Antrasis Seimo rinkimų turas: ką pasirinko Klaipėda ir Lietuva?

Politika, Svarbu

Antrojo Seimo rinkimų turo rezultatai Klaipėdoje staigmenų nepažėrė – klaipėdiečiai į parlamentą išsiuntė visus kandidatus, kurie pergalę šventė ir pirmajame ture.

Danės apygardoje konservatorius Arvydas Pocius surinko 6225 balsus (56,48 proc. nuo galiojančių biuletenių) ir užtikrintai šventė pergalę. Jo konkurentas Liberalų sąjūdžio atstovas Saulius Budinas sulaukė 5160 (45,32 proc.) balsų. Pirmajame ture A. Pocius gavo 4150 balsų, o S. Budinas – 2258.

Saulius Budinas ir Arvydas Pocius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Baltijos apygardoje pergalės šampaną galėjo iššauti konservatorius Audrius Petrošius. Jis sulaukė 5741 (53,04 proc.) klaipėdiečio pasitikėjimo.  Už valstietį  Mindaugą Bastakį balsavo 5082 (46,96 proc.) rinkėjai. Pirmajame ture šie politikai buvo surinkę atitinkamai 2981 ir 1713 balsų.

„Kokia atsakomybė ir koks džiaugsmas! Atstovausiu Klaipėdos miestui ir Jums, miestiečiai, Seime. Visiems, ir tiems, kurie manimi tikite, palaikote ir balsavote, ir tiems, kurie skeptiškai vertinate ir nebuvau jūsų pasirinkimas biuletenyje – pamatysite, kad nenuvilsiu. Ačiū komandai ir visam būriui pagalbininkų – su Jumis vienas malonumas dirbti, net ir iš saviizoliacijos vietos. Didžiuojuosi turėdamas tokią šeimyną. Mūro siena ir stipriausias ramstis – tiki, palaiko ir padeda rinkimuose neskaičiuodami laiko bei jėgų. O pats svarbiausias ir didžiausias ačiū mano nuostabiai kantriems Laurai ir Matui – Jūs esate mano visas gyvenimas, Jūsų kantrybė ir palaikymas moko mane būti geresniu žmogumi kasdien. Rinkimai baigiasi, prasideda dar rimtesnis ir svarbesnis darbų etapas. Mano tikslas – kad Klaipėdos balsas būtų girdimas ir vertinamas prasideda jau dabar – visų Jūsų paramos ir pagalbos dėka!”, – dar nesuskaičiavus balsų visose apylinkėse „Facebook” paskyroje džiaugsmingą įrašą paskelbė A. Petrošius.

Audrius Petrošius ir Mindaugas Bastakis.

A. Petrošius į Klaipėdos miesto tarybą buvo išrinktas su Vytauto Grubliausko rinkimų komitetu, bet vėliau patapo konservatoriumi. Jį miesto Taryboje turėtų pakeisti mero komandos narys Vidmantas Plečkaitis.

Marių apygardoje rinkėjai į Seimą delegavo valstiečių kandidatę Ligitą Girskienę. Ji pelnė 5891 (57,5 proc.) rinkėjo pasitikėjimą. Konservatorius Kęstutis Navickas gavo 4355 balsus (42,5 proc.). Pirmajame ture L. Girskienė surinko 3019 balsų, o K. Navickas – 2088.

Kęstutis Navickas ir Ligita Girskienė

„Pasveikinau Ligitą Girskienę gavus Marių apygardos gyventojų pasitikėjimą. Ačiū, kurie manim patikėjote, jūsų tikrai nemažai, tai didelė paspirtis. Ačiū”, –  „Facebook” paskyroje paaiškėjus rezultatams rašė K. Navickas.

L. Girskienės vietą Klaipėdos miesto taryboje, jei neatsisakys mandato, užims Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Pajūrio apygardoje, apimančioje ir Neringą, pergalę šventė Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas, kuris jau perrinktas į Seimą pagal partijos sąrašą. Už jį balsavo 5393 rinkėjai (56,88 proc.), o konservatoriui, Klaipėdos vicemerui Arūnui Barbšiui atiteko 4088 balsai (43,12 proc.). Pirmajame ture S. Gentvilas gavo 2710 balsų, A. Barbšys – 2423.

Simonas Gentvilas ir Arūnas Barbšys.

S. Gentvilas, šią kadenciją dirbęs Seimo Aplinkos apsaugos komitete, sako, jog neatmestų savo kandidatūros į aplinkos ministrus.

„Natūralu, kad dirbau su šiais klausimais per pastaruosius ketverius metus, man atrodo, konstruktyviai oponavau ir patariau, nebuvau „bukas“ opozicionierius. Matysime, bet tai yra prioritetų klausimas, reikia žiūrėti, ką partneriai turi, čia tikrai ne mano vieno atsakymas“, – žurnalistams atvykęs į koalicines derybas su konservatoriais Seimą teigė jis.

„Labas rytas, Lietuva, ačiū už pasitikėjimą, balsą už moteris lyderes, ypač mūsų Viktorija Čmilytė-Nielsen, už daugiau Europos Lietuvoje, mokslu grįstą ir pagarbią politiką. Dešinieji 8 metus opozicijoje daug kritikavo. Artimiausius 4 metus turėsime galimybę parodyti, kad kritika gali ir turi virsti kokybiškais darbais. Dėkoju kiekvienam atėjusiam į rinkimus. Kiekvieno Jūsų balsas buvo svarbus ir kiekvieno lūkestis turi būti išgirstas. Liberalai- 3-a didžiausia partija Seime- kas galėjo pagalvoti? Lenkiu galvą savo rinkėjams Klaipėdoje ir Neringoje. Dirbsime ir daug pasieksime kartu! Ačiū kolegai Arūnas Barbšys už gražią diskusiją II-ame ture!”, – pirmadienio rytą savo „Facebook” paskyroje rašė S. Gentvilas.

Gargždų apygardos rinkėjai pasakė, kad jie yra už Petrą. Čia į Seimą vėl išrinktas pats save išsikėlęs Petras Gražulis. Suskaičiavus visų  apylinkių balsus P. Gražulis surinko 7990 (53,64 proc.) rinkėjų balsų. Konservatorė Rasa Petrauskienė sulaukė 6342 balsų (42,58 proc.). Pirmajame ture pergalę taip pat šventė P. Gražulis, tačiau savo konkurentė jis aplenkė vos daugiau nei vienu procentu.

Rasa Petrauskienė ir Petras Gražulis

R. Petrauskienė liko už Seimo ribų – kolegų pergalių vienmandatėse apygardose neužteko, kad pakiltų iki vietos, garantuojančios dar vieną kadenciją parlamente.

Naujai suformuotoje – Palangą, Kretingą ir Klaipėdos priemiesčiais vadinamą teritoriją apimančioje Mėguvos apygardoje antrame ture įnirtinga kova vyko tarp konservatoriaus Mindaugo Skritulsko ir valstiečių kandidato Romando Žiubrio. Pastarasis pirmavo, tačiau vėliau ėmė plaukti balsai už M. Skritulską. Suskaičiavus visų apylinkių balsus M. Skritulskas sulaukė 7193 (55,88 proc.) rinkėjų palaikymo, o už R. Žiubrį balsavo 5240 (40,71 proc.) rinkėjai.

Mindaugas Skritulskas ir Romandas Žiubrys

Beje, šešių aukščiau partijos sąraše po reitingvimo atsidūrusių kolegų pergalės vienmandatėse apygardose kelią į Seimą vėl atvėrė valstiečiui Dainiui Kepeniui, rinkėjų pasitikėjimo nepelniusiam Pajūrio apygardoje.

Konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija pirmadienio naktį paskelbė, kad ketina formuoti Ingridos Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę.

„Esame pasiryžę telktis siekdami atkurti pasitikėjimo ryšius Valstybėje bei tarp jos žmonių ir formuoti koaliciją bei Vyriausybę, vadovaujamą Ingridos Šimonytės. Visuomenė išreiškė pasitikėjimą demokratinėmis, teisės viršenybės principą, žmogaus teises gerbiančiomis politinėmis partijomis, o šalį valdžiusių atžvilgiu sumenkęs pasitikėjimas liudija politinių permainų būtinybę. Lietuva bus stipresnė, jei politinės jėgos gebės rasti ilgalaikius susitarimus dėl svarbiausių valstybės ir visuomenės raidos klausimų. Esame pasiruošę atstovauti visiems Lietuvos piliečiams, o ne tik tuos, kurie balsavo už mūsų politines jėgas. Todėl prie sutarimų dėl svarbiausių koalicijos darbų kviesime prisijungti ir kitas parlamentines politines jėgas bei svarstysime įtraukti jų programines idėjas”, – rašoma partijų pirmininkų deklaracijoje.

Pirminiais duomenimis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai laimėjo 50 mandatų Seime. Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija iškovojo atitinkamai 13 ir 11 mandatų, tad dešiniosios partijos turės 74 atstovus 141 vietų Seime.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turės 32 narių frakciją Seime. Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis rinkimų naktį pripažino pralaimėjimą ir pasveikino konservatorius.

Socialdemokratai Seime turės 13 atstovų, Darbo partija iškovojo dešimt mandatų. Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų darbo partija turės po tris parlamentarus.

15 Comments

  1. Regina

    Ne rinkimai, o tragedija. Turi rinktis kažką, o nėra iš ko. Daugiau nei pusė neina balsuoti ir visai logiška. Didžiausia juoką kelia Petrošius. Vaikų vaikas. Lygina miesto duobutes, fotkina ir deda į FB. Tą patį daro ir visuomenininkai. Jų dėka ne viena duobė užlyginta ir šiukšliadėžės pastatytos. Tai dėl to į seimą? Cirkų cirkas. Bet kur rinkėjų smegenys? Akivaizdu, kad jiems tas pat. Tik tuomet nereikia dejuoti, kad blogai gyvename.

    Reply
    • Tikrai taip

      Girskienei zmones suteike mandata veiksmams i prieki, nes siam momentui kazkokiu konkreciu nuveiktu darbu, o juolab rezultatu – nera, o ir pati Girskiene nuolat skundesi, kad vietoje maza igaliojimu ir galimybiu. Vienintelis jos nuopelnas – buvimas visuomeninke… Dabar skusis, kad nieko negali nuveikt, nes yra opozicinej partijoj (mes turbut visi pamenam istorija su mandato ismetimu pries kelis metus). Girskiene jau kreipesi i zmones su pranesimu, kad jei reikes musu pagalbos… Rimtai? Dar pagalbos? Ji gal mano, kad Klaipeda yra kazkokia zombiu armija, kuria jai panorejus ir paliepus galima nukreipti tai prie grigeo pastovet, tai prie mestilos pariekaut. Realiai tragedija.

    • Šaunu

      Seimas – geriausia vieta, kur nieko nereikia daryti, už nieką neatsakyti. Gali ir pasnausti. O pinigėliai kapt kapt į kišenę. Orus gyvenimas. Faina ir linksma!!!

  2. ?

    Spėkite kada mes generolą Pocių Klaipėdoje pamatysime? Kada tars žodį už Girulių miško išsaugojimą?
    Gal su premjere I. Šimonyte atvažiuos kartą per metus į uostamiestį… Jis gi vilnietis ir jam Klaipėda nerūpės. Liūdnokas pasirinkimas

    Reply
    • klaipėdietė,Danės apygardos rinkėja

      Liūdnokas pasirinkimas ,nes žiniasklaidos priemonėse buvo informacija apie jo kandidatūros iškėlimo į Krašto apsaugos ministro postą galimybė . Jei taip nutiktų ,tai kiek jis galėtų būti naudingas klaipėdiečiams ? Dar vienos išlaidos , renkant Seimo narį (bet ar kam tai labai svarbu ,nors galėtų vietoje nesančio , būti antrą vietą užėmęs asmuo )

  3. bandantis susivokti

    balsavau už konservatorius, bet prieš Barbšį. Ar čia man su galva blogai, ar čia su Klaipėdos konservatoriais ne viskas gerai?

    Reply
    • Klaipėdietei, Danės apygardos rinkėjai

      Pasirinkimas?.. Nėra jokio pasirinkimo. Ar nors vienas seimo narys ką nors gero padarė miestui ir jo gyventojams?.. Prisiminkite Naglį Puteikį. Kiek daug buvo pažadų, kurie taip ir liko pažadais. Tiesiog juokas pro ašaras. O dabar kiek daug nuomonių dėl Ligitos. Nieko gero ji nenuveiks, nes neturi komandos. Be to, p. Ligita neturi susitelkimo, lėtokų veiksmų. Nieko gero nebus. Pasėdės seime, pakilnos rankutę…

  4. Rinkejas

    Bus juokinga jei dabar, po Girskienes isrinkimo i Seima, Klaipeda prasmirs, kaip niekad. Ja isrinke besmegeniai nusipelno kvepuot meslu kiekviena miela diena, bet deja – kvepuos visi, net uz ja nebalsave.

    Reply
    • klaipėdietė,rinkėja

      Gal atvirkščiai bus ,nes ir p.Ligitai Girskienei rūpi aplinkosaugos reikalai, ir p. Simonui Gentvilui tai žinoma sritis ir visos problemos dėl smarvės mieste . JEIGU dar jam būtų pasiūlytas Aplinkos apsaugos ministro postas ,tai Jūsų nuogąstavimai būtų bereikšmiai .!

    • ezys

      Kaip jus cia idomiai konstruojat komentara – pradedat nuo „butu juokinga”, o pabaigiat jau su 100% isitikinimu, kad taip ir bus.

    • Ne rinkėja

      Iš Simono bus naudos tiek, kiek iš ožio pieno. Neduok dieve, jei jį paskirs aplinkos ministru, tai daugiabučių administratoriai užkapos visus gyventojus. Niekada jis negynė žmogaus ir negins. Seimas jam tiesiog gera užuoveja. Pastovi alga plius įvairūs priedai, nemokamos kelionės. Eina stažas, gera pensija. Tas pats ir su Kepeniu. Tikras absurdo teatras.

  5. Koncervas

    Na Budinai čia tau už tramvajų, miesto suniokojimą, logotipą, miesto planą, pinigų švaistymą, ir visas nesamones kurias esi pridirbęs mūsų mylimam miestui. Mes šitų tavo su dudorium darbų nepamiršom.

    Reply
    • ezys

      Siaip zmogus 5160 balsu surinko, man tai nepanasu i rinkeju kersta 😉 panasiau, kad tiesiog oponentas buvo stipresnis ir tiek.

    • klaipėdietė,Danės apygardos rinkėja

      Tai ,kad p.S.Budinas BE p.Vytauto GRUBLIAUSKO NEDIRBO ! Pakankamai daug balsų gavo p.S.Budinas . …..

    • Julius

      Pritariu. Ir dar už daugelį ,,gerų” darbų miestui.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius palaiko iniciatyvą, kad gynybai būtų skiriama 4 proc. nuo BVP

Naujasis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, Klaipėdoje išrinktas konservatorius Arvydas Pocius sveikina verslo iniciatyvą šalies gynybai skirti 4 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This