Seimo rinkimų II turo debatai: ką kalba ir žada Klaipėdos apygardų kandidatai?

Politika, Svarbu

Asociacija „Mano miestas Klaipėda“ į antrą Seimo rinkimų turą Klaipėdos vienmandatėse apygardose patekusiems kandidatams suteikė galimybę paskutinį kartą savo požiūrį ir pamąstymus įvairiais klausimais pristatyti rinkėjams.

Trečiadienio vakarą nuotoliniu būdu vykusiuose debatuose dalyvavo visi aštuoni kandidatai. Jiems įvairių klausimų pateikė debatų vedėja Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

Po kelių dienų paaiškės, kuriuos keturis kandidatus Klaipėdos vienmandatėse apygardose rinkėjai deleguoja į Seimą. Martyno Vainorius nuotr.

Pateikiame klausimus ir apibendrintus kandidatų atsakymus.

Klausimai:

  1. Kuo Jūs, kaip kandidatas, esate pranašesnis už savo konkurentą?
  2. Visuomenėje labai aktualus klausimas yra tos pačios lyties partnerystės įteisinimas, Jei būtumėte Seimo valdančiojoje daugumoje, kaip balsuotumėte šiuo klausimu?
  3. Kokios būtų Jūsų iniciatyvos, kad augtų žmonių pasitikėjimas Seimu?
  4. Šiuo Seimo narys gali būti ir ministru. Kaip manote, ar reikėtų tokią galimybę palikti, ar reikia tai riboti?
  5. Kaip esate pasiryžę stiprinti valstybės tarnybą?
  6. Ką jūs ketinate Seime daryti, kad būtų išspręsta mokytojų trūkumo problema?

Atsakymai:

Ligita Girskienė (Marių apygarda):

  1. Man artimos ir žinomos klaipėdiečių problemos, daug dėmesio skiriu taršos problemų sprendimai, aktualūs ir žinomi renovacijos klausimai, socialiniai klausimai.
  2. Esu už tradicinę šeimą, bet manau, kad reikia įteisinti patį partnerystės reglamentavimą. Ir čia net ne vienos lyties problema, nes daug porų gyvena nesusituokusios. Partnerystės įstatymą tikrai reikia sutvarkyti.
  3. Žmones labiausiai pykdo tos peštynės Seime. Politikai turėtų iš jų išlipti, sėsti visi prie bendro stalo ir ieškoti sprendimų. Seimo narys turėtų neatitrūkti nuo realybės, nuo rinkėjų.
  4. Šitos funkcijos turėtų būti atskirtos, nes fiziškai sudėtinga turėtų būti suderinti. Ir kiek teko lankytis Seime, labai matyti, kad Seimo nariai, dirbantys Vyriausybėje, neturi laiko įsigilinti į problemas.
  5. Palaipsniui turime pereiti prie išmaniųjų technologijų. Darbo kodeksas ir Valstybės tarnybos įstatymas turi eiti greta. Turėtų keistis valstybės tarnautojų vertimo sistema ir dabar daug problemų yra dėl atrankos procedūrų, tad ir jas reikia gerinti.
  6. Imčiausi to, kad mokytojams vienoje darbovietėje būtų užtikrinamas pilnas darbo krūvis. Antras žingsnis – orus darbo užmokestis, o tada gal padidėtų ir profesijos prestižas.

Kęstutis Navickas (Marių apygarda):

