Atgimimo aikštės parkingas: ar tikrai bus pigiau?

Miestas, Svarbu

Radę būdą, kaip pigiau rekonstruoti Atgimimo aikštę ir po ja įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, Klaipėdos savivaldybės valdininkai jau kelis mėnesius suka galvas, kaip pasamdyti geriausius projektuotojus. O politikai valdininkus spaudžia rekonstrukciją pradėti kuo greičiau, nes aikštelė turi būti įrengta iki 2023 metų vasaros, kai bus baigta Muzikinio teatro rekonstrukcija.

Rekonstruoti Atgimimo aikštę ir po ja įrengti automobilių stovėjimo aikštelę vis dar tikimasi iki 2023 metų vasaros. Martyno Vainoriaus nuotr.

Vietos kaina atpigo nuo 67 iki 30 tūkst. eurų

Klaipėdos miesto taryba dar pernai rugsėjį pritarė Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projektui su požemine automobilių stovėjimo aikštele. Ji esą reikalinga, nes ir Darnaus judumo plane toje vietoje yra numatytas parkingas, be to, miesto centre labai trūksta vietų statyti automobilius. Kita svari priežastis – požeminė aikštelė bus reikalinga ir naujajam Klaipėdos muzikiniam teatrui.

Kai šis projektas buvo svarstomas miesto taryboje, politikai konstatavo, kad sprendinys, kuriame numatyta, jog įrengti 157 vietų požeminę automobilių stovėjimo aikštelę gali kainuoti 10,6 mln. eurų, yra per brangus, todėl įpareigojo Klaipėdos savivaldybės administraciją ieškoti būdų, kaip požeminį parkingą įrengti pigiau. Bendra pristatyto projekto – sykiu su aikštės sutvarkymu skaičiuotina vertė yra 16,5 mln. eurų.

Šiemet sausį Klaipėdos savivaldybė už 12 tūkst. eurų nusipirko Atgimimo aikštės sutvarkymo techninio projekto, kurį rengė „Panevėžio statybos trestas“, audito paslaugą. Jį atliko bendrovė „Hidrosfera“. Audito išvadose teigiama, kad požeminę automobilių stovėjimo aikštelę galima įrengti pigiau, be to, joje gali būti daugiau vietų.

„Hidrosfera“ pasiūlė požeminei aikštelei vietoj susikertančių gręžtinių gelžbetoninių polių naudoti laikančiąsias konstrukcijas iš plieninių įlaidų. Tokia praktika įrengiant požeminius parkingus yra taikoma Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vakarų Europoje, kitose šalyse“, – „Atvirai Klaipėdai“ prieš pora mėnesių aiškino Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

Anot jo, „Hidrosfera“ nurodė, kad po Atgimimo aikšte gali būti ne vieno aukšto parkingas, kuriame būtų 157 vietos, o dviejų aukštų ir 228 vietų. Taip vienos vietos kaina sumažėja nuo 67 tūkst. iki 30 tūkstančių eurų, nes „Hidrosfera“ paskaičiavo, jog įrengti 228 vietas kainuotų apie 6,9 milijono eurų.

„Kitaip tariant, nuo pradinės skaičiuojamos požeminio parkingo kainos jau sutaupome beveik 4 milijonus eurų ir dar turime daugiau vietų“, – teigė A. Barbšys.

Po tokių audito išvadų sutartis su „Panevėžio statybos trestu“ buvo nutraukta, bendrovei sumokėta 75 proc. sutartos sumos, o Klaipėdos savivaldybė gavo nebaigtą techninį projektą. Ir nuo tada jau ne vieną mėnesį valdininkai suka galvas, ką daryti toliau, kad Atgimimo aikštės projektas pajudėtų į priekį.

Atsakymų ieškos rinkoje

Viena aišku, kad yra reikalingas Atgimimo aikštės rekonstrukcijos techninis projektas, kuriame būtų atsižvelgta ir į audito išvadas,

„Tad klausimas dabar ir yra, kaip pirkti. Ar pirkti kartu projektavimą ir statybos darbus, nors įstatymas sako, kad reikia pirkti atskirai. Kitas klausimas – kokiu būdu daryti konkursą: architektūrinį ar pagal ekonominį naudingumą. Jei vėl pradėsime nuo architektūrinio konkurso, tuomet projektavimo darbai truks 2-3 metus. Į visus šituos klausimus ir reikia atsakymo. Manau, jog reikėtų paimti jau esamą techninį projektą, jį patobulinti, papiginti, priartėti prie to, kaip aikštę sutvarkyti siūlyta architektūriniame konkurse, kai meninis akcentas buvo iš betono su išgraviruotu miesto kontūru“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Kastytis Macijauskas.

