Šiemet KN didina veiklos pelningumą

Verslas

Nors 2020-ieji iki šiol pasižymėjo verslo iššūkiais, tačiau net ir tokiomis aplinkybėmis „Klaipėdos nafta” (KN) užsitikrino didesnį veiklos pelningumą nei ankstesniais laikotarpiais.

Per šių metų 9 mėnesius KN grupė uždirbo 9,7 mln. koreguoto grynojo pelno ir tai yra 7,8 proc. daugiau nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus. KN grupės nuosavo kapitalo grąža šiemet siekia 6 proc. – prieš metus šis rodiklis buvo 4,8 procento, – skelbiama pranešime žiniasklaidai.

2020 m. sausio – rugsėjo mėn. KN grupė uždirbo 60,8 mln. eurų pajamų (2019 m. atitinkamai 77,2 mln. eurų). Koreguota šio laikotarpio grupės EBITDA siekė 36,8 mln. eurų.

KN grupės grynasis pelnas skaičiuojant tik trečiąjį šių metų ketvirtį sudarė 2,9 mln. eurų ir buvo 27 proc. didesnis lyginant su antruoju šių metų ketvirčiu. Liepos-rugsėjo mėn. KN grupė gavo 20,1 mln. eurų pajamų (prieš metus atitinkamai 20,7 mln. eurų).

„Po iššūkių ir nežinomybės kupino balandžio-birželio mėn., kuriuos stipriai veikė koronaviruso pandemija ir atitinkamai lėtai atsigaunantys rinkos dalyvių lūkesčiai, trečiąjį ketvirtį stabilizavome pajamas ir didinome savo veiklos pelningumą. Matome, kad didžiausią įtaką KN veiklos bendram finansiniam rezultatui daro SGD saugumo dedamosios mažinimas – atmetus šį veiksnį, KN pavyko uždirbti didesnį koreguotą grynąjį pelną nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus“, – pranešime pažymi KN generalinis direktorius Darius Šilenskis.

KN naftos verslui įtakos šiemet turi vis dar istorinėse žemumose esančios naftos perdirbimo maržos, geopolitinės aplinkybės, taip pat ir pasaulį sukausčiusi COVID-19 pandemija, sumažinusi naftos produktų paklausą visame pasaulyje.

Nepaisant šių sudėtingų aplinkybių, KN naftos verslo segmente pavyko išlaikyti praėjusių metų rezultatus: KN gavo 23,7 mln. eurų pajamų (23,9 mln. eurų prieš metus), iš šios veiklos uždirbtas koreguotas grynasis pelnas siekė 6,7 mln. eurų (7 mln. eurų 2019 m. atitinkamu laikotarpiu). Vertinant bendrovės ir rinkos analitikos duomenis, KN ir toliau išlieka efektyviausiai savo naftos terminalų pajėgumus išnaudojančia bendrove Baltijos šalyse.

Pasaulinės tendencijos šiemet lėmė ir itin išaugusią suskystintųjų gamtinių dujų paklausą – SGD terminalo naudotojai taip pat sėkmingai išnaudojo infrastruktūros Klaipėdoje sudaromas galimybes įsigyti energetinių išteklių palankiausiomis rinkos kainomis. Tai atspindi per šių metų 9 mėnesius 27 proc. išaugusios išdujinimo SGD terminale apimtys, šiemet pasiekusios 16,4 TWh.

KN šiemet gavo 32,7 mln. eurų reguliuojamos veiklos pajamų. Nuo šių metų bendrovė įgyvendina sprendimus, susijusius su SGD veiklos kaštų optimizavimu ir SGD saugumo dedamosios mažinimu Lietuvos dujų vartotojams – įgyvendinant šį sprendimą KN pajamos už šių metų devynis mėnesius yra 20,1 mln. eurų mažesnės.

„Šią savaitę SGD terminalas kaip tik pradėjo skaičiuoti septintus veiklos metus. Tokią simbolinę laiko žymą pasitinkame itin optimistiškai – SGD terminalas Klaipėdoje lygiuojasi su efektyviausiai komerciniais pagrindais veikiančiais SGD terminalais Europoje, daugiau nei 70 proc. į šalį importuotų dujų šiemet buvo patiektos būtent per mūsų valdomą infrastruktūrą. Potencialo tikrai daug – tiek dėl regione plėtojamų energetikos jungčių projektų, tiek dėl SGD mažos apimties veiklos galimybių, kurioms postūmį duoda ES klimatui neutralios ekonomikos tikslai“, – pabrėžia KN generalinis direktorius.

KN komercinės SGD veiklos segmentas, kurį sudaro tarptautinė SGD verslo vystymo ir SGD paskirstymo stoties Klaipėdoje veikla, taip pat jau rodo apčiuopiamus veiklos rezultatus. Per 2020 m. KN Grupė iš šios veiklos gavo 4,3 mln. eurų pajamų ir tai viršijo lūkesčius.

„Likęs 2020-ųjų metų ruožas taip pat nebus itin lengvas visoms verslo organizacijoms. Per pasaulį vėl ritasi COVID-19 banga, tai ir toliau darys įtaką visuomenės ir rinkos dalyvių lūkesčiams, atitinkamai ir atskirų KN veiklos segmentų rezultatams. KN grupė ir toliau skirs daug dėmesio tam, kad būtų užtikrinta saugi darbo aplinka darbuotojams ir atitinkamai aukšta paslaugų kokybė klientams. Veiklos rizikų valdymas ir veiklos tęstinumo užtikrinimas koronaviruso pandemijos kontekste išliks tarp aukščiausių mūsų veiklos prioritetų“, – pabrėžia D. Šilenskis.  

Čia pateikiami finansiniai ir koreguoti KN grupės rodikliai:

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

„KN Energies“ - geresni veiklos rezultatai

Neaudituotais duomenimis, 2023 m. „KN Energies“ (KN) įmonių grupė gavo 83,5 mln. eurų pajamų arba 7,3 proc. daugiau nei atitinkamai ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This