„Neptūno” krepšinio klubas – remti ar neremti?

Nuomonės

Renaldas Kulikauskas
2020-10-28

Komentarų: 9

Šiam klubui remti savivaldybė iš miestiečių mokesčiais susimestų lėšų per metus išleidžia 3 kartus didesnę sumą nei 2700 vaikų ugdymo procesui biudžetinėse sporto mokyklose užtikrinti – 600 tūkst. EUR. Bent jau tokią savivaldos rėmimo sumą įvardijo šią savaitę vykusio Tarybos komiteto narys.

Tačiau dėl jos dydžio dar reikės tikslintis, nes klubo pagrindinis dalininkas frakcijos „Už ateities Klaipėdą“ inicijuotoje diskusijoje pateikė informaciją, kad „Neptūno” atveju savivaldos parama pastaruosius metus sudarė ~40 proc. viso 2 mln. eurų klubo biudžeto, o šiais metais biudžetui sumažėjus,
savivaldos prisidėjimas išaugo net iki 70 proc.

70 proc. nuo 2 mln. būtų jau ne 600 tūkst., o 1,4 mln. EUR, bet apie tai vėliau.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Standartiniu atveju krepšinio klubai gauna pajamas iš reklamos, TV teisių per federaciją, žaidėjų pardavimo. Neapsieinama ir be rėmėjų.

„Neptūno” atvejis įdomus tuo, kad šis ne tik kad susimoka salės nuomos mokestį pagal koncesijos sutartį Klaipėdos „Švyturio“ areną valdantiems verslininkams Vitalijui Kuodžiui ir Pauliui Baltrėnui, bet dar lyg ir visas bilietų pardavimo pajamas jiems palieka.

Kuodis ir Baltrėnas yra tie patys, kurių įkurtiems verslams savivalda labai palankiomis sąlygomis davė 25 metus panaudoti Klaipėdos baseiną, tie patys, kuriems jau labiau Palangos miesto gyventojams palankiomis sąlygomis Palangos valdžia atidavė panaudoti (koncesijos sutartis) koncertų salę. Palangos meras ir komanda sugebėjo suderėti, kad už galimybę miesto pinigais pastatytoje koncertų salėje rengti renginius ir gauti visas su tuo susijusias pajamas, o Kuodis ir Baltrėnas susimokėtų miestui vadinamą koncesijos mokestį. Tuo metu Klaipėdos strategai išsilydė prieš Vilniaus verslininkus ir ne tik kad neėmė jokio mokesčio už naudojimąsi miestiečių turtu, bet dar visokių dovanų padalino: atleido nuo žemės nuomos mokesčio ir pridėjo elektros bei šildymo kainos pokyčio kompensaciją naudojant areną; pakišo miestiečiams kiaulę prastūmę netikusią miestui baseino koncesijos sutartį.

Trečiadienį per LRT „Panoramą” buvo pristatyta Kauno „Žalgirio” situacija: klubo metinis biudžetas 10 mln., bilietų pardavimo pajamos – 2 mln. EUR (20 proc. biudžeto). Jei tikėtumėmės panašios bilietų pardavimo sėkmės Klaipėdoje, įvertinus mūsų mažesnį gyventojų skaičių, bet neužmiršdami ir, kaip sako krepšinio fanai, vienų didžiausių Klaipėdos arenos bilietų kainų, gausime, kad „Neptūnas” iš bilietų pardavimo turėtų gauti 0,5 – 1 mln. EUR. Nebereikėtų ir savivaldos rėmimo. Tačiau, kaip išaiškėjo, pajamų naudą pasiima Kuodis ir Baltrėnas, o išlaidų svorį dalinasi susimetę klaipėdiečiai ir dalininkai: Sigitas Ambrazevičius, Arūnas Tuma, Vidmantas Dambrauskas, Alvydas Vaičiūnas, Vidas Augaitis, Vytautas Lygnugaris, Tomas Daugėla, Marius Girčys, UAB Rietuva. Keista, ar ne? Tarp dalininkų tiek garbingų verslininkų…

Profesionalaus sporto rėmimas padeda kurti herojus, kurie mūsų vaikus skatina kelti sėdimąsias nuo kėdžių ir eiti bent kažkiek pasportuoti. Naudos to neneigs niekas. Tačiau ar tikrai miesto biudžetui tokių herojų, dažnu atveju net Lietuvoje užaugusių, rėmimas taip brangiai apsimoka, lyginant su jo išlaidomis kitų sričių sporto klubų?

Jei galėčiau rinktis, viešoje gyventojų apklausoje rinkčiausi iš miesto bendrų reikalų tvarkymui skirtų pinigų remti tinklinį. Geriausia – pliažo.

Pamenate tą praėjusiais metais Teatro aikštėje vykusį nuostabų renginį – moterų pliažo tinklinio čempionatą? Norėčiau tokio kas metus. Ir pliažo tinklinio aikštelių mieste koks 20 vnt. būtų gerai.

Neabejoju, kad kiekvienas turite apie tai nuomonę. Išsakyti ją galite po ketvirtadienį vyksiančio Klaipėdos miesto tarybos posėdžio, kuriame mūsų rinkti tarybos nariai svarstys „Neptūno” dalininkų siūlymą priimti vieną 20-ąją klubo akcijų dalį.

Išgirdus Tarybos narių nuomonę apie imti ar neimti, remti ar neremti, tokia 3 kartus visų vaikų sporto mokyklų išlaidas viršijančia suma vieną sporto klubą, turėsite daugiau argumentų asmeninei pozicijai pagrįsti.

Kol kas pačios savivaldybės teisininko išsakytas argumentas už ėmimą yra prielaida, kad tada bus galima gauti klubo finansines ataskaitas ir planuojamo biudžeto projektą. Tarsi iki šiol, turint 70 proc.
klubo biudžeto dalies skyrimo privilegiją, tokios galios savivalda neturėjo.

Spalio 29 d. Tarybos posėdžio darbotvarkė čia.

Posėdžio tiesioginę transliaciją, o vėliau ir įrašą, rasite čia.

Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija.

9 Comments

  1. Renaldas

    Klaipėdos savivaldybė, leisdama tas miestiečių bendriems reikalams susimestas lėšas, sudaro strateginį veiklos planą. Jame tradiciškai jau ne pirmus metus įrašoma eilutė: „Reprezentacinių Klaipėdos miesto sporto komandų dalinis finansavimas – 756 tūkst. EUR, 5 komandų, dalyvaujančių aukščiausiojoje lygoje, rėmimas”. 2020 m. birželį po eilinio plano keitimo, kurį turi palaiminti miesto tarybos nariai, šios eilutės suma išaugo iki 1,15 mln. EUR. Šio klausimo nesvarstė savivaldoje sukurta Sporto taryba (protokolai nerodo). Gal AK pasidomėtų kodėl?

    Jei Neptūtas gavo 944 iš 1150 tūkst., kitiems 4 reprezentaciniams klubams liko dalintis 393 tūkst. EUR. Gal AK pasidomėtų ką apie tai mano tų klubų vadovai?

    Neptūno klubo rėmėjų saraše be savivaldybės yra ir jai pavaldžios įstaigos, pajamas gaunančios iš miestiečių sumokėtų įmokų už monopolines paslaugas:
    · Klaipėdos vanduo, AB (viena iš 6 pagrindinių rėmėjų)
    · Klaipėdos energija, AB (viena iš 6 pagrindinių rėmėjų)
    · KRATC, UAB (vienas iš 22 rėmėjų)
    · Klaipėdos autobusų parkas, UAB (vienas iš 22 rėmėjų)
    · Klaipėdos universitetinė ligoninė, VŠĮ, vyr. gyd. Vinsas Janušonis (vienas iš 22 rėmėjų)

    Taigi, reali savivaldos parama Neptūnui turi būti skaičiuojama sumuojant visų pavaldžių įstaigų paramos sumas. Gal AK pasidomėtų kokios yra visų 5 savivaldai pavaldžių įstaigų rėmimo sumos? Nemačiau tų sumų pavaldžių įstaigų vadovų veiklos ataskaitose už 2019 m.

    Gal miestiečiai bus įkvėpti ir pamaloninti to, kad apmokėdami vandens, šilumos ir šiukšlių sąskaitas jie automatiškai paremia miesto krepšinio komandą, bet nemanote, kad jie turėtų būti informuoti apie tai, kad jų sąskaitos dėl to padidėjo.

    Reply
  2. Minde

    Juk cia piramide padaryta is silkiu ir dar stambiu planu. Finansine piramide , tiek versluninku bet pinigai miesto;););) o Covid-19 silkiu nepuola? nes jau ne 2 atvejai yra komandoje kodel yra slapukaujama?

    Reply
  3. Kulikausko vėjai

    Kam jus publikuojame Kulikausko vėjus, nedarykite sau gėdos. Ne pirmą kartą vėjus rašo, susirekšminęs ne į temą))).
    Ir kas jis toks, kad vaidintų ekspertą.
    Nesigaudo visiškai, o lenda visur.

    Reply
  4. Romas

    Bet tai kaip tu nesigaudai, Kulikauskai :). Miestas duoda Neptunui milijona per metus. Perleidus jiems arena, tai miestas dar ir arenos islaikyma sau uzsikraus. Ta milijona Neptunas vistiek pasiims. Ir apie koki milijona is bilietu kalbama, atsikvosekit, ponai. Gal nueik kada i varzybas ir paziurek, kiek zmoniu tesusirenka lkl’e. Jie net europoje nebelosia ir greitu metu nezais. O ten yra vienintelis turnyras generuojantis pajamas – Eurolyga. Kuri nesisviecia simta metu Neptunui. Jei savivaldybe butu eile metu butu kontroliavusi islaidas, tai viskas butu ok. O dabar kas keli metai nauji savininkai ir bankrotas :D. Profanas, kuris paziurejes rekvizitus rasineja analytinius straipsnius :). Paziurejau ta diskusija. Kiemo lygis: niekas nepasiruoses, is lempos kalba. Liverpoolis sako sugeneruoja 100 mln is bilietu, tai ir Neptunas prigeneruos :). Apsuks aplink pirsta ir liksit dar su didesnem islaidom, strategai :).

    Reply
  5. Petras

    RK Nesigaudo situacijoje, vejus kalba. AK reiktu pasidometi turinio tikslumu, informacijos kilme

    Reply
  6. MArijus

    Melagis ir kvailys tas kulikauskas

    Reply
    • Viktoras

      Geležiniai argumentai!! Aš irgi pabandysiu:
      debilas ir idiotas tas MArijus

    • Anonimas

      Argumentais reikéjo dométis kulikauskui prieš apsijuokiant tokių tiesos neatitinkančių ir melagingu straipsnių. Perskaitęs straipsnį ir žinodamas aiškius faktus kurie viešai ir skaidriai teikiami suprantu Kulikausko dugno lygį.

    • klaipedskas

      O tai nenorit parašyt kurie čia tie faktai melagingi, vietoj pezėjimo?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

„Neptūno“ pergalių seriją nutraukė kėdainiškiai

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmadienio vakarą savo arenoje rezultatu 79:92 (26:24, 20:21, 12:20, 21:27) krito prieš Kėdainių „Nevėžį-Optibet“. Šeimininkai pirmieji truktelėjo į ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sportas

„Neptūnas“ kyla į penktąją vietą

Klaipėdos „Neptūno“ pasaka su Georgios Vovoru tęsiasi. Klaipėdiečiai šeštadienio vakarą namuose rezultatu 88:84 (20:27, 23:14, 31:22, 14:21) patiesė Panevėžio „7bet-Lietkabelį“ ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This