Anot jo, pagal audito išvadas pakoreguoti savo darytą techninį projektą buvo pasiūlyta ir „Panevėžio statybos trestui“, tačiau bendrovė tai pasiūlė padaryti už tokią kainą, kuri savivaldybei buvo nepriimtina.

„Kaina buvo net didesnė nei ta, su kuria jie buvo laimėję konkursą. Todėl tikrai teks skelbti naują konkursą parengti techninį projektą, o jau vadovai su teisininkais turi nuspręsti, kaip tai padaryti“, – tvirtino K. Macijauskas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis Finansų ir ekonomikos komiteto nariams, kai šie jį spaudė aiškiai įvardyti, kada prasidės Atgimimo aikštės rekonstrukcija, teigė, jog šiuo metu yra ketinama pradėti Atgimimo aikštės techninio projekto patikslinimo konkursą.

„Dabar darysime vadinamąsias rinkos konsultacijas. Techninė specifikacija bus pateikta visuomenei įvertinti ir pagal gautus pasiūlymus bus priimtas sprendimas, ką daryti su techninėmis sąlygomis. Tai naujas dalykas savivaldybės administracijoje, man yra tekę tai daryti „Klaipėdos keleiviniame transporte“. Tai geras būdas gauti iš visų, kurie dirba rinkoje, pasiūlymus, pastabas ir tai geriausias būdas patobulinti techninę specifikaciją. Mes tikimės, kad taip Atgimimo aikštės projektas išjudės iš mirties taško“, – teigė G. Neniškis.

Situacija nėra lengva

Finansų ir ekonomikos komiteto narys Saulius Budinas primygtinai reikalavo įvardyti aiškų veiksmų planą, kada ketinama sutvarkyti Atgimimo aikštę.

Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė tvirtino, jog optimistinis planas yra kitais metais pasirengti techninį projektą, o statybos darbai turėtų vykti 2022-2023 metais.

„Jei toks planas, tai Muzikiniam teatrui aikštelės taip ir neturėsime. Naujo techninio projekto tikslas yra atpiginti požeminę aikštelę, bet jau metus paradome, kol ieškojome, kaip atpiginti, dabar numatomi dar vos ne dveji metai projektavimui, tai po jų už statybas sumokėsime dar brangiau nei būtume dabar be jokių korekcijų, nes statybos darbai per metus pabrangsta mažiausiai 7 proc.“, – nuomonė reiškė S. Budinas.

G. Neniškis nukirto, jog spekuliacijų kainomis galima turėti įvairiausių, bet esminis dalykas yra turėti techninį projektą, kurio sprendiniai yra tris kartus pigesni nei dabar esančio.

„Dabar visi tik spekuliuojame, o rangos konkursas parodys, kokia yra reali kaina. Mūsų ambicija yra tą objektą padaryti, bet situacija nėra lengva, Visuomenė yra labai įsiaudrinusi ir ieškome visokeriopų sprendimų, kad šitas projektas judėtų į priekį. O planas ir yra, kad požeminis parkingas atsirastų 2023 metų pirmoje pusėje, iki Muzikinio teatro rekonstrukcijos pabaigos“, – tikino G. Neniškis.

Finansų ir ekonomikos komiteto narys Arvydas Vaitkus pabrėžė, jog Muzikiniams teatrui bus labai sudėtinga, realiai net neįmanoma baigti rekonstrukcijos, jei automobilių stovėjimo aikštelės nebus.

„Teatrui tikrai bus sudėtinga procedūra priduoti pastatą, Ko gero, Statybos inspekcija to nepraleis, be parkavimo vietų nėra galimybės priduoti objekto. Todėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projekto svarbumas yra labai didelis“, – dėmesį atkreipė ir A. Vaitkus.

Tačiau K. Macijausko nuomone, yra ir kitų variantų išspręsti Muzikiniam teatrui reikalingų automobilių stovėjimo vietų klausimą,

„Manau, kad tam protas ir yra duotas, kad galima rasti visokių variantų. Juk ir Klaipėdos policijos komisariato pastatas pastatytas be suplanuotos daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės. Jis veikia ir nieko neatsitiko, nes rasti kiti variantai, kol parkingo aikštelė bus pastatyta“, – pavyzdį pateikė K. Macijauskas.

