesusitvarkė. Dabar turėtų būti ryžtingi sprendimaiiš savivaldybės. Nebėra laiko derėtis su verslu, jie ne iš mėnulio nukrito šiandien. Reikia tiesiog imt ir padaryt. Dabar.

    Reply
  8. Sunerimes.

    Kodėl mažiausiai dėmesio skiriama viešajam transportui? Kaukių naudojimas faktiškai nulinis. Pervežama dešimtys tūkstančių keleivių. Vairuotojas netskirtas nuo keleivių. Ilipimas pro priekines duris nesilaikant jokių fyzinių atstumų (vairuotojas-keleivis) su tiesioginiais kontaktais neriboto kiekio veidas į veidą be kaukių arba su kaukėmis pasmakrėje. Autobusai perpildyti piko metu. Kontaktų skaičiai nenuspėjami, o jūs sprendžiate kaip ,,apsaugoti” kelis dešimtis bare sėdinčių žmonių bare trumpindami jų darbo laiką bei ivesdami kitokius apribojimus. Manau, kad tokių pavojingų vietų Klaipėdoje ne viena. Kur žiūri mesto valdžia, kai nieko nemato?

    Reply
  9. Tomas

    Čia atsiet jie pradėjo dirbti, tokiu juokdariu nei vienoj savivaldybėj nėra, diletantai visiški.

    Reply
  10. Liucija

    Popamokinio ugdymo kontaktus atsekt ir izoliuot labai lengva, nes būrelius lanko tie patys vaikai. O štai tuos, kurie iš vieno baro į kitą naktimis klajoja, gerokai sudėtingiau. Ne vaikus uždaryt reikia.

    Reply
  11. Pastaba

    o kaip meras nustatė, kokius verslo atstovus kviestis pokalbiui???

    Reply
  12. N E

    Maziau testu tegu daros liaudis, nebus ir protrukio, visgi kaip bebutu 95 proc serga lengvai namuose su minimaliais simptomais, nesuprantu zmoniu kurie ieskosi sau ligu, pasidaro testa kad suzinot, jog kovidas ir kas is to, jei jauties taip, kad gali namuose pasigydyt.

    Reply
    • Ineta

      O galbūt jie darosi todėl, kad jų aplinkoje atsirado covid atvejis ir jie privalo pasidaryti? Jūsų nuomonė turbūt būtų geriau tiems besimtomiams vaikščioti gatvėse, vaikams eiti į mokyklas, užkrėsti rizikos grupėse esančius mokytojus, tėvus ir t.t.?

    • KLAIPĖDIETĖ

      Tokiu požiūriu nieko nepasieksime ir toli nenukeliausime. Pirmoje eilėje reikia daugumai keisti požiūrį saugant save ir kitus, ir nereikės didelių apribojimų.

  13. Viešo maitinimo įstaigos vadovas

    Tai visos saugos priemonės jau buvo nustatytos pradžioj vasaros. Jos niekur nedingo. Vienos kavinės/barai ir kitos viešos įstaigos laikosi jų, kitos leidžia sau ignoruoti. Kodėl? Yra užnugaris, niekas nenori draugų kontroliuoti/bausti/drausti? Ar čia žaidimas: „kavilesnis-gudresnis”? Jei institucijos nieko nereguliavo ir leido nelygiomis sąlygomis dirbti, tai nesitikėkite, kad kas dar siūlis kažką tartis. Reikėjo iki tol tartis/ kontroliuoti, tai nereikėtų dabar kelti tokių klausimų. Nenumeskit atsakomybės kitiems (visam verslui), o prisiimkite patys ko nepadarėte iki galo. Pradėkit nuo savęs, o tada prašykit verslo pagalbos.

    Reply
  14. Manau

    dar reikėtų atsakingumo turguose . Nei prekiaujantis nei perkantys daugumoje be kaukių , jau nekalbu apie atstumus . Tegul nors prekeiviai būna su apsaugos priemonėmis .

    Reply
  15. Elena

    O , meras kalba protingai ir atsakingai , malonu girdėti .

    Reply
    • Anonimas

      Čia kas protingo? Verslui pasiūlyta pačiam sugalvoti, kaip čia sau gyvenimą pasisunkint. Kiek Klaipėdoje užsikrėtė baruose ar sporto klubuose? Naktinio gyvenimo kaip Vilniuje pas mus nėra.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Per parą šalyje - vos 24 nauji COVID-19 atvejai

Ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus, ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This