Naujajame Jūrininkų poliklinikos pastate – ir šių dienų aktualijos

Svarbu, Sveikata

Buvusioje šaudyklos teritorijoje, Birutės gatvėje, jau projektuojamas naujasis Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastatas. Šiuo metu rengiamo techninio projekto autoriams teko atsižvelgti ir į šių dienų aktualijas, tad naujame pastate planuojamos ir patalpos Karščiavimo klinikai.

Naujojo Jūrininkų poliklinikos pastato projektą sukūrė vilniečiai. Projektuotojų vizualizacija

Prie pastato – parkelis

Klaipėdos miesto tarybos kolegija dar 2017 metais nusprendė, jog naujasis vadinamosios Jūrininkų poliklinikos pastatas turi iškilti Birutės g. 5 esančiame sklype. Pernai sausį įvyko pastato architektūrinis konkursas. Jame buvo pateikta 12 darbų, kaip turėtų atrodyti naujasis objektas, o nugalėtojų išrinkta vilniečių MB „Mes architektai“ (projekto vadovas Dovydas Čipkus), pristačiusi projektą „Du kiemai”. Ši kompanija ir pasamdyta parengti techninį projektą, jo projektiniai pasiūlymai jau pateikti susipažinti visuomenei.

Juose nurodoma, kad pastato užimamas plotas sklype yra gana didelis, tačiau pastatas nėra aukštas, tik dviejų aukštų. O tai, anot projektuotojų, turi daug privalumų būtent šioje teritorijoje: pastatas neužstoja vaizdų šalia esančiam daugiabučiui; dviejų aukštų pastatas yra žmogiškojo mastelio pastatas, kai žmogus jaučiasi arčiau žemės; dviejų aukštų pastate lengviau planuoti patalpas su natūralia šviesa.

Pastatas išskirtinis tuo, kad jame yra vidiniai apželdinti kiemeliai, kurie kartu veikia ir kaip šviesos šuliniai. Tiek vidiniuose kiemeliuose, tiek pastato išorėje planuojami tokie augalai, kurie lankytojus ir darbuotojus džiugintų ištisus metus. Prieigose esančios liepos kartu su naujais želdiniais sukurs gražų, jaukų mini parkelio įspūdį. Šalia esančių liepų bei naujose žaliose salose įrengiamos žmonių pasisėdėjimo, poilsio vietos“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Juose nurodoma, kad siekiama sukurti jaukų, šiltą, šviesų pastatą, tad pasirenkamos atitinkamos ilgaamžės, išorinį aplinkos poveikį atlaikančios medžiagos. Apdailai bus naudojamos šviesios akmens masės plytelės, stiklas, vertikalios aliuminio profilio žaliuzi, molinės žaliuzi. Pietinėje pastato dalyje numatoma naudoti vertikalias žaliuzi ant langų, kurios yra puiki priemonė patalpų apsaugai nuo perkaitimo bei dalinio patalpos uždengimo, privatumo.

Vietų automobiliams – daugiau nei reikia

Į naujojo Jūrininkų poliklinikos pastato sklypą projektuojami du įvažiavimai iš Birutės gatvės – vienas arčiau šiaurinės ribos, kitas arčiau pietinės sklypo ribos. Šiaurinis įvažiavimas skirtas darbuotojams ir skubios pagalbos automobiliui. Pietinis įvažiavimas, esantis arčiau Bijūnų g., skirtas lankytojams. Čia numatomas patekimas pandusu į požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, taip pat neįgaliųjų automobilių stovėjimo aikštelė.

Sklype projektuojamos 159 automobilių stovėjimo vietos, nors pagal galiojančius reikalavimus reikėtų 150. Požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje numatomos 137 vietos, o antžeminėje dalyje – 22.

Pagrindinis lankytojų įėjimas į pastatą formuojamas ties artimiausia sankryža.