  1. Per rinkimų kampaniją įsitikinau, kad pietinė Klaipėdos dalis yra ypatinga ir jai reikia padėti skatinant renovaciją, toliau kovojant su smarvės problema.
  2. Jei mes šios dienos visuomenėje šį klausimą kelsime tokius stačiu kampu, sulauksime daug neigiamų reakcijų ir galime pakenti tiems žmonėms. Pirmiausia mes turime susitvarkyti su tolerancija.
  3. Vieną dalyką, kurį reikia baigti sutvarkyti, tai lobistinių grupių veiklos skaidrumą. O paskui – Seimo narių ataskaitos ir žiniasklaidai priėjimas prie informacijos, kokiems asmenims Seimo nariai išdavė leidimus patekti į Seimą. Ir reikia susitvarkyti su drausme Seimo posėdžių salėje.
  4. Vyriausybės narys yra geresnėse pozicijoje, kai jis yra ir Seimo narys. Vyriausybės narys Seime nelaikomas kolega. Fizinio laiko dirbti du darbus yra sudėtinga rasti, tačiau politikas yra strategas, gali atsisakyti kasdienių darbų, todėl galima suspėti būti ir ministru, ir Seimo nariu.
  5. Valstybės tarnyboje tikrai reikia lankstesnių darbo sąlygų.
  6. Reikia laikytis nacionalinio susitarimo dėl švietimo. Vertinant mokyklas labai svarbu dėmesį atkreipti į mikroklimatą ir skatinti tas, kuriose mokytojai jaučiasi laimingi. Ir reikia mažinti patyčias mokyklose visuose lygiuose.

Arūnas Barbšys (Pajūrio apygarda):

  1. Mano konkurentas Simonas Gentvilas jau yra išrinktas į Seimą pagal partijos sąrašą. Balsuodami už mane, turėtumėte dar vieną klaipėdietį Seime, ginantį Klaipėdos interesus.
  2. Reikia visiems sudaryti lygias teises, nepriklausomai nuo lyties, tautybės ar tikėjimo. Partnerystė turi būti įteisinta, o dėl šeimos sampratos Konstitucijos tikrai nereikia keisti.
  3. Nepasitikėjimas Seimu yra labai blogai, man tai siejasi su nepasitikėjimu savo valstybe. Pasitikėjimas priklauso nuo to, kaip valdininkai priima sprendimus ir už nieką neatsako. Norisi tiesioginės atsakomybės.
  4. Būčiau už tai, kad dirbtų vieną darbą. Tačiau svarbiausia, kad ministrai vykdytų partijos ir Vyriausybės programą.
  5. Reikėtų sumažinti darbo krūvius tiems, kurie dirba. Galbūt skaitmenizuoti procesus. O atlyginimai turi būti žymiai didesni.
  6. Švietimo sistema yra viena svarbiausių sričių, kurią reikia sutvarkyti. Mes savo programoje esame numatę mokytojams skirti mėnesio atlyginimo dydžio sumą kvalifikacijos kėlimui. Reikia spręsti ir atlyginimų klausimą. Turi būti atkurtas mokytojo profesijos prestižas, koks buvo prieškario Lietuvoje.

Simonas Gentvilas (Pajūrio apygarda):

  1. Mane vienintelį tarp šių kandidatų galima vertinti pagal aktyvumą darbą Seime. Esu aktyviausias Seimo narys. Norėčiau mandato iš klaipėdiečių ir Pajūrio apygardos, kuri susijusi su aplinkosauga. Noriu gauti dvigubą mandatą. Džiugu, kad Lietuvos gyventojai mane įvertino, bet noriu būti Klaipėdos atstovu.
  2. Nauja šioje temoje tai, kad Popiežius remia vienos lyties partnerystės įteisinimą. Tačiau man kelia nuostabą tai, kodėl šis klausimas visuomenėje yra akcentas, kai turime aibę kitų neišspręstų problemų.
  3. Seimo nariai yra vieši asmenys. Jei jie yra žemo išsilavinimo, nemoka mokesčių, tai žmonės ir abejoja, ar jie yra geresni ir kokią turi teisę priiminėti sprendimus. Negali būt taip, kad Seimo narys gyventų pagal kitas taisykles, o ne pagal tas, kurias pats nustatė.
  4. Jei norime darbingos Vyriausybės, reikia, kad ministrais galėtų būti ir Seimo nariai.
  5. Valstybės tarnybos 30 proc. darbų jau dar gali atlikti dirbtinis intelektas. Be to, turi derėti Darbo kodeksas ir Valstybės tarnybos įstatymas. Valstybės tarnyboje turi būti vertinamas ir ankstesnis žmogaus darbo stažas privačiame sektoriuje, o ne skaičiuoti nuo nulio, o tada žmogui nepriklauso jokie priedai.
  6. Šiandien toleruojame tai, kad šildome tuščias mokyklas ir jaučiame mokytojų trūkumą. Pokyčių tikrai reikia ir jie jau prasidėjo.