Jo manymu, tikslingiausia būtų Danės gatvėje įrengti dar vieną eismo juostą ir ją skirti automobilių stovėjimui.

„Taip ir buvo numatyta visuose planuose. Įrengti tokią juostą kainuotų žymiai pigiau ir klausimą išspręstume. Ir vietos tai juostai tikrai yra, nes dabar esančios juostos pagal normatyvus yra per plačios. Tad aš matau tokią alternatyvą. Ir geriau su aikštės rekonstrukcija strimgalviais nepulti, nedaryti klaidų, o geriau padaryti su išieškotais sprendimais. Prieš kerpant reikia septynis kartus atmatuoti“, – samprotavo K. Macijauskas.

25 Comments

  1. Simona

    Nuostabu kad miestas pabunda. Butu dar nuostabiau jeigu inicijuotu renovuotu ta baisu baisiausia viesbuti Amberton. Siaubinga pro ji vaziuoti, matyti ji sedint restorane ir tt.

    Reply
    • Taip.

      Pritariu.Vešbutis atrodo siaubingai. Ir ta K raidė taip pat. Sovietinis palikimas

  2. nedarnu

    Ieško sprendimų tik po žeme netinkamu būdu per statybinikų specifikacijas taip kokybės nebus.Planinė urbanistinė idėja bloga jai visuomenė nepritaria bet administracija užsispyrus nereaguoja per prievartą kiša mėnulį naikina želdynus.

    Reply
  3. Renaldas

    Kol vieni kniaukia apie Muzikiniam teatrui reikalingas aikšteles, tarsi valstybės biudžeto lėšomis realizuojamo projekto rengėjai būtų idiotai ir suplanuotų projektą su per mažu, nei reikia pridavimui, aikštelių kiekiu, administracijos vadovas Gintaras Neniškis ir jo komanda ieško sprendimų kaip išleisti Atgimimo aikštės atnaujinimo projektui 3 kartus mažiau pinigų, nei buvo numatyta Sauliaus Budino administravimo laikais. Pagarba, Gintarai. Tikėkimės, kad rūpintis kaip efektyviausiai naudoti miestiečių sumestus į biudžetą pinigus ir ieškoti vertingiausių sprendimų, taps norma.

    Reply
  4. Domas ir kiti

    Vargas Klaipėdėlei, kai tokius statybinius reikalus sprendžia kažkokie politologai…….

    Reply
  5. DM

    Ten atgimimo aikstei galetumete kazkokia idomia zalia zona mini parka kazkoki su idomiu apsvietimu soliukais ir tt padaryti inestu kazkokio jaukumo nei tas menulis ir betonas….

    Reply
    • KLP

      Palei Dan(g)ės upe ir taip didelė žalia zona. Ko jums dar trūksta? Viso miesto medžiais apsodinti neišeis.

  6. DM

    Tai parkingas yra prie piliavietes tuscias visada nuo ten prasieiti nejaugi sunku kam ta transporta i miesta grusti parkuotis. Uz tuos pinigus geriau Boksta piliavietes atstatykit ir ta apgriuvusi pastata salia…tikrai yra ka nuveikti uz tuos milijonus.Parkingas ten daugiau naudingas viesbuciui kuris greit pasileis o ne Muzikiniam teatrui….lai tas viesbutis tada dasideda prie parkingo kainos….

    Reply
  7. Sovietmečio dizaineris Macijauskas sublūdo

    Kokią dar aikštelę gatvėje?!!! Vadinasi iškirsti visus medžius! Taip nebus, tegul nesvajoja, nes liaudis vieną dieną iškirs pačius už tuos šienaujamus medžius.
    Nereikia griozdų rekonstrukcijos daryti, jeigu parkingas nesuderintos. Muzikinis zvejuise ir geriausiai, ten viskas tilptų su visais parkingais. Kokio velnio Laiviteje to muzikinio nestatė? Prie vandens kaip ir turi būti. Tai ką ten statys? Savivaldybę?.. Kad gusiatinui mokesčių mokėtojų pinigais garantas būtų… Neišdegs. O turi jis Mega objektą pastatyti. Įpareigotas yra už tai ką gavo. Pagyvensim pamatysim.