„Pagrindinis įėjimas į pastatą – per aiškiai suformuotą vidinį apželdintą kiemą. Prie įėjimo įrengiama dviračių saugykla. Pagrindinis vidinis kiemas būtų uždaromas specialiomis žaliuzėmis gydymo pastato nedarbo metu. Pastato prieigose, lygiagrečiai Birutės gatvei, kuriama žalia erdvė, kurioje planuojami tokie augalai – smilgos, pušys – artimi jūriniam klimatui. Numatoma kompleksiškai tvarkyti aplinką ir šiek tiek už sklypo esančioje erdvėje prie Birutės gatvės – čia auga liepos, kurias ketinama išsaugoti ir šalia jų įrengti medinius suoliukus žmonėms“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Pagrindinis įėjimas į pastatą numatomas iš Birutės ir Bijūnų gatvių sankryžos pusės. Projektuotojų vizualizacija

Pirmajame naujojo pastato aukšte numatoma, jog pro pagrindinį įėjimą įeinantys lankytojai atsiranda centrinėje pastato dalyje, kurioje įrengiama kasa, registratūra, rūbinė, vertikalūs ryšiai, tualetai bei kelios laukimo zonos. Centrinėje pirmo aukšto pastato dalyje įrengiamos laboratorijos patalpos, radiologijos skyrius ir profilaktinis skyrius, kuriuose būna intensyvūs lankytojų srautai ypač rytinėmis valandomis.

Jeigu ateityje nebeliktų didelės registratūros, vietoj jos šalia vidinio kiemo būtų galimybė įrengti kavinukę“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Pirmajame pastato aukšte, šiaurinėje dalyje, projektuojamas reabilitacijos korpusas, kuriame įrengiamos vandens procedūrų patalpos ir kineziterapija. Numatoma, jog lankytojai patogiai patenka į šį korpusą, praeina pro persirengimo patalpas į masažo kabinetus, baseiną ar parafino vonias.

Dešiniau nuo centrinės pirmojo aukšto dalies įrengiama pastato administracija.

Antrajame aukšte, į kurį galima pakilti ir laiptais, ir liftais, numatomi šeimos gydytojų kabinetai, gydytojų specialistų ir ginekologijos korpusas bei odontologijos korpusas.

Naujajame Jūrininkų poliklinikos pastate numatomos ir patalpos Karščiavimo klinikai.

„Dėl 2020 m. vasario pabaigoje COVID-19 pasaulinės pandemijos išplitimo Lietuvos teritorijoje, atsirado poreikis poliklinikoje suprojektuoti Karščiavimo kliniką (KK)“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Ji projektuojama pirmajame aukšte, šiaurės rytinėje dalyje. Nurodoma, kad pacientai į KK turi patekti per atskiras duris. Juos pasitinka koordinatorius.

„Karščiuojančio paciento apžiūros kabinete gydytojas priima pacientą. Po apžiūros pacientas siunčiamas į procedūrų kabinetą – paimamas kraujas tyrimams, tepinėlis Covid. Ten pat atliekami greitieji kraujo tyrimai. Komanda, dirbanti KK, sudaryta iš 5 žmonių’, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Naujame poliklinikos pastate turėtų būti patogu ir lankytojams, ir darbuotojams. Projektuotojų vizualizacija

Įkurtuvių data neaiški

Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Gediminas Dragūnas pasidžiaugė, jog su projektuotojais pavyksta rasti bendrą kalbą, tad pastatas turėtų būti puikiai pritaikytas tiek lankytojams, tiek darbuotojams.

„Pastato išorė jau nesikeis, nes toks dizainas laimėjo architektūrinį konkursą. O dėl vidaus sprendimų mes su projektuotojais susikalbame, ko mums reikia, kad vienas kabinetas turi būti didesnis, kitas mažesnis. Jie atsižvelgia į mūsų pastabas“, – teigė G. Dragūnas.

Nors techniniame projekte ir nenumatyta, nes tai nėra jo dalis, G. Dragūnas vylėsi, kad atsiradus šiam pastatui mieste bus pakoreguotas ir viešojo transporto judėjimas, kad žmonėms būtų patogiau pasiekti polikliniką. Dabar iki artimiausios stotelės yra apie 500 metrų.