Saulius Budinas (Danės apygarda):

  1. Klaipėdai svarbu Seime turėti savo žmones, kurie išmano miesto reikalus. Aš esu klaipėdietis ir tuo didžiuojuosi.
  2. Turime kalbėti apie žmogaus teises, yra sričių, kuriose Lietuva namų darbų dar nepadarė. Partnerystės įteisinimui pirmiausia pritarčiau dėl materialinių santykių įteisinimo, nes tai yra labai svarbu.
  3. Kiekvienas žmogus, atėjęs atstovauti valstybei, miestui, turi turėti atsakomybę. Seimo nariai yra visuomenės atspindys, mes esame jauna visuomenė, vos 30 nepriklausomybės metų. Tikrai ateis toks laikas, kai būti Seimo nariu bus didelė garbė.
  4. Siekiant įgyvendinti programos nuostatas, manau, jog galimybė yra didesnė, kai Seimo narys yra ir ministras. Bet nežinau Seimo nario darbo iš vidaus, tad sudėtinga vertinti. Mano asmeninė nuomonė tokia, jog abu darbus įmanoma suderinti.
  5. Mes esame nuvertinę valstybės tarnybą – motyvacinė sistema skurdi, atlyginimai labai nusileidžia privačiam sektoriui. Reikia daryti pokyčius, daryti viską, kad išlaikytume tuos žmones.
  6. Mes ilgai nevertinome pedagogų, pats esu iš tos kartos, kuriai buvo sakoma, kad jei niekur neįstosi, tai bus gerai ir Pedagoginis institutas. Dabar turime tokio požiūrio pasekmes. Džiugu, kad jau atsiranda daugiau stojančiųjų į pedagogiką. Kaip Seimo narys sieksiu, kad pedagogų rengimo studijos būtų sugrąžintos į Klaipėdos universitetą.

Arvydas Pocius (Danės apygarda):

  1. Rinkimai vyksta į Seimą, o ne į savivaldybės tarybą. Esu sukaupęs daug gyvenimo ir darbo patirties, kurią galiu panaudoti Seime.
  2. Pats esu tikintis, vedęs, turiu šeimą, į ją žiūriu atsakingai. Konstitucijoje yra aiškus šeimos apibrėžimas, tačiau Lietuva yra ES narė ir manau, kad Lietuva turėt priimti teisės aktus, reglamentuojančius partnerystę.
  3. Reikia imtis asmeninės atsakomybės ir pradėti galvoti, ką duosime valstybei. Aš asmeniškai į Seimą eisiu duoti Lietuvai savo patirtį, o ne iš jos ko nors prašyti.
  4. Mano nuomone, šios dvi pareigos turėtų būti atskirtos, nes Seimas vykdo Vyriausybės parlamentinę kontrolę.
  5. Reikia žiūrėti į Vakarų valstybių patirtį ir palyginti skaičius, kiek yra valstybės tarnautojų, ir kiek jų reikia.
  6. Prieš kelerius metus vyko gyventojų apklausa ir buvo įvardyta, kad mokytojo profesija turėtų būti prestižinė. Tačiau didelių pokyčių nejaučiama. Mes keisime padėtį iš esmės, turime priemonių paketą iki 2025 metų.

Mindaugas Bastakis (Baltijos apygarda):

  1. Nepriklausomai nuo partijų lyderių, Seimo nario indėlis yra svarbus, o mano tikslas yra jūrų ūkis su darbo vietomis ir nauda Klaipėdai bei Lietuvai. Į Seimą einu su išskirtine programa.
  2. Tos pačios lyties asmenys taip ar taip gyvena kartu, tad partnerystės įteisinimo klausimą reikia nagrinėti. Tačiau reikia žiūrėti, kas bus po to? Ar leisime jiems įsivaikinti, kaip jų partnerystė ir pavyzdys paveiks vaikų psichologiją. Tačiau mano asmeninė nuomonė tokia, kad neturėtume trukdyti jų asmeniniam apsisprendimui.
  3. Seimo narys turi rodyti pavyzdį – lankyti sesijas. Be to, po rinkimų labai sunku prisišaukti Seimo narį, nors prieš rinkimus jis noriai atvykdavo. Seimo nariai turi pareigas, tad reikėtų nuo jų ir pradėti.
  4. Šios funkcijos turėtų būti atskirtos. Seimo narys užsiima parlamentine kontrole, o ministras turėtų būti tas asmuo, kuris labai gilinasi vienoje srityje. Jungtis galima sukurti per konstruktyvų dialogą.
  5. Pripažįstama, kad darbo efektyvumas didėja sutrumpinus darbo laiką. Tad gal valstybės tarnyboje derėtų įvesti 6-7 valandų darbo dieną, tai būtų valstybės tarnybos išskirtinumas.
  6. Reikia konkrečiai peržvelgti dėl regiono mokyklų likimo. Gal dalį uždaryti, sutaupytus pinigus skirti ir mokytojų algoms, ir mokinių transportavimui į kitas mokyklas.

Audrius Petrošius (Baltijos apygarda):

  1. Skirtingai nuo savo konkurento, nesu vieno klausimo žmogus, o mano patirtis ir išsilavinimas leidžia imtis įvairiausių klausimų.
  2. Aš priklausyčiau liberalesniam savo partijos flangui, nekalbėčiau apie tos pačios lyties santuokas, bet palaikyčiau partnerystę. Tačiau reikėtų kalbėti apie partnerystės sutarties turinį.
  3. Švietimas ir asmeninis pavyzdys. Turėtume mokyklose intensyvinti pilietinį ugdymą. Miesto taryboje darau daug dalykų ir darau atvirai bei skaidriai. Susilaukiu komentarų, kad per daug informacijos skleidžiu. Bet veikla turi būti vieša ir viešinama.
  4. Jungtys tarp šių dviejų valdžių turėtų egzistuoti. Tai, kad jos per šią kadenciją nebuvo pakeistos, rodo, kad šių jungčių reikia.
  5. Lankstumas, lankstumas ir dar kartą – lankstumas. Turėtų būti prioritetas pritraukti žmones iš privataus sektoriaus, žinoma, motyvacinio atlygio sistema.
  6. Mokytojams svarbu ir darbo aplinka, ir atlyginimas, tad labiausiai praverstų nacionalinis susitarimas šiais klausimais. Ir žinoma, pagarba mokytojui, o čia jau galime prisidėti visi, tik, deja, kad to prisidėjimo dar yra mažai.

2 Comments

  1. klaipėdietė,rinkėja

    Klaidos taisymas : p. Mindaugas Bastakis ,o ne Mindaugas Bastikis ?

    Reply
  2. klaipėdietė rinkėja

    Marių apygardoje p.Ligita Girskienė KONKREČIAIS darbais įrodė (žinoma ,padedant aktyviems klaipėdiečiams ) , kad sugeba dirbti VISUOMENEI naudingą darbą . Buvęs Aplinkos apsaugos ministras valstiečių-žaliųjų vyriausybėje , tikriausia , NEGALI pasigirti kokius darbus nudirbo ,kad būtų atkreiptas dėmesys į klaipėdiečių problemas dėl taršos Tik dabartinis Aplinkos apsaugos ministras p. K.Mažeika IŠGIRDO ir įsigilino į miestiečių keliamas problemas ir Seime buvo priimtas ,, KLAIPĖDOS PAKETAS,, . Ką iki šiol tuo klausimu nuveikė VISI BUVĘ Seimo nariai ,kuriais tikėjo ir juos išrinko į Seimą ?! Reikia ,kad Seime būtų ir p. Mindaugas Bastikis,nes Lietuva -JŪRINĖ valstybė ,o Seime jau KIEK kadencijų NĖ VIENO jūrininko . Seime konservatorių pakanka ir po pirmo turo ,tai p.A. Barbšys ir p.Audrius Petrošius tegu pasidarbuoja Klaipėdos miesto taryboje ir parodo SAVO sugebėjimus . Seniai konservatoriai miesto taryboje buvo VALDANČIAISIAIS !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Politika

Šiais metais pievų atkurti ūkininkams nereikės

Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryba pritarė Europos Komisijos (EK) priimtam deleguotojo reglamento papildymui, pagal kurį šiemet daugiamečių ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This