    Reply
    • Baobabas

      Iš medžio gal iškritai ? 🙂 Aikštelė – požeminė, žmogau 🙂 Pats medis ir esi 🙂

  8. nemaustykit mokesčių mokėtojų

    Uostas tegu vyniojasi savo „laikinasias” palapines – sandėlius von, nes jau daugiau kaip prieš 5m baigėsi sutartis , ten miestas gali įrengti parkingą. Atsivers
    ( šiek tiek) vaizdas į marias. Pakrantė okupuota , centras griozdinamas. O meno mylėtojai ,apsivilks paltus rūbinėj ir papėdins tą puskilį ,jei su mašina atvažiavo, o autobusas dar arčiau. Tas pats ir su „viešbutiniais”.

    Reply
    • Saulė

      Pritariu. Nagli tieuostninkai iki bedalybės. Palapines pavertė statiniaismestas atrodo baisiai.

  9. Sigitas

    Pilnai pritariu K. Macijausko pasiūlymui t.y. ” Jo manymu, tikslingiausia būtų Danės gatvėje įrengti dar vieną eismo juostą ir ją skirti automobilių stovėjimui”. Gana tų Klaipėdos mieste ir jo senamiestyje tų kvailių-utopinių ir Klaipėdos miesto aplinką teršiančių projektų ir statinių. Atgimimo aikštės rekonstrukcijai TAIP, požeminei automobilių stovėjimo aikštelei NE. Tas lėšas geriau skirti . po geležinkelių bėgiais pėsčiųjų-auto tunelių-tiltų (Tilžės pl, Rimkai) statybai. Nes Klaipėdos miestas patapo kelių-gatvių auto kamščio miestu.

    Reply
    • Na jau ne

      Jeigu platina Danės gatvę, vadinasi iškirs visus medžius.

  10. Liūdesys

    Geriau Macijauskas negalvotų, nes kai tik jis pradeda tai daryti, visi darbai ir idėjos eina šuniui ant uodegos. Negi Klaipėdoje nėra iš tiesų gebančių galvoti, o ne imituoi smegenų veiklą?

    Reply
    • Kad

      Nėra….

  11. Na

    Pritariu Macijauskui, nereikia lįst į žemę, kur nereikia. Gaila Klaipėdos tokių neišmanėlių valdomos.

    Reply
  12. Gaila

    Prieš 30 m. nukėlėme dėmono statulą ir per trečdalį amžiaus nesugebame panaikinti jo mauzoliejaus, reiškia esame dar neatgimę, nors aikštę pavadinome Atgimimo…

    Reply
  13. Nojus

    Tikrai tikrai čia jokio parkingo nereikia. Tikri melomanai ateis pėsti ar visuomeniniu transportu, o ir parkingų šalia kone nemokamai apstu, o ponios su plonais, kuriems tik reikia save parodyti ir į kitus pažiūrėti, gali ir taksi atvažiuoti-atstumai nedidelį, brangiai ne sumokės, o juk dar ir brendžiuko ar šampano per pertrauką išlenkt norėsis… Karūnos nei vienam nenukris. Sutaupysim milijonus. Vilniaus operhauzas turi tokį varganą parkingą, kurį dar ir užstatyti ruošiasi, ir nieko, menas dėl to nenukenčia.

    Reply
    • Pritariu

      Auksiniai žodžiai, Nojau, auksiniai…

    • Nojus

      Atsiprašau už klaidas. Rodos, parašai be klaidų, telefoninis autokorektorius pataiso savaip 🙂

    • Nezabitauskas

      Nojaus pasiūlymas kertasi su realybe. Žinoma, protingi žmonės tik taip, kaip jis sako, ir darytų. Bet mūsų miesto valdžia ne protinga, o gudri. Jai reikia „įsisavinti” milijonus, todėl racionalių, taupių sprendimų nesitikėkime.

  14. Macijauskui

    Užtenka,Macijauskai, galvoti. Kiek galima?Pradėk dirbti. Ar nematai,kad vsi projektai stoja per tavo neveiklumą.

    Reply
  15. Man ne tas pats

    Pritariu Macijauskui dėl parkavimo vietų, tik tą mėnulį iš aikštės reikia iš viso eliminuoti, nes ne klaipėdietiškas tai akcentas, ne klaipėdietiškas, o rytietiškas…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This