Šis klausimas aktualus todėl, kad į naująjį pastatą turėtų persikelti ne tik visi darbuotojai ir pacientai iš dabar Taikos prospekte esančio Jūrininkų sveikatos priežiūros centro, bet ir iš jo padalinio, esančio Pievų take, kur dirba ir šeimos gydytojai, ir odontologai.

Naujojo pastato užsakovas yra Klaipėdos savivaldybė, jis statomas ne Jūrininkų sveikatos priežiūros centro lėšomis.

„Mes tik kantriai ir viltingai laukiame, kada naujasis pastatas bus pastatytas. O klausimas dėl įkurtuvių datos yra labai sudėtingas“, – teigė G. Dragūnas.

Klaipėdos savivaldybė lėšų naujojo pastato statybai tikėjosi gauti iš vadinamosios DNR programos ir pastatą pastatyti iki kitų metų pabaigos, tačiau kol kas atsakymas yra neigiamas. Preliminariai skaičiuojama, kad naujos poliklinikos statybos gali kainuoti apie 3 mln. eurų. Vienas iš variantų gauti lėšų yra parduoti dabar Jūrininkų sveikatos priežiūros centro naudojamus pastatus.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki lapkričio 4 d. adresu Liepų g. 11, 116 kab., darbo dienomis darbo valandomis, iš anksto susitarus tel. (8614)19018, arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt

Pasiūlymus teikti galima lapkričio 4 d. raštu Pylimo g. 32-1, Vilnius, arba el. p. info@mesarchitektai.lt

Viešas susirinkimas vyks lapkričio 5 d. 17 val. nuotoliniu būdu. Zoom nuoroda: https://us02web.zoom.us/j/82243585871?pwd=L2c1bHNIeGVJb21Lc3NsYWU4MFFNUT09

Prisijungimo kodas: j9Snv4

8 Comments

  1. jola

    Mūsų klimatinėmis sąlygomis plokščias stogas??

    Reply
  2. Se

    Kai vokiečiai, švedai ar kokie olandai DNR ateities pinigus planuoja investuoti į švietimą, tyrimus ir inovacijas, pas mūsų gi, besivelkančius ES uodegoje, svaigstama apie investicijas į plytas ir betoną, medžių kirtimus ir panašius projektus, kuriuose pezama apie dviejų aukštų statinio prioritetą, nes žmogaus kūnas bus arčiau žemės.

    Reply
  3. Sąmatininkas

    Statyba kainuos 15 000 000 eur , + išlaikymas , o vadinama „trečia poliklinika” toliau merdės ir primins sovietmetį….

    Reply
  4. Anonimas Meškėnas

    Puikus darbas išrinktas architektūrinio konkurso būdu ir atsakingai dirbanti JSPC komada. Jei projektas bus įgyvendintas – miestas galės didžiuotis kokybišku pastatu

    Reply
    • Kelmelis

      Miestas galės didžiuotis pastatų!
      Taiklus pasakymas. Mes tik ir didžiuojamės, o paskirtimi didžiuotis užmirštame.

  5. TO NE

    O kur stotele prie dabartinio jurininku poliklinikos centro Pievu tako gatveje? gal nereik skleisti ereziju, taikos prospektas uz keliu simtu metru

    Reply
  6. Ne

    Žodžio apie viešojo transporto judėjimą, nes ten jo nėra, ir kaip supratau net neplanuojama, nors esamos artimiausios stotelės pusvalandis kelio pėsčiomis.

    Reply
    • ezys

      ar jus bent skaitet straipsni?
      Ne tik, kad ten kalbama apie viesaji transporta, bet ir nusikalbama, kad iki artimiausios stoteles yra 500 metru (aisku jus dar labiau i pievas nuvaziavote), bet realybeje iki artimiausios stoteles yra 250 metru ir apie 350-400 jei islipate prie Avitelos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This