„Klaipėdos vanduo“: smarvė ženkliai sumažėjo

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valykloje įgyvendinus nemalonių kvapų mažinimui skirtas priemones, Dumpiuose nemalonūs kvapai sumažėjo nuo 3 iki 16 kartų – rodo naujausi matavimų duomenys.

Tačiau įmonės akcijų valdytojas – Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis – teigia, kad investuoti į tokias priemones reikia ir toliau. Įmonė kitąmet yra numačius parengti projektą, kad būtų uždengtas dar vienas smarvės šaltinis – smėliagaudė.

Penktadienį Dumpiuose lankėsi savivaldybės administracijos vadovai, kurie buvo supažindinti su įdiegtomis kvapų mažinimo technologijomis.

Pasak „Klaipėdos vandens“ generalinio direktoriaus Benito Joniko, iš aštuonių kvapų sklaidos mažinimo punktų buvo įgyvendinti septyni ir investicija siekia per 330 tūkst. eurų.

„Didžiausią efektą davė trijų gravitacinių tankintuvų uždengimas, buvo uždengti ir latakai iš smėliagaudžių iki pirminių nusodintuvų. Paskutinės įgyvendintos priemonė – kvapų sklaidą sulaikančios patrankos. Įsigytos dvi mobilios ir viena stacionari, įrengta prie smėliagaudės“, – teigė B. Jonikas.

Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai rugsėjį paėmus oro mėginius iš visų Klaipėdos miesto nuotekų valykloje esančių taršos šaltinių bei nustačius kvapo koncentracijas jos buvo kartais mažesnės nei 2018 metais, jų sklaidos teritorija taip pat gerokai sumenko.

2018 m. matavimų duomenys
Šių metų rugsėjo rezultatai

B. Jonikas akcentavo, kad paskutiniai matavimai buvo atlikti tuo metu, kai patrankos neveikė. Jos yra nepigus malonumas – vien purškiam preparatui šiltuoju metų laiku išleista per 30 tūkst. eurų.

Taip pat pasitelkus užsienio praktiką pritaikyta pilotinė priemonė – į miesto nuotekų vamzdyną šeštojoje siurblinėje Smiltelės gatvėje lašinamas nemalonius kvapus malšinantis geležies chloridas. Teigiama, kad ši priemonė nemalonius kvapus sumažino tris kartus.

Taip pat intensyviai mažinamas per dešimtmetį sukaupto dumblo kiekis – per metus planuojama sudeginti 2 tūkst. tonų dumblo.

Penktadienį vietoje su įdiegtomis priemonėmis susipažinęs Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis teigė suprantantis, jog įmonė dirba ne su ramunėlėmis, tačiau reikia ir toliau investuoti į kvapų mažinimą, kad jų teritorijoje kvapų sumažėtų iki minimumo – tai yra nurodyta ir vadinamajame akcininko lūkesčių rašte.

„Valymo įrenginiai stovi tokioje vietoje, kad per jų teritoriją eina kvapas, kuris susidaro aplinkinėse įmonėse. Mus labiausiai neramina „Branda”, ten situacija yra labai sudėtinga. Siekis buvo kvapą stabdyti čia, dėl to ir atsirado tos patrankos. Situacija gerėja, tikiuosi, kad „Klaipėdos vandens” ir KRATC pavydžiu seks ir kitos įmonės – pirmiausia „Branda” ir „Grigeo”, jei jų veikla bus atnaujinta”, – teigė G. Neniškis.

Bendrovė strateginiuose tiksluose yra numačiusi kasmet skirti po 120 tūkst. eurų esamo turto atnaujinimui, įrangos ir medžiagų, skirtų nemalonių kvapų mažinimui.

1 Comment

  1. Audronė

    Nemalonius kvapus skleidžia kiekvieną dieną. Atsukus vandens čiaupą bėga dvokiantis vanduo. Pramonininkai/ verslininkai nuolatos visus maitina pažadais, problemos sprendimus nunukėlinėdami vien tik į strateginius tikslus.
    Kodėl neparašyta kokių metų strateginiuose tiksluose įmonė yra numačiusi kasmet skirti po 120 tūkst. eurų esamo turto atnaujinimui, įrangos ir medžiagų, skirtų nemalonių kvapų mažinimui?
    Nenormali situacija, kai pirmiausia mieste suprojektuoja gyvenamuosius kvartalus, o vėliau leidžia kurtis gyventojus nuodijančiam verslui.
    Situacija privalo keistis iš esmės- miesto gyventojų naudai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This