Petras Gražulis: „Kas man iš tos laimės ir iš tos garbės”

Politika, Svarbu

Nevienareikšmiškai tarp šalies politikų vertinamas Petras Gražulis, už dviejų dienų minėsiantis savo 62-ąjį gimtadienį, gana didele persvara Gargždų vienmandatėje apygardoje II Seimo rinkimų ture nugalėjęs gargždiškę, čia kandidatavusią konservatorę Rasą Petrauskienę, džiaugsmu netrykšta.

Šįkart pats savo kandidatūrą išsikėlęs parlamentaras teigia nusivylęs rinkimų rezultatais, mat norėjęs, kad ir toliau valdančiąją daugumą formuotų Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tada, jo teigimu, ir jis pats būtų buvęs labiau naudingas gargždiškiams, mat dabar jam teks dirbti opozicijoje, kurioje, jo teigimu, „kažin ko nenuveiksi”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Gal galėtumėte atskleisti paslaptį – kur slypi jūsų fenomenas?

Pirmiausia noriu padėkoti gargždiškiams, kad jie nepasidavė šitoms provokacijoms, šmeižtui, trypimui, žeminimui ir galbūt suveikė tai, kad pradėjo tyčiotis iš pačių rinkėjų, iš gargždiškių ir kad tik Vilnius gali pasakyti, kas gali laimėti. Niekada nėjau į kompromisus, stengiausi tai, ką dariau, tą ir kalbėti, ir man atrado, kad tame yra stiprybė – žmonės tą jautė ir matė. Tik man labai gaila, kad pralošė Lietuva, kad biškutį blaškėsi valdančioji dauguma, kad truputį žvalgėsi į konservatorių pusę, tą žmonės irgi matė ir dėl to pralošė.

O kas norėjote, kad išloštų?

Manau, kad svarbu buvo tęstinumas, darbų padaryta daug yra gerų ir, deja, žmonės nubraukė visus tuos darbus ir pasirinko kitus, pasirinko laisvę – laisvę narkotikams, laisvę miegoti su kuo nori. Liūdniausia man, kad tauta šitaip pasielgė, tiek valdančioji šita gerų darbų padarė. Bet, pasirodo, pažadėti narkotikus legalizuoti, įsivaikinti vaikus, tuoktis gėjams ir, kaip sakoma, būsi išrinktas Seimo nariu. Per 50 okupacijos metų mes tiek nesukomunistėjom, kiek per 30 nepriklausomybės metų mes suliberastėjom. 

Tai jums dabar Seime su savo pažiūrom bus nelengva. Bet vis tiek reikės pasirinkti kažkurią tai frakciją.

O kada buvo lengva? Niekada nebuvo lengva. Prieš rinkimus prievartautoju padarė… Jei neini pasroviui, tai kova už tiesą niekada nėra lengva. Nuo kalno riedėti yra lengva, prieš kalną eiti visada yra sunku. Apie frakciją dar negalvoju, gal teks likti mišrioj grupėje ir ten dirbti. Nelabai svarbu, būnant opozicijoje, kurioje frakcijoje dirbi. Aš čia didelio skirtumo nematau, bet žinau, kad jau esame opozicijoje.

Jūs pagal kilmę esate dzūkas, bet jau daugybę metų balotiruojatės Gargžduose. Priminkit, kaip čia atsidūrėt?

1996 metais buvo gana stipri Krikščionių – demokratų partija, nebuvo, kas eina į Gargždus, buvo tuščia viemandatė, tai mane ir delegavo. Aš sutikau. Nuo tada aš ir esu Seimo narys, tik du kartus nebuvau išrinktas, 5 kartus buvau išrinktas vienmandatėj. Labai gerai rajoną pažįstu ir mane žmonės pažįsta. Jeigu nepažintų, argi rinktų mane ir balsuotų? Teko su daugeliu bendrauti ir padėti teko ne vienam – tas ir lėmė. Žmonės nekreipė dėmesio į tą šmeižtą.

Ką žadėjote prieš rinkimus gargždiškiams?

Žadėjau, jei susiformuos valdančioji dauguma, padaryti tvarką ir teismuose, ir žiniasklaidoj, kad būtų daugiau objektyvumo, kad baigtųsi ta patyčių kultūra, pažiūrėkit, iki ko priėjo, kad buvęs Seimo pirmininkas siūlo šaudyti kitos tautybės žmones. Neapykantos tikrai daug, deja, dabar teks dirbti opozicijoje, tai kažin ko nenuveiksi. Norėtųsi, kad generalinis prokuroras būtų renkamas, kad Aukščiausiasis Teismas būtų renkamas, kad nebūtų priklausomi teismai nuo politinių jėgų, bet dabar visos idėjos liko popieriuje.

Jūs sovietmečiu priešinotės santvarkai, buvote nuo jos nukentėjęs, priklausėte Helsinko grupei. Kodėl dabar tuo nesididžiuojate, nekeliate praeities į viešumą?

Tikrai sovietmečiu daug išgyventa, esu paskutinis sovietų sistemos politinis kalinys, teko ir Lukiškėse, ir Pravieniškėse kalėti. O okupantas stengėsi iškelti kažkokią kitokią bylą, ne politinę, kaip ir dabar. Dabar stengiasi irgi kažką sukurpti, kažkokią isteriją, politinių bylų nenori kelti. Ir visa tai sumenkina žiniasklaida. Gali tu čia kelti, kiek nori – daro tave durnium, pajacu, jokios pagarbos niekam nebeliko, nieko švento. Sovietmečiu tai okupantas darė, kažkaip buvo lengviau, tu žinojai, kad kovoji už Lietuvą, o šiandien niekina savi. Ir tie, kurie buvo komunistai, šiandien vėl valdžioj, vėl patriotai… Prezidentė, buvusi komunizmo dėstytoja, buvusi Burokevičiaus partijos narė, šiandien didžiausias moralinis autoritetas.

Jūs savo biografijoje niekur nenurodote nei savo specialybės, nei išsilavinimo. Kodėl?

Ai, žinot, toks išsilavinimas, nenurodžiau, kadangi vis studijuoju ir niekaip nebaigiu, tai nebaigtas aukštasis. Sovietmečiu buvau spaustuvininkas – poligrafistas, esu daug antitarybinės literatūros išleidęs. O dabar, sakyčiau, pogrindininkas (juokiasi). O nuo 1996 metų – Seimo narys.

Po dviejų dienų –  jūsų gimtadienis. Kaip ketinate jį paminėti?

Žinot, nuotaikos tokios… Man liūdna, kad taip pasirinko tauta. Noriu Landsbergio dainą pabaigai pasakyti: „Kas man iš tos laimės ir iš tos garbės, jei aš vienas džiaugsiuos, o kiti liūdės”…

15 Comments

  1. Magyla

    Iš komentarų matom, kad Gražulis yra rakštis tam tikros orientacijos asmenų minkštoje vietoje. Ir seime bus kam paerzinti Armonaitės pupulius. Ačiū gargždiškiams!

    Reply
    • Antanas

      Gargždulis apsiverkęs snargliuką valgys ir juokins Armonaitės pupulius.

  2. Dzūkas

    Gražulis P., vaikinas iš Mankūnų k. Alytaus r. amžinas KTU studentas išdavęs Lietuvos krikščionių demokratų (nuo K.Bobelio laikų)visas tikrąsias krikščioniškas žmogiškąsias vertybes (Nemeluok, Nepaleistuviauk ir kit.), ilgokai savanaudiškai blaškėsi su paksininkais iki jų poltinės baigties (TTP ), gaila kad savo 6-ą kadenciją vėl 4m. veltėdžiaus Seime Mišrioje narių gr.Už parlamentinei veiklai skirtas lėšas dykai važinės su brangiausių saldainių dovanomis neva į susitikimą su rinkėjais gargdiškiais, kassavaitę su gražiausių gėlių puokšte atvyks laisvai su kuo ir kada nori pernakvoti: tai pas Birutę, arba jų bendros dukros buvusią auklę Palangoje! Grįžęs į Vilniuje LRS viešbutyje išsivirs sau „Judex” gaminamų nuo Patricijos P. komercijos direktoriavimo laikų jo l.mėgstamų koldūnų, retkarčiaus tuščiakalbiai parėkaus Seime.Taip ir ateis 2024m.rudenį kadencijos pabaiga ir triukšmingai su garždiškėmis mergelėmis atšventęs spalio 28 d.savo 65-tį galės pagaliau išeiti į jo užtarnautą poilsį(senatvės socialinę pensiją+gaunantis valstybinę II-ojo laipsnio valstybės politiko prie s.pensijos priedą )!Štai ir visa Petriuko Gr.,laisvojo dzūkelio parlamentinės veiklos pabaiga

    Reply
    • Magyla

      Kitaip nei Dzūkas, Gražulis yra nusidėjęs ne kartą. Tiesą sakant, jis pats tai pripažįsta. Yra Gražulio biografijoje ir kitokių dalykų, kuriuos Dzūkas nutylėjo, nes jie nederėjo su Gražulio juodinimo tikslais. Tačiau žmonės Gražulį lygino ne su jiems nežinomu šventuoju Dzūku, bet su kitais seimo šūdmaliais (dabar jau tokių ten bus ne vien perkeltine prasme), todėl ir nubalsavo už jį.

  3. Magdė

    Daug išgėrė Gražulis su Sigiu K.Gargždai tiek ir tėra verti,durniaus.

    Reply
  4. Julius

    Gerai kad išrinko Gražuli,gal sustabys piderus tuoktis.Ar normalu ,kad marijos žemėje yra tu išsigimelių

    Reply
  5. Jo

    Gargzdiskiai paskutiniai lohai toki asila issirinko,kad nera zodziu…grazulis tuscia vieta apvalus nulis…butu ejes geriau zuvi pardavineti ant turgaus

    Reply
  6. Anonimas

    Gerai pasakyta,sekmės ir su tortadieniu.

    Reply
  7. .

    Jeigu visuomenė renka Gražulį tai parodo jos lygį, na o tokia visuomenė gero gyvenimo neverta, durnių ir bažnyčioje muša.

    Reply
  8. !

    Negerbiu Kauno , Vilniaus ku rekasi istvirkelius ir vagis .

    Reply
  9. Nepagarba

    Negerbsiu Gargždų – tik turintys moralinių problemų asmenys renka parazitus į Lietuvos valdžią.Gargždams teikia botago.

    Reply
    • Povilas

      O kas tave gerbia, chamo gabalėliais.

  10. Visa paslaptis

    Balsavome ne už Gražulį, o prieš konservatorius… pasirinkimo nebuvo..

    Reply
    • Me

      visiska tiesa!

  11. variokas

    Maziau graudu, kai pagalvoji apie tai, kad Gargzduose yra tiek daug zmoniu apdovanotu jumoro jausmu, del linksmybiu Seime, te tas Grazulis toliau verda savo koldunus…vertetu dar jam atiduoti atsilaisvinusi Seimo kulturos komiteto pirmininko posta, tada dar ir valdzioje butu!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This