LGBTI jaunimas rengs piketą: „Esame ant bedugnės slenksčio“

Miestas

23 metų LGBTI aktyvistas Kirilas Snežko užsimojo Klaipėdos mieste įrengti vadinamąją vaivorykštinę perėją. Panaši jau yra vienoje Vilniaus gatvių, prieš Lietuvos gėjų lygos (LGL) biurą. Tačiau į Klaipėdos miesto savivaldybę besikreipęs vaikinas tikino sulaukęs neigiamo atsakymo. K. Snežko neketina pasiduoti ir savaitgalį rengia protestą.

Pikete bus siekiama atkreipti dėmesį, su kokiomis bėdomis susiduria LGBTI (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų) bendruomenė.

Psichologinė sveikata – viena prasčiausių

„Aš, kaip žmogus, turintis savo šeimą, jaučiu pareigą padėti tiems, kurie jos neturi. Tad ėmiau ieškoti LGBTI draugiškų žmonių ir juos burti. Noriu, kad jie pasijustų didelės šeimos dalimi ir joje galėtų būti tokie, kokie yra. Šeštadienį organizuojamas piketas yra puiki galimybė parodyti LGBTI bendruomenei uostamiestyje, kad ji nėra viena palikta su savo bėdomis”, – pranešime cituojamas jaunas vaikinas.

K. Snežko akcentavo, kad šiuo metu Lietuvoje vyrauja LGBTI asmenų diskriminacija.

„Ji paveikė ir LGBTI bendruomenės vidų, tad net joje yra asmenų, kurie nėra tolerantiški. Be to, dėl homofobinių aplinkinių nuostatų žmonės savęs nebepripažįsta, o tai labai kenkia psichinei sveikatai. 3 iš 4 nusižudžiusių jaunuolių – homoseksualūs. Tai labai baisi statistika, kuri parodo, kad visuomenė, esą mėgindama apsaugoti jaunimą nuo tariamai kenksmingos informacijos, juos tik dar labiau žaloja dėl savo homofobiško elgesio. Esame ant bedugnės slenksčio”, – kalba klaipėdietis.

K. Snežko teiginius patvirtina ir 2014 metais publikuotas visuomenės sveikatos specialistės Dalios Kriaušionytės tyrimas „Homoseksualių asmenų savijautos ir savo sveikatos vertinimo sąsajos socialinės aplinkos kontekste“.

„Pagrindinis veiksnys homoseksualių asmenų psichinės sveikatos problemoms atsirasti – padidėjęs stresas dėl seksualinės orientacijos ar lytinio identiteto smerkimo, nepripažinimo ir atmetimo visuomenėje, tolerancijos stoka. <…> Jaunų homoseksualių asmenų mintys pradeda suktis apie savižudybę kur kas dažniau nei kitų jaunų asmenų“, – rašoma tyrimo išvadose.

Tad galima spręsti, kad homoseksualių asmenų psichinė sveikata yra žalojama ne savaime dėl orientacijos, o dėl to, kaip juos neigiamai vertina visuomenė, šeimos nariai.

Norėjo išskirtinės perėjos

LGBTI teisių aktyvistas įsitikinęs, kad Klaipėdai metas parodyti, jog šiame mieste yra gerbiami visi žmonės neskirstant jų pagal rasę, religiją ar seksualinę tapatybę.

Anot K. Snežko, būtent vaivorykštinės perėjos įrengimas būtų puiki viso to pradžia – esą miesto valdžia pademonstruotų solidarumą su LGBTI žmonėmis, kurie nesijaučia gerai išgyvendami dėl visuomenės atmetimo.

Vaikinas įsitikinęs, kad tokia iniciatyva galbūt net sustabdytų jaunų asmenų migraciją iš Klaipėdos, uostamiestis taptų patrauklesnė vieta gyventi ir iš kitų šalių atvykusiems studentams.

„Juk vaivorykštinė perėja jau yra Vilniuje. Deja, tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė surado mūsų rašte kažkokių trūkumų, dėl to mūsų pasiūlymą tiesiog atmetė”, – teigė K. Snežko.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio atsakyme yra teigiama, esą kitokių spalvų perėjų nei tik baltais dryžiais teisės aktai nenumato, todėl Savivaldybė nepritaria, jog mieste atsirastų kitokių spalvų perėja.

LGBTI aktyvistas stebėjosi, kad Vilniaus miesto savivaldybė surado ir  teisės aktus, ir teisinį pagrindą, pagal kuriuos panaši perėja sostinėje buvo įrengta, o štai Klaipėdos valdininkams to padaryti nepavyko.

K. Snežko teigė, kad kova dėl šios perėjos Klaipėdoje toli gražu nebaigta. O šeštadienį 15 val. Atgimimo aikštėje vyksiantis pikete bus siekiama išreikšti požiūrį, kad Klaipėdoje nėra vietos LGBTI asmenų diskriminacijai.

Jis pranešė, kad šeštadienį vyksiančiam mitingui Klaipėdos miesto savivaldybė jau išdavė leidimą, tiesa, susiburti į grupeles gali tik po 5 žmones, būtina laikytis 2 metrų saugaus atstumo ir dėvėti burną ir nosį dengiančias kaukes,.

Kokių teisių trūksta?

Žmogaus teisių aktyvistai kalba, kad LGBTI asmenys Lietuvoje patiria diskriminaciją ne tik valstybės institucijose, šeimose, bet ir išeidami ir į viešas erdves. Spaudoje ne kartą skambėjo atvejai, kaip buvo fiziškai užpuolami žmonės vien dėl savo orientacijos.

Žmogaus teisių aktyvistai taip pat akcentuoja, kad neapykantos nusikaltimų Lietuvos teisėsaugos institucijoms nepavyksta ištirti objektyviai, kai kurie tyrimai nepradedami. Žiniasklaida prieš kelis metus rašė apie Vilniuje vienoje laiptinių užpultą homoseksualių asmenų porą, ėjusią namo. Tyrimą pareigūnai pradėjo tik tuomet, kai atvejis iškilo į viešumą ir policijai nebebuvo kur trauktis.

Kalbama ne tik apie diskriminaciją teisėsaugos institucijose, bet ir apie šeimos santykius – šiuo metu Lietuvoje savo santykių vis dar negali įteisinti tos pačios lyties asmenų poros. Santuoka joms leistų daug lengviau tvarkyti civilinius tarpusavio (paveldėjimo, turtinius ir kt.) klausimus, deja, šiuo metu šią „privilegiją” turi tik heteroseksualūs sutuoktiniai.

Taip atkreipiamas dėmesys ir į ugdymo įstaigose pateikiamą neigiamą informaciją apie LGBTI asmenis – prieš kelis metus kilo skandalas, kai vienoje mokyklų tikybos mokytoja homoseksualius asmenis sulygino su kanibalais ir pedofilais.

16 Comments

  1. ---

    Dėl gėjų savižudybių, jei statistika tikra, reikia žiūrėti ir kažką daryti, ekspertai turėtų siūlyti sprendimus. Šeimas auginančias vaikus, vienišas motinas reikia remti. Neįgalius reikia remti. Seksualinių mažumų nereikia skriausti, smerkti homofobiją. Nereika skatinti seksualinių mažumų. Kas ne taip?

    Reply
  2. Oi oi oi, je

    Kodėl jiems amžinai kažko trūksta? Tai perėjos, tai kažkokio išskirtinio dėmesio, tai kažkokių papildomų teisių ir pan. Net spalvas visas pasisavino! Mes turim visiems JIEMS lankstytis, vos ne savo užpakalius atkišę, ir aiškinti savo vaikams, kad tie dėdės ir tetulės yra geri, jiems galima elgtis blogai, nes jie yra GĖJAI!!! Kokie gi jūs gėjai, kaip tame anekdote sakoma, jūs gi paprasčiausi ped… . Gyvenkite ramiai, nesiafišuokite ir viskas bus gerai. Niekam nenulūš kojytės, jeigu pereisit ir paprasta perėja, tokia, kokia vaikšