Gyventojų apklausos dėl Girulių miško rezultatai – šią savaitę

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečiai dar turės palaukti atsakymo, ar jų apklausa dėl Girulių ir Melnragės miško ateities laikoma įvykusia, nes tik tada jos rezultatus turės svarstyti ir miesto Taryba.

Apklausoje gyventojai galėjo pareikšti savo nuomonę apie geležinkelių plėtrą Girulių-Melnragės miške. Martyno Vainoriaus nuotr.

Apklausa, kurioje uostamiesčio gyventojų buvo klausiama „Ar pritariate, kad Melnragės–Girulių miške būtų plečiamas Pauosčio geležinkelio kelynas?“, prasidėjo spalio 5-ąją, o paskutinė diena pareikšti savo nuomonę buvo spalio 30-oji. Tądien klaipėdiečiai socialiniuose tinkluose aktyviai dalijosi žinia, jog kol kas balsavę yra tik kiek daugiau nei tūkstantis žmonių, todėl aktyviai ragino balsuoti visus savo draugus.

Vietos savivaldos įstatymas numato, kad tokių apklausų rezultatai yra patariamojo pobūdžio. Savivaldybės taryba privalo svarstyti apklausai pateiktą klausimą, jeigu savo nuomonę pareiškė ne mažiau kaip 15 procentų apklausos teritorijos gyventojų, turinčių teisę dalyvauti apklausoje (turinčių teisę balsuoti). Per praėjusius savivaldos tarybos rinkimus Klaipėdoje buvo beveik 131 tūkst. rinkėjų, tad 15 proc. nuo šio skaičiaus yra beveik 20 tūkst.

„Balsus privalome suskaičiuoti per penkias darbo dienas. Šią savaitę komisija susirinks ir tai padarys. Kadangi apklausoje buvo galima balsuoti ne tik elektroniniu būdu, bet ir popieriniu variantu, turime juos peržiūrėti, įvertinti, ar balsavusieji tikrai yra Klaipėdos gyventojai“, – aiškino šios apklausos komisijos pirmininkas, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

„Atvira Klaipėda“ jau pirmąją apklausos dieną rašė, kad ją organizuojant yra nemažai spragų – pasirašyti buvo galima ir išgalvotu vardu, pavarde, asmens kodu. Tačiau po kurio laiko balsuoti elektroniniu būdu jau buvo galima tik prisiregistravus per elektroninius valdžios vartus.

„Trikdžių ir problemų tikrai buvo, bet reagavo į skundus ir operatyviai sprendėme problemas. Tobulumui ribų nėra. O mūsų sistemos, matyt, nėra pritaikytos rengti tokias apklausas“, – konstatavo A Dobranskis.

Apklausa buvo organizuojama pagal Klaipėdos mero potvarkį, kurį jis pasirašė reaguodamas į miesto Tarybos narių dar liepą pasirašytą atitinkamą reikalavimą.

Apklausos paskelbimo iniciatyvos teisė priklauso savivaldybės gyventojams, savivaldybės tarybai, merui ir seniūnui.

Girulių miškas dėmesio centre atsidūrė birželio pabaigoje, kai Vyriausybė iš pradžių priėmė nutarimą dėl geležinkelio pertvarkos Klaipėdoje, kuriame be išlygų buvo minima tik galimybė prekinių traukinių paskirstymo stotį perkelti į Pauostį, o po savaitės pritarė pataisytam nutarimo projektui, kuriame jau atsirado ir Kopūstų kaimo alternatyva, nors Pauostis, kaip galimas krovininių traukinių stoties variantas, irgi neatmestas.

10 Comments

  1. Robertas

    Palyginus su kitais Lietuvos miestais Klaipėda labai ne žalias miestas, ir dar planuoja paskutines pušeles kirsti. Žmonės turite kažką daryti per rinkimus, o ne per peticijas. Balsavote už liberalus tai dabar kokia ir situacija.

    Reply
  2. Vytas

    Giruliu miško kirtimui NE!!!

    Reply
  3. Faktų Faktas

    Iš tiesų buvo neįmanoma prisijungti prie balsavimo per tuos el. Vartus! Ir tai buvo daroma specialiai!! …… jau nekalbu kad balsuoti negalėjo tie žmonės kurie neturi tų išmaniūjų technologijų! Į savivaldybę patekti nei per ” 1 langelį” nei per tris dureles neįmanoma, nekalbant apie balsavimo lapelio likimą!!! Taip kad nebemeluokit klerkai išsišiepę, sugrįš jum viskas bumerangu tik gaila kad bus per vėlu!!

    Reply
  4. Na

    „Per praėjusius savivaldos tarybos rinkimus Klaipėdoje buvo beveik 131 tūkst. rinkėjų, tad 15 proc. nuo šio skaičiaus yra beveik 20 tūkst.”
    Taip svarstant, apklausa turėjo būti vykdoma tokiomis pat sąlygomis , kaip ir „per praėjusius savivaldos rinkimus…”, t.y. rinkimų apylinkės, balsavimo biuleteniai ir t.t.. Kitu atžvilgiu ši apklausa niekinė. Visi Klaipėdai svarbūs klausimai TURI BŪTI svarstomi vietiniu miestiečių referendumu, o miesto tarybos sprendimus vertinti kai patariamaisiais.

    Reply
  5. ?

    O kur KBA narių parašai ? Giriasi , kad atstovauja ar ne 12 tūkstančių ? Kur ta KIDE ? Kur jos narių parašai ? Ar suėjo trys žmonės , įkūrė organizaciją ir pasiskelbė ” liaudies balsu ” ? Dabar eina per įmones ir ” atstovauja ” ? Na jau ne , man ši apklausa parodė visokie kbai , kides – nėra ” liaudies balsas ” , jei net parašų nesurinko apklausai , o bet kokia organizacija nėra liaudis .

    Reply
  6. ....

    Apklausoje ” skaičiuojami ” TIK Klaipėdos m. gyventojų atsakymai . 20 tūkstančių ! O tos visos peticijos – eilinis akių dūmimas . SPRENDIMĄ priima KLAIPĖDOS m taryba , ir apklausa tik rekomendacinė . Seniai galvoju , peticijos , apklausos politikų ” žaidimų aikštelė ” naiviems . Labai naiviems , nieko nežinantiems bei nesidomintiems . Feisbuko planetos gyventojams .

    Reply
    • Peticijoje Miesto tarybai

      Pasirašė beveik 13000 klaipedečiu.juokios daugiau apklausos nereikia. Taryba privalo vykdyti peticijos reikalavimus. Per apklausa per valdžios vartus gal pusvalandi galejai prisijungti. Sistema buvo pastrikdinta. Daug dienu apskritai neveikė
      Ar ne Grubliausko veikimas?ar ne jis tyčia pastrangino sistema?manau juo

    • Peticija yra niekis miesto tarybai

      Pradėk studijuoti Vietos savivaldos įstatymą 🙂 Kaip nusibodo buki su savomis taisyklėmis ir reikalavimais . Kur gyvename ? Yra įstatymai kurių privalome laikytis , viskas . Diskusija turi būti baigta . Nesugebate pagal įstatymą – rašykite komentarus ir rėkite ” kokia bloga valdžia ” . Esate niekas .

  7. Apklausos nereikejo juokios tai akiu dumimas

    Peticijos .lt jau pasirašė ir tie baldai skirti miesto Tarybai. Pagal DVT 16 taryba privalo į žmoniu balsus reaguoti Vykdyti. Priešingu atvėju Grubliauskui ir Neniškiui ir Tarybai bus iškelta byla ne tik Lietuvoje
    Girulių miško iškirtimui NE
    13 870 PARAŠAI
    Viktorija nuo 2020-06-22
    DVT (darnaus vystymosi tikslai)
    204 Lietuva įsipareiguoja vykdyti.
    Dabar Grubliauskas ir Taryba nevykdo

    Reply
  8. Į apklausa turi buti iskaičiuoti balsai Peticijos.lt

    Girulių miško iškirtimui NE
    13 870 PARAŠAI
    Viktorija nuo 2020-06-22

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This