Nebetinkamus vartoti vaistus kviečia atnešti į vaistinę

Sveikata

Netinkami vartoti ar pasibaigusio galiojimo vaistai atsidūrę šiukšlynuose daro žalą mūsų gamtai, todėl pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ kviečia atnešti į vaistines vaistus ir taip pasirūpinti gamta. Šios, nuo spalio 24 d. vyksiančios, akcijos metu 1000 pirmųjų, atnešusių netinkamus vartoti vaistus į „Eurovaistinę“, bus padovanota hematogeno.

Vaistininkai pastebi, kad vaistų atliekos susidaro, kai klientai netaisyklingai vartoja vaistus. „Iš farmacininkų gauname atsiliepimų, kad pacientai dažnai vietoje gydytojo išrašyto kurso suvartoja vos kelias tabletes, pasijunta geriau ir nutraukia gydymąsi. Tuomet namuose kaupiasi nereikalingi ir nenaudojami vaistai“, – sako vaistinių tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

Neatsakingai išmetami vaistai daro ilgalaikę žalą aplinkai, žmonių sveikatai ar net gyvybei. VU Chemijos ir geomokslų fakulteto Organinės chemijos katedros prof. dr. Viktoras Masevičius taip pat pritaria šiai problemai, taisyklingas vartojimas ypač svarbus kalbant apie antibiotikus. Pasak profesoriaus, netaisyklingai vartojami ir netinkamai išmetami vaistai lemia antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą, o tai yra viena iš didelių grėsmių žmonijai, nes vaistai išrandami lėčiau nei atsiranda naujos bakterijos.

Kaip paaiškina V. Masevičius, kontakto metu, antibiotikai nedidelėmis dozėmis sąveikauja, pavyzdžiui, su tuberkuliozės bakterijomis ir jų visų nesunaikina. Būtent dėl šios priežasties atsiranda ypač palankios sąlygos vystytis bakterijų kolonijai, kuri atspari kovai prieš tuberkuliozę naudojamiems antibiotikams. Tokių bakterijų nešiotojas, pavyzdžiui, benamis ar paklydęs gyvūnas, turintis kontaktą su šiukšlėmis sąvartyne, tampa nepagydomas šiais vaistais.

Pastebima, kad į kanalizaciją nuleidžiami įvairūs vaistai taip pat neigiamai veikia aplinką. Pavyzdžiui, kontraceptinėse tabletės esančios medžiagos, patekusios į kanalizacijos vandenis, neigiamai veikia žuvų reprodukciją, todėl tinkamai rūšiuojant vaistus, galima pasirūpinti gamta.

Prisidėti gali kiekvienas

„Eurovaistinė“  skelbia akciją, kuria skatina peržiūrėti savo vaistinėlę, o atrinktus pasibaigusio galiojimo ar nebetinkamus vartoti vaistus rūšiuoti tinkamai – atnešti juos į vaistinę.

Bendrovės komunikacijos vadovė L. Bielskė sako, kad ši jau antrus metus organizuojama akcija išties svarbi, nes daugeliui, tai papildomas priminimas ne tik atrinkti netinkamus vartoti vaistus, bet ir gydytojui juos paskyrus vartoti atsakingai. „Praėjusiais metais šią akciją vykdėme tik vieną dieną ir tik dešimtyje tinklo vaistinių, jose surinkome beveik 200 kg netinkamų vaistų, todėl skaičiai tik patvirtina, kad šioje srityje vis dar yra kur tobulėti“, – sako ji ir priduria, kad vaistų rūšiavimas turėtų būti ne tik proginis, bet ir kasdieninis įprotis.

Pasibaigusio galiojimo vaistai „Eurovaistinėje“ priimami kiekvieną dieną. „Pastebime, kad kasmet visuomenės sąmoningumas didėja ir vaistų surenkame vis daugiau. 2017 metais buvo surinkti 4658 kg, 2018 m. – 5376 kg. Šia akcija siekiame dar labiau paskatinti atsakingą požiūrį į aplinkos saugojimą“, – sako akcijos organizatorė.

Pasak jos, bet kurioje vaistinėje visus metus priimami šie nebenaudojami ar pasibaigusio galiojimo vaistai.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad tokios medicininės priemonės kaip švirkštai, jų priedai, pleistrai, tvarsčiai, maisto papildai, vitaminai, kosmetinės priemonės yra rūšiuojamos pagal bendras atliekų rūšiavimo taisykles ir vaistinėse nėra priimamos. Vaistinės taip pat negali priimti nuodingų atliekų, tokių kaip gyvsidabrio termometrai.

Vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad dažnai sulaukia atnešamų vaistų, todėl patalpos, kurios skirtos jiems laikyti, užsipildo labai greitai. „Vaistinėje priimame visus pasibaigusio galiojimo vaistus. Maždaug kas pusę metų rekomenduoju patikrinti savo vaistinėlės turinį, peržiūrėti visus turimus vaistus, ypač tuos, kuriuos naudojate rečiau. Taip pat į vaistinę reikėtų nešti ir tuos, kurių tikrai nevartosite, mes pasirūpinsime jų utilizavimu“, – sako vaistininkė.

Į vaistinę atnešami vaistai turi būti savo pakuotėse, tvarkingi, neapipilti jokiais skysčiais. J. Juodsnukytė taip pat akcentuoja, kad prieš nešant vaistus į vaistinę reikėtų atkreipti dėmesį, kas rašoma ant pakuotės – užrašas turi teigti, kad tai vaistas, o ne, pavyzdžiui, maisto papildas.

2 Comments

  1. DAKTARAS

    Liga gydoma 1 vaistu, maksimum 2..lietuvos aliagydytojai tai vaistu platintojai, jie neismano kaip ka gydyti, jie prigalvoja kruva melagingu diagnoziu pileciams ir sodina ant kruva vaistu, siulau nepirkti vaistus seip sau, pagalvokit 100 kart, ir butinai klauskit kabinete koks vaistas del ko , kodel, ir kam..maciau zmoniu kai israsoma po 10 – 20 pakuociu sunkiausiu ziauriausiu preparatu kurie labai zaloja sveikata, ir kuriu zmogui visa nereikia..tai daznai psichotropiniai..bet pasitaiko ir kitu.. + visokie vitaminai papildai kurie tik zaloja sveikata, ir nieko gerinti ar gydyti negali, tei moksliskai irodyta.

    Reply
  2. Politikams kitos taisyklės?

    Sendvario Tilžės gatvėje vaistinė, priklausanti Tarybos nario Šimkaus žmonai, nepriėmė nei vaistų, nei tepalų, motyvuodama, kad ne pas juos vaistinėje pirkti… Ar tai normalu?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

„Eurovaistinėje“ - šiurkštus etikos normų pažeidimas (atnaujinta)

Bėgant metams retkarčiais tenka apsilankyti vaistinėse ir įsigyti reikiamų vaistų. Lapkričio 9 d. eilinį kartą apsilankiau „Eurovaistinėje“, įsikūrusioje BIG-2 patalpose, ...
2023-11-10
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Savaitgalį suksime laikrodžius valanda atgal: kaip pasirūpinti savo savijauta iš anksto?

Paskutinį spalio savaitgalį – iš šeštadienio į sekmadienį – suksime laikrodžius viena valanda atgal. Nors teigiama, kad rudenį laiko sukimas ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

Sveikata

„Eurovaistinė“ pradeda skiepyti nuo gripo

Prasidėjus rudens sezonui ima daugėti susirgimų peršalimo ligomis ir ypatingai – gripu. „Eurovaistinė“ skelbia jau pradedanti skiepyti gyventojus nuo gripo, ...
2023-09-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This