Po renovacijos devynaukščio balkonai pakibo ore

Svarbu, Temos

Klaipėdoje renovuojamo daugiabučio namo gyventojai šaukiasi pagalbos – jiems atrodo, kad netinkamai ir pavojingai dirba statybininkai, palikę didžiules skyles tarp naujų balkonų bei pastato konstrukcijų. Šie tyli, inspektoriai – tiria, ekspertas – kritikuoja, o administratorius tvirtina, kad pagrindo bijoti nėra.

Renovuojamo namo pietinė pusė. Valdo Pryšmanto nuotr.

Baltijos prospekto 93 namo gyventojai nuo renovacijos pradžios su dideliais sunkumais susiduria ne pirmą kartą: iš pradžių pasitraukė generalinis rangovas, o kai darbų ėmėsi kita įmonė, ją irgi teko stabdyti – praėjusią savaitę administratorius pranešė, kad tokį sprendimą teko priimti dėl Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tyrimo.

Šiai įstaigai pasiskundė daugiau nei dešimt namo gyventojų, kuriems kyla klausimai dėl atliekamų darbų kokybės ir rezultato.

Kas negerai?

Daugiausiai abejonių kelia naujų balkonų montavimas pietinėje pastato pusėje – teigiama, kad šie darbai atlikti ignoruojant Statybos techninį reglamentą ir dėl to butuose mažėja natūralios šviesos, mat neskaidrūs atitvarai yra aukštesni nei buvusių balkonų.

Gyventojų taip pat netenkina po renovacijos gerokai sumažėjęs naudingasis balkonų plotas, varstomų langų kokybė, kyla klausimų dėl priešgaisrinės saugos reikalavimų – ar nelaimės atveju ugniagesiams nekiltų kliūčių?

Tačiau daugiausiai nerimo kelia naujieji balkonų rėmai, kurie, dalies gyventojų nuomone, pritvirtinti nekokybiškai ir nesaugiai. 

Jie yra mažesni nei tarpas tarp atraminių plokščių, todėl kabinami ant specialiai šiam tikslui privirintų metalinių kampainio formos detalių, o viršuje ir apačioje likę oro tarpai užpildomi sandarinimo putomis bei užglaistomi. 

Kitaip tariant, balkonai neturi tiesioginio sąlyčio su namo konstrukcijomis. 

Dėl to gyventojai juos praminė „kabančiaisiais balkonais“. 

Baiminamasi, ar toks tvirtinimo būdas saugus, ar prie balkono konstrukcijos privirintos metalinės detalės atlaikys didžiulį rėmo svorį.

Gyventojams nerimstant, statybininkai ir kontrolieriai demonstruoja olimpinę ramybę.

„Po skundo inspekcijai jos atstovė į mano butą atvyko kartu su renovaciją vykdančios kompanijos darbuotojais. Jie visi mane įtikinėjo, kad čia viskas gerai ir pagrindo nerimauti nėra. Atrodo, kad kalčiausi šioje situacijoje yra patys gyventojai, kurie bando gauti atsakymus į klausimus“, – „Atvirai Klaipėdai“ pasakojo viena iš gyventojų, kol kas sulaukusi tik žodinio įstaigos patvirtinimo, kad darbai vykdomi taip, kaip priklauso.

Skundų yra, išvadų – dar ne

Spalio 22-ąją namo gyventojai informuoti, kad „renovacijos darbai sustabdyti, statybininkai negali vykdyti jokių darbų!“, nors žmonės tikina, kad darbininkai „kažką veikia“, jie vaikšto po aikštelę, girdisi gręžimo darbai.

Spalio 28-osios popietę statybų aikštelėje išties buvo darbininkų, girdėjosi grąžtų garsai. 

Viena namo gyventoja patvirtino, kad atliekami balkonų montavimo darbai.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Diana Dambrauskienė „Atvirai Klaipėdai“ patvirtino, kad dėl šio daugiabučio renovacijos gauta keliolika gyventojų skundų. 

Pagal juos inspekcija atliko patikrinimus ir surašė patikrinimų aktus, šiuo metu vyksta tyrimas, sprendimai dar nepriimti, rašoma spalio 26-ąją atstovės atsiųstame laiške.

Rangovas tyli

Devynaukščio renovacijos darbus šiuo metu atlieka UAB „RNDV Statyba“ – ji procesą perėmė iš bankrutavusios UAB „Magirnis“. 

Dabartinių rangovų paprašėme – ar jie galėtų patvirtinti, kad minėtas balkonų rėmų tvirtinimo būdas atitinka statybos darbus reglamentuojančiu teisės aktus, ar toks būdas saugus, ar taikytas anksčiau?

UAB „RNDV Statyba“ tik patvirtino, kad klausimus gavo, tačiau iki penktadienio ryto į juos atsakymų nepateikė.

Supranta ir ramina

Renovacijos projektą koordinuoja namo administratorius, UAB „Mano būstas Klaipėda“, kontroliuojama pastatų priežiūros įmonės „City Service“. Jos Komunikacijos grupės vadovas Paulius Ugianskis ir pateikė komentarą dėl šios situacijos.

„Suprantame gyventojų nuogąstavimus dėl vykdomų darbų, tačiau norime pabrėžti, kad viskas vykdoma laikantis techninių reikalavimų ir griežtos kontrolės. Iki namo atnaujinimo pradžios, kol nebuvo išardyti balkonų atitvarai ir nepradėti matuoti balkonų stiklinimo rėmai, niekas nežinojo, negalėjo nustatyti, kad namo perdangos yra išlinkusios. 

Gavę gyventojų pastabas, esą rangovas netinkamai stiklina balkonus, nedelsiant kreipėmės į atsakingas institucijas: projekto vykdymo priežiūros atstovus, rangovą, statybos inspekciją.  

Paprašėme ekspertų įvertinti situaciją, ir mums, kaip projekto koordinatoriui, buvo paaiškinta, kad tokio dydžio išlinkimai, kurie vietomis siekia net 15 cm, negali būti lyginami betonu, kadangi neatlaikys balkonų perdangas laikančiosios sąramos. 

Nei vienas iš atsakingų ir sertifikuotų institucijų atstovų pažeidimų nenustatė ir raštiškai konstatavo, kad balkonų stiklinimo darbai vykdomų teisėtai ir laikantis visų reikalavimų. 

Kitaip sakant, balkonai stiklinami vadovaujantis vieningu projektu išlaikant architektūrinius sprendinius bei balkonų stiklinimo vientisumą. Problema tame, kad balkonų perdangos ilgis yra 50 metrų, jos yra išlinkusios, todėl balkonų stiklinimo rėmai buvo matuojami nustatant esamų perdangų plokščių atraminių altitudžių skirtumus aukšto ribose. 

Svarbu pažymėti, kad iki statybos inspekcijos patikrinimo, balkonų stiklinimo darbai buvo sustabdyti. Nenustačius pažeidimų, balkonų stiklinimo darbai buvo atnaujinti, kadangi rangovas namo atnaujinimo darbus turi pabaigti iki Naujųjų metų. 

Dėl įskilusių palangių ar stiklo paketų informacijos iš gyventojų nebuvome gavę. Nepaisant to, nedelsiant inicijuosime gyventojų raštišką apklausą, kad gyventojai galėtų surašyti savo pastabas dėl galimai netinkamai atliktų darbų. 

Jei pastabos pasitvirtins, įpareigosime rangovus ištaisyti visus defektus. Balkonų naudingas plotas yra sumažėjęs 12 cm, nes buvo apšiltintas namo fasadas. 

Kadangi balkonų stiklinimas turi būti lygiuojamas ir vertikaliai, kai kurių aukštų balkonų rėmai yra montuojami juos įtraukiant į balkono perdangos vidų. Norime dar kartą akcentuoti ir nuraminti gyventojus – visi minėti darbai vykdomi laikantis griežtų techninės specifikacijos ir saugumo reikalavimų.“, – rašoma bendrovės atsakyme.

„Tai blogas darbas“ 

Nuorodą su vaizdo įrašu išsiuntėme 4 nepriklausomiems statybų ekspertams, dirbantiems kitose Lietuvos vietose – paprašėme jų nuomonės apie tokį balkonų tvirtinimo būdą. 

Per ilgiau nei savaitę į laišką atsakė tik vienas, inžinierius ir teismo ekspertas iš Vilniaus Vidmantas Šerepka.

Peržiūrėjau Jūsų atsiųstą vaizdo įrašą. Tai blogas darbas. Susidėvėjusios balkonų detalės turi būti išmontuotos ir pakeistos naujomis.

Dėl kitų darbų negaliu nieko konkretaus pasakyti. Reikia išnagrinėti projektavimo dokumentus, darbo brėžinius, sutartį. Dokumentus gali išreikalauti tik teismas. Tai yra daug laiko (ekspertizės laikas) užimantis darbas“, – rašė V. Šerepka.

 

31 Comments

  1. Gyventojas

    Salygos: drėgmė+ pastovi temperatūros kaita.
    Klausimas: kiek laiko išlaikys DSP ir kas iš jos liks?
    Net neturint reikiamo išsilavinimo galima be problemų atsakyti. Labai greitai DSP plokštė supus ir ištrupės. O RNDV STATYBA DARO BALKONŲ APDAILĄ SU DSP PLOKŠTĘ, ,,NUDAŽO,, JĄ BALTAIS DAŽAIS VOLELIU IR VUALIA!!! Ir tai nežiūrint į tai, kad projekte parašyta ,,balkonų apdailą atliekama naudojant PVC medžiagą,,.
    RNDV STATYBA!!!

    Reply
    • vl

      Sveiki
      Prašau patikslinkite ,kur yra DSP? labai įdomu

  2. Pasisakymas

    Taikos 95 name taip pat atlikta renovacija . Pirmininkė visiškai nesekė atliekamų darbų ( pirmininkė ir renovacijos administratorė viename asmenyje), gyventojai su savo problemomis palikti ant ledo. Renovacija tai pinigų plovimas. Namo gyventojai net jokių dokumentų negavo apie planuojamus darbus ar atsiskaitymo su banku . Moki į bendrijos sąskaita, o ten jau pirmininkė dėlioja. Neturime net banko paskaičiavimo apie butui išduotą paskolą. Viskas iš lubų.

    Reply
    • Kaminkretys

      Pabandykit patys savę paduot į teimą. Už beviltiškumą, durnumą, arba už tai, kad Jus labai protingi

  3. St. Darbų vadovas

    kažkoks piz…kas iš vilniaus pasakė ,kad negerai… ta prasme duokit ,,babkių,, aš pasakysiu kaip turi būt…

    Reply
  4. Td

    Kiek girdejau tai rndv statyba vieni is geriausiai daro klp renovacijas. Daznai perima bankrutavusiu darbus, kaina pakyla kazkiek, bet pabaigia tvarkingai. Tik galetu i klausimus del pastoliu atsakyti laiku.

    Reply
    • Kaminkretys

      Ir nulenkim galvas,vyrams kurie dirba..

    • Klaipėdietis

      Kiek man teko girdėti RNDV syatyba pastoviai sulaukia daug skundų ir jų šūkis ,,Nesvarbu kaip, svarbu pigiau ir laiku”. Užuojauta gyventojams

  5. St. Darbų vadovas

    Tiesiai _šviesiai. Jus neturite kito pasirinkimo. Neurskite, kapitalizmas. Kokie esame mes patys, taip ir yra.

    Reply
  6. Gyventojas

    Shale kita renovuoja.79.dergiasi is gyventoju pertekliniais darbais.liepia tylet ir dzhiaugtis kad daro kazhka.nesupranta valdos kuom jiems kvepia.ir tiem rndv statybos shunims

    Reply
    • St. Darbų vadovas

      Privatus asmuo stato namus, aš jam dirbu. Po metų darbo jis sako,,… Aš turiu tik vieną privilegiją _moket laiku pinigus, o taip norejau visiems paaiškint, kaip reikia dirbt. Statybininkai stipresni, o jam atrode, kad žmones purvinais batais ir senais,, pasatais,, durniai…

  7. Anonimas

    Ir baltijos pr. 79 name tas pata vyksta ir nieko padaryti negalime.

    Reply
  8. Nijolė

    Tokius senus namus ne renovoti reikia, o griauti ir statyti naujus, akivaizdu gi, kad pinigai į balą, toks „lipdymas” tik išoriškai atrodo gerai, o viduje konstrukcijos lieka kreivos ir išpvusios, o toks „apšiltininas” dar pagreitina šį procesą, baisu pažiūrėt, kai toks neseniai renavuotas namas žalioja, tai kas darosi jo viduje. Ir kaip gyventojai pasirašo, nejaugi tikisi, kad įmanoma iš Š saldainį padaryt…

    Reply
  9. Jonas

    O taip , atsikandom reanovacijos – pinigai dideli , o efekto – 0.00 uz sildyma mokam kaip mokeje ir isaikom bankininkus….

    Reply
  10. Gudas

    Klaipėdoi Kauno g.3 renovavo 3 darbų kompanijos. Ir vistiek žmonės kreipėsi į teismą. Visi tik pinigėlius plauna iš žmonių. Namo stogą klojo iš keleto kartu, nes vis tekėjo vanduo. Pirmoji kompanija dirbo geriausi, nes dirbo daug ukrainiečių. Jie dirba sąžiningai. Bet jiems mažai mokėjo ir jie atsisakė. O tada ir prasidėjo humoras. Turit duoti į teismą rangovas ir rinktis kitus rangovus darbams baigti.

    Reply
  11. Lina

    Renovacija greitai taps keiksmažodžiu.

    Reply
  12. Indrė

    Labai gaila, kad nėra pripažįstamas brokas ir toliau vykdoma renovaciją.

    Reply
    • Emigrantas

      Tai tech. priežiūra veiksme nedalyvauja? Buvo jo pirkimas ar ne? Privaloma! Tai juk užsakovo atstovas , atstovaujantis butų savininkų interesams. Nejau renovacijos programa visai išsigimė?

  13. Kaminkretys

    Aš nepažystu šiu rangovu, bet lenkiu savo žilą galvą, kad jie iš vis imasi tokiu darbų. Žinant musų,, pagerintus,, tautiečius

    Reply
    • Gyventojas

      Būtent, kam imasi jei nesugeba padaryti? Jei patys sako kad sau taip tikrai nedarytų.

  14. Viskas gerai

    Nepergyvenkit viskas gerai, abejones sukelti, paniką paskleisti mes visada sugebame, duokite statybininkams dirbti ir užbaigti, viskas bus gerai, kai naują su senu sujunginėji visada klausimų būna, bet yra projektuotojų priimti sprendimai ir jais reikia pasitikėti. Taip mes greitai pradėsime patarinėti ir chirurgams, kaip operacijas atlikinėti.

    Reply
    • Indrė

      Jei gyventojas po renovacijos nebepasiekia atsidaryti lango, kaip tai ištaisys? 🙂

    • Aš

      Na jei galimybės nuvalyti langų nėra, rūbų džiovyklė nebetelpa, apdaila padaryta su baltais dažais voleliu dažytą DSP, o remai laikosi ant kelių kampainių kurių kiekis turi būti žymiai didesni IR TAI GERAI!? Linkiu jums tokio pat namo. Jei vietoj gipso jums chirurgas pridės lazdą ir apvynios su medžiagos gabalu jus tylėsit ir sakysit viskas gerai?

    • Chirurgas

      Na jei vietoj operacijos chirurgas lieps žolelių arbatos pagerti ir jus taip ir darysite na tada viskas aišku su jumis???.

  15. Rimas

    O kur Techninio prižiūrėtojo ir Projektuotojų (architektų) komentarai? Statybininkai tiesiog vykdo techninrs užduotis.
    Klaipėdoje yra tokia projektavimo įmonė, kuri laimi daug renovacijų projektų, o tuomet terorizuoja statybininkus, kad naudotų tiksliai projektuotojo nurodytas medžiagas iš konkrečių tiekėjų, jeigu rangovas nesutinka, tuomet jo darbai gerokai apsunkėja. Verslus projektuotajas tokį rangovą gali net į bankrotą nuvaryti. Tai tokia „elegantiška korupcija”.
    Na ir įdomus Techninio prižiūrėtojo komentaras, jis atsakingas už statybos techninę kokybę.

    Reply
    • Gyventojas

      Techninis prižiūrėtojas tik tyli, tyli ir darvkartais patrypčioja kojalėm. Olegas Repovas tik telefonu ar į ausį pašnibžda kadvtaip neturi būti, kad čia negerai, bet kai tą pati reikia sakyti kai šalia stovi rangovas tada nebėra techninio prižiūrėtojo

    • St. D. V

      Turit galvoje, ten kur vyras ir žmona dirba? Tie tai pagerinti…. ,, Prisipašys,, vieną kart….

  16. Klaipėdietė

    Na čia viskas aišku! Ne suinteresuotas asmuo, ekspertas iš Vilniaus, pasakė taip kaip iš tiesų yra DARBAS BLOGAS. TIK Į TEISMĄ

    Reply
  17. Inga

    21 amžiaus reketas. Iš gyventojų reikia, tik tiek, kad jie iš banko paimtų paskolą, o vėliai, jie daro ką nori, „Mano būstas” visiškai ignoruoja gyventojus, jie pasitaria su rangovu ir daro ką nori. Niekas su mumis visiškai dėl nieko nesitarė. Nebent dėl papildomų pinigų. Žodžiu sugadintas gerbuvis visiškai nerūpi 🙁

    Reply
  18. Klp

    Kur Civinity grupe ten kardakas ,šudarankiu kompanija

    Reply
    • V

      Čia Mano būstas – City service

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Išpuoliai prieš trispalves tęsiasi

Policija pranešė, kad naktį į pirmadienį, apie 1.50 val., Klaipėdoje, prie Baltijos pr. 36-ojo namo, ant šaligatvio rasta valstybės vėliava. ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pavogęs automobilį toli nenuvažiavo

Antradienį, apie 14.27 val., policija gavo pranešimą, kad Klaipėdoje, Baltijos pr., iš stovėjimo aikštelės dingo 3000 eurų vertės automobilis „VW ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This