Žaidimas su pimpanosiais

Nuomonės

Rytas Staselis
2020-11-02

Komentarų: 15

„Delfi TV“ programos „Dėmesio centre“ vedėjo Edmundo Jakilaičio paklaustas, kodėl Prezidentūra nepageidavo, kad š. m. spalį S. Daukanto aikštės rūmuose vykusį Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos ir Baltarusijos intelektualų renginį „Liublino ketvertuko“ formatu moderuotų žinomi žurnalistai Rita Miliūtė, Vytautas Bruveris ir Rimvydas Valatka, prezidentas Gitanas Nausėda veikiau jau būtų ką nors neutraliai „sutrynęs“ – esą išėjo nesusipratimas, komunikacijos klaida ar kaip nors kitaip. Tačiau šalies vadovas paatviravo: „Renginių, kurie vyksta Prezidentūroje, šeimininkė yra Prezidentūra. Jūs turbūt irgi nustebtumėte, jei pasakyčiau, kad į jūsų gimtadienį turi ateiti tas ir tas – greičiausiai atsakytumėte, kad įsivaizduotumėte galbūt kitokius svečius“.

Atrodo, kad praėjus beveik pusantrų metų nuo tarnystės šalies vadovo poste, p. Nausėda valstybės svarbos reikalus ne itin skiria nuo savo gimtadienių svečiams taikomų simpatijų bei antipatijų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kitaip tariant, p. Nausėda, prieš prezidento rinkimus žadėjęs plačiau atvertą instituciją visuomenei pasiuntė aiškų signalą: Prezidentūroje vykstančius renginius nuo šiol ir ateityje galės vesti tik tie visuomenės personažai, kurie, jos šeimininkų požiūriu, vengia „nepagrįstai kritikuoti” p. Nausėdos veiksmų viešojoje erdvėje. Nepaisant, kokių reikalingų kompetencijų turi ir kiek pastangų yra skyrę tam, kad vienas ar kitas svarbus visai valstybei renginys sėkmingai įvyktų.

Liūdna ir platesnė potekstė. Arba turime įsisąmoninti, kad, praėjus beveik pusantrų metų nuo tarnystės šalies vadovo poste, p. Nausėda valstybės svarbos reikalus ne itin skiria nuo savo gimtadienių svečiams taikomų simpatijų bei antipatijų. Arba pateikdamas tokius tragiškus savo ryškių klaidų paaiškinimus banaliai ir populistiškai mėgina žaisti su visuomenės plebsu – tais jos sluoksniais, kurie tarp valstybės svarbos reikalo ir nuosavo gimtadienio nemato esminio skirtumo. Tais žmonėmis, kurie geriau už tos srities specialistus geriau išmano ne tik apie krepšinį, bet ir skiepus, koronaviruso pandemijos prevenciją (pvz., kaukių dėvėjimą).

Vietoje plebso, runkelių ar kokių kitų nekorektiškai skambančių apibūdinimų paskutiniu metu man ėmė labai patikti „pimpanosių” etiketė tiems bendrapiliečiams, kurie viešose vietose pabrėžtinai dėvi apsaugines kaukes nusmaukę jas žemiau nosies. Negerbdami ir nesaugodami
aplinkinių. Todėl drįsčiau teigti, kad prezidento aliuzija apie gimtadienio svečius yra skirta pimpanosiams, o ne normaliems šios šalies piliečiams.

Prašau man atleisti: visokių yra, visokių reikia. Esu sutikęs žmonių, kurie ligi šiol nesupranta, kodėl žiniasklaida taip esą bjauriai be gailesčio pasibaigusios Seimo kadencijos pradžioje sudorojo Ramūno Karbauskio proteguotą Gretą Kildišienę. Geležinė jų logika, mano supratimu, yra tokia: kas iš to, kad kuris nors populiarus politikos lyderis globon po savo sparnu paima savo simpatiją ir leidžia jai gyventi turint privilegijų visų mokesčių mokėtojų sąskaita. Esą suprantama, kad politikoje visi yra vagys, tačiau juk visi yra žmonės…

Pimapanosiai yra politikams labai svarbus visuomenės segmentas.

Ne tik dėl to, kad, sprendžiant iš vyraujančių apsauginių kaukių dėvėjimo madų Seime, galima tvirtinti, kad ir parlamente yra tiesioginių jų atstovų. Su jais politikams yra lengviau bendrauti nei su tais, kurie išsiugdę bent mažumėlę kritiško mąstymo, daugiau – atsakomybės. Juos lengva panardinti į sąmokslo teorijų liūną taip, kad ten kapanotųsi iš esmės be vilties išlįsti. Jiems galima siūlyti pradinės mokyklos elementoriaus vertus svarbių problemų sprendimo receptus.

Nesu ir nebuvau nustebęs, kaip su pimpanosiais ketverius metus flirtavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tačiau labai gaila, kad tokius bendravimo būdus tai šen, tai ten perima šalies prezidentas.

15 Comments

  1. Staseliui

    ko gero buvusio žurnalisto rašinių niekas nebenori ir skaityti – vien tik įžeidimai, patyčios, žmonių kiršinimas. Ko tas stasiukas taip nepatenkintas prezidentu? Aha, todėl kad neįsileido Miliutės ir kt.? Geriau Staselis patartų MIliūtei kad baigų juokinti žiūrovus per LTV kai šunelį Meška pavadintu, veda „rimtas” politines laidas. Ji jau tiek paseno, kad viena nebesugeba laidos vesti, tai šunelį kankina… Nesugeba net ir kaukės -plastiko tvarkingai ant galvos išlaikyti? Baikit savo karjerą tokie ir pn. nenustatinėkit piliečių prieš Lietuvos prezidentą, politikus ir kt.

    Reply
  2. Lietuvis

    Dėkui p. Prezidente, kad tie pseudo patriotai ir „visažiniai” nebuvo priimti į prezidentūrą, gėda ir didelė bėda Lietuvai dėl tokių žurnalistų. Taip ir nesupratau ir nesuprantu, kam atstovauja žurnalistas Staselis.

    Reply
  3. no comment

    „paskutiniu metu man ėmė labai patikti „pimpanosių” etiketė” – skamba tikrai nekorektiškai, net sakyčiau kaip patyčios. Tikrai nustebino, kad tokį straipsnį parašė žurnalistas, kurį maniau esant vienu iš paskutinių rimtų žurnalistų Lietuvoje. Deja, daugiau taip nemanau.
    Ir dar – įdomu labai, ar atviraklaipeda.lt išdrįs plaukti prieš srovę ir būti žiniasklaida, kuri stabdo, o ne skleidžia šitą patyčių, pykčio ir baimės laviną, ar ne?

    Reply
  4. Vitoldas iš Tauralaukio

    Nejau Prezidentas neturi teisės pasirinkti kas ves jo organizuojamą renginį? Dėl ko visas tas triukšmas? Jei jau sakote, kad jis tokios teisės neturi, tai, vadinasi, jis apskritai jokių teisių neturi. Ar ne taip?

    Reply
    • Demokratija

      Visa esmė tame ir yra, kad ne prezidento čia renginys buvo, prezidentūra buvo tik jo vieta. Pagal tokią logiką čia yra UAB Prezidentūra. Tai kam reikėjo aukštam ir gražiam per rinkimus žadėti, kad ji bus ATVIRA?

  5. Jsjs

    Dar vienas rusu sudportalis besidedantis atviru o pradeda politikuoti kai tik juos pradeda kas skaityti… Pyzdinkit nx kuo toliau nuo klaipedos

    Reply
  6. Aldona

    Staseli, nejaugi nesupranti
    Kad tokius

    Reply
  7. G

    Apšilo kojas pimpackiukas, jau išmoko drausti ??

    Reply
  8. I sveikata

    Grubliauskai lygiai taip pat nesiorientuojantys.. myli dziaza, kartu pageri su dziazo karaliene busi draugas. Baisus kaimiskumas, gerai, kad nebeilgai

    Reply
  9. Slaptasginklas

    Labai gerai, kad tuos šventuosius pimpačkiukus pastatė į kampą. Dar galėtų su Grybauskaite ir Landsbergiu nustot laižytis. Ploju atsistojęs.

    Reply
  10. Nojus

    Sutikit, Nausėda-nesąžiningas žmogus. Jis jokios vizijos, ką galėtų Valstybei duoti gero, ir neturi. Jo tikslas-užsitikrinti asmeninę gerovę. Kaip jis juo norėjo būti… Jis- išeiginis žirgas, tikrai ne darbinis arklys. Jis gi gyvenime niekad ne dirbęs, banke tik iš vieno saito į kitą kompiuteryje sklaidydavo, o jo ekonominės prognozės iki šiol juokina analitikus, kaip niekad neišsipildydavusios. Taip, stengiasi gražiai, „prezidentiškai” atrodyt, ir supyksta, kai kad ir Tapinas pasišpilkuoja. Atsitiktinis žmogus valdžioj, ir daugiau nieko.

    Reply
  11. Nezabitauskas

    Tie „žinomi žurnalistai”, ponas Staseli, tėra žinomi propagandistai, nepakenčiantys kitos nuomonės. Argi tokie gali būti politinių diskusijų moderatoriais?

    Reply
  12. Tomas

    Juokdarys su savo gerovės valstybe.Bestuburis berniukas su kostiumu. Jokio autoriteto, vienkartinis ir tiek.

    Reply
  13. Pagarba prezidentui

    Pagarba Prezidentui, kad pastatė” išrinktuosius” , tą garsią Ritos ir jos „muškietininkų’ trijulę į vietą. Ach, pamiršau ketvirtąjį muškietininką -pažą- Jakilaitį,

    Reply
    • Nojus

      Pažiūrėsim, kaip jis atgailaus prieš būsimus rinkimus, kai į juos pačius taip familiariai kreipsis-Edmundai, Edmundai… Apgailėtinas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This