Jurbarko politiko sūnus ir po apeliacijos lieka laisvėje

Kriminalai ir nelaimės

Nors Klaipėdos apygardos prokuratūra ir nukentėjusieji siekė, kad už pasikėsinimą išžaginti nepilnametę Jurbarko politiko sūnus būtų nuteistas ne lygtine, o realia laisvės atėmimo bausme, Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį apeliacine tvarka išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje tik iš dalies patenkino jų skundus.

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje tik iš dalies patenkino prokuratūros ir nukentėjusiųjų skundus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teismas pakeitė pirmosios instancijos teismo nuosprendį ir padidino merginai priteistą neturtinės žalos atlyginimą iki 10 000 eurų bei skyrė nuteistajam papildomą įpareigojimą – 1 metus dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Tauragės apylinkės teismo nuosprendžiu nuteistajam buvo paskirta 3 metų 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, atidedant jos vykdymą trejiems metams, paskirta auklėjamojo poveikio priemonė – elgesio apribojimas – ir nuteistasis įpareigotas per visą bausmės atidėjimo laikotarpį tęsti mokslą arba dirbti ir be šios priemonės vykdymą kontroliuojančių institucijų žinios nekeisti gyvenamosios vietos bei 12 mėnesių nevartoti alkoholinių gėrimų.

Apeliacinius skundus byloje pateikė visi proceso dalyviai.

Teisėjų kolegija atmetė nuteistojo skundą, nes padarė išvadą, jog dėl pasikėsinimo išžaginti jis nuteistas pagrįstai, t. y. nusikaltimo nebaigė dėl aktyvaus nukentėjusiosios priešinimosi, o ne laisva valia. Tačiau apygardos teismas nesutiko su nukentėjusiųjų ir prokuroro argumentais, jog nuoširdus nuteistojo gailėjimasis ir žalos atlyginimas nepagrįstai pripažinti atsakomybę lengvinančiomis aplinkybėmis  ir pažymėjo, kad nuteistasis iš esmės viso ikiteisminio tyrimo metu (praėjus 5 dienoms nuo įvykio, o ne trims mėnesiams, kaip teigiama nukentėjusiųjų ir prokuroro apeliaciniuose skunduose) ir bylą nagrinėjant tiek pirmosios instancijos teisme, tiek apeliacinės instancijos teisme savo kaltę pripažino, tvirtino, jog gailisi nusikaltęs, savo elgesio niekaip neteisino, ne kartą raštu ir žodžiu prašė merginos atleidimo, tačiau dėl neblaivumo negalėjo prisiminti tikslių įvykio aplinkybių ir dėl to iškart po įvykio kaltę neigė. Teisėjų kolegija pažymėjo, jog tai, kad dalį žalos nukentėjusiajai atlygino nuteistojo tėvai, pagrįstai pripažinta nuteistojo atsakomybę lengvinančia aplinkybe, nes nuteistasis tuo metu buvo nepilnametis.

Pasisakydamas dėl bausmės vykdymo atidėjimo, apygardos teismas nurodė, kad tiek bendrosios bausmės vykdymo atidėjimo nuostatos, tiek nepilnamečių baudžiamosios atsakomybės ypatumai šioje byloje taikyti pagrįstai.

Nuteistasis nusikalstamų veikų padarymo metu buvo nepilnametis, charakterizuojamas teigiamai, atlygino dalį žalos ir susitarė su Teritorine ligonių kasa dėl likusios žalos atlyginimo, neturi susiformavusių ryškių neigiamo elgesio įpročių, jam dar nebuvo taikytos jokios kitos poveikio priemonės, jis nebuvo priskiriamas vadinamajai vaikų rizikos grupei, visuomet turėjo dirbančius tėvus ir teigiamą jų pavyzdį, po nusikaltimų padarymo sėkmingai baigė mokyklą, išlaikė egzaminus ir įgijo vidurinį išsilavinimą, pateikė įrodymus, kad siekia pasikeisti, o jo padaryti nusikaltimai buvo atsitiktiniai, kad jie nėra nuteistojo vedamo gyvenimo būdo pasekmė.

„Byloje buvo visos sąlygos taikyti nuteistajam bausmės vykdymo atidėjimą maksimaliam terminui, tačiau, atsižvelgiant į smurtinį nusikaltimų pobūdį, į padarytų nusikaltimų pavojingumą, į pasikėsintas vertybes bei gautą socialinio tyrimo išvadą, siekiant įgyvendinti bausmės paskirtį, apygardos teismas manė, kad yra tikslinga nuteistajam, be teismo paskirtų auklėjamojo poveikio priemonių, paskirti ir įpareigojimą vienerius metus dalyvauti elgesio pataisos programoje”, – rašoma Klaipėdos apygardos teismo pranešime spaudai.

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Tuoj po teismo sprendimo paskelbimo nuotolinės spaudos konferencijos metu izoliacijoje esantis Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis neatmetė galimybės pasinaudoti ir kasacine instancija, nors iš esmės su apeliacinio teismo sprendimu teigė sutinkąs.

INFORMACIJA

2019 m. gegužės pabaigoje kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone moksleiviams švenčiat mokslo metų baigimą, buvo žiauriai sumušta 16 metų mergina. Paaiškėjo, jog su ja brutaliai elgėsi Jurbarko vietos politiko sūnus, kuriam tada buvo 17 metų. Mergina po įvykio ilgą laiką gydėsi ligoninėje, psichologines pasekmes ji, teigiama, jaučia iki šiol.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Brutaliais veiksmais siekusieji susigrąžinti skolą turės aiškintis teisme

Klaipėdos apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas, kurio metu išaiškinta įžūliai asmenį užpuolusi ir pinigų reikalavusi trijų vyrų grupė. Du iš ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This