Sudėtingiausias COVID-19 židinys Klaipėdoje: liko mažiau nei trečdalis darbuotojų

Koronavirusas, Svarbu

Jautriausiu COVID-19 židiniu uostamiestyje tapusiuose sutrikusio intelekto žmonių globos namuose „Klaipėdos viltis“ padėtis artėja prie kritinės ribos, nes didžioji dalis darbuotojų privalo būti izoliacijoje.

Sutrikusio intelekto žmonių globos namuose „Klaipėdos viltis” šiuo metu labiausiai trūksta darbuotojų, galinčių prižiūrėti, tiek užsikrėtusius, tiek neinfekuotus globotinius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Globos namuose „Klaipėdos viltis“, kurie veikia Debreceno g. 48, koronavirusinė infekcija šiuo metu patvirtinta keturiems iš 30 gyventojų. Visi jie serga lengva forma, todėl gydomi ne ligoninėje, o yra globos namuose. Tačiau du iš jų smarkiai karščiavo, buvo išvežti į ligoninę, tuomet ir paaiškėjo, kad globotiniai yra užsikrėtę koronavirusu.

Spėjama, kad virusas į šią įstaigą galėjo būti perneštas iš „Klaipėdos vilties“ padalinio Žardininkų gatvėje. Čia viename iš daugiabučių esančiame bute įrengtuose bendruomenės namuose gyvena aštuoni sutrikusio intelekto globotiniai. Jie kasdien ateidavo į Debreceno g. 48 vykdavusius dienos centro užsiėmimus.

„Visi sergantieji privalo būti atskiruose kambariuose, kad nekontaktuotų su kitais. Ir tai tikrai yra iššūkis personalui. Ir sveikam žmogui yra sunku būti tarp keturių sienų, o čia kalbame apie žmones su intelekto negalia. Jie buvo įpratę, kad visą dieną vyksta užsiėmimai, o dabar turi būti uždaryti. Tikrai labai rimta ir sudėtinga situacija“, – komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas.

Šio centro specialistai trečiadienį globos namuose atliko patikrinimą, nes sulaukė skundo, jog padėtis dėl COVID-19 juose yra nekontroliuojama. Anot R. Grigaliūno, beveik visos skunde nurodytos aplinkybės pasitvirtino, todėl globos namams pateiktos rekomendacijos, kaip susitvarkyti, kad pavojingas virusas nebeplistų tiek įstaigos viduje, tiek į išorę.

„Rekomendavome, kad sergantieji būtų izoliuoti kambariuose, esančiuose greta, kad taip jie kuo mažiau kontaktuotų su kitais gyventojais. Rekomenduota susitvarkyti ir patalpas, kuriuose darbuotojai galėtų tinkamai apsirengti asmens apsaugos priemones ir jas nusivilkti, kad srautai nesikirstų“, – teigė R. Grigalūnas.

Kitiems globos namų gyventojams taip pat jau atliktas koronaviruso testas, o rezultatai turėtų paaiškėti šiandien, ketvirtadienį.

R. Grigaliūno teigimu, pati didžiausia problema šioje įstaigoje yra darbuotojų trūkumas, nes 9 darbuotojai šiuo metu privalo būti izoliacijoje, mat kontaktavo su sergančiaisiais.

„Šiuo metu įstaigoje yra likę tik keturi darbuotojai, o pagal režimą reikia, kad dieną globotinius prižiūrėtų keturi darbuotojai, o du – naktį. Akivaizdu, kad likę darbuotojai negali pakelti tokio krūvio. Todėl įstaigos direktorei rekomendavome ieškoti pagalbos“, – teigė R. Grigaliūnas.

Globos namų „Klaipėdos viltis“ vadovė Janina Tulabienė neslėpė, kad įstaigai būtų labai didelė pagalba, jei kuo greičiau pavyktų surasti bent du darbuotojus. „Paviešinome skelbimą, tačiau atsiliepė tokie žmonės, kurie nori pastovaus darbo, o tie, kurie sutiktų dirbti laikinai, pageidauja, kad už valandą mokėtume 40 eurų. Tai neįmanoma. Mokėti galime ir tai darytume, bet tik tiek, kiek mokame savo darbuotojams“, – kalbėjo J. Tulabienė.

Anot jos, šiuo metu dienomis dirba tik du, o ne keturi darbuotojai, naktį – taip pat du. „Be to, prižiūrėti globotinius padedu ir aš, ir valytoja, ir slaugytoja. Sulaukėme ir poros savanorių studentų. Kažkaip sukamės“, – optimizmo neprarado J. Tulabienė.

Ji tvirtino, jog sergantieji dabar pakankamai drausmingai būna savo kambariuose, nes ne itin gerai jaučiasi, „Suprato vaikai, kad dabar taip reikia. Bet ilgai jų taip neišlaikysime. Kai tik jei pasijus geriau, veršis lauk, jie migruos, o mes juk durų užkalti negalime“, – kalbėjo J. Tulabienė.

Beje, Debreceno g. 48 pastate, kuris yra buvusi A. Rubliovo mokykla, taip pat veikia ir Bendruomenės namai, ir Šeimos ir vaiko gerovės centras, ir Stačiatikių bažnyčia.

R. Grigaliūnas teigė, kad į šias įstaigas yra atskiri įėjimai, todėl srautai atskirti ir kontroliuojami, tad grėsmės užsikrėsti nėra.

6 Comments

  1. JUANA

    Ar kas nors esa tikras kad pvz.sergant gripu .atlikinejant testus del covido ir tuo ir tuo atveju testai rodo ta pati covida.Juk gali but ir taip kad i abi infekcijas testai reaguoja vienodai.Ar nemanot kad taip galetu but?

    Reply
  2. Anonimas

    Trūksta darbuotojų? Lai padėti eina studentai, kariai etc. Kaip kitose šalyse.

    Reply
  3. Anonimas

    Direktorė tikra ” šaunuolė” eina padėti likusiam personalui dirbti!! Ar neturėtų ji sėdėti saviizoliacijoj? Nejaugi šita atsakinga direktorė ne kontaktavo nė su vienu šitos įstaigos gyventoju ir darbuotoju? Labai įdomu, ar darėsi vadovė testą?

    Reply
    • Klaipedietis

      Saunuole ji . Nekontaktavo ! Padeda nesergantiems ir atiduoda visa save visiems . Pati geriausia tokia tik i prezidentus ! Va cia saunuole !!!

  4. Wawa

    Labai neatsakingai vadovauja direktorė, pradžioje liepė eiti darbuotojams dirbti ir turėjusiems kontaktą tai taip ir išplito į nekontroliuojamą situaciją

    Reply
  5. Vida

    Pas juos globotiniai jau sirgo, o jaunuolį leido pas mus į mokyklą. Neturi atsakomybės prieš visuomenę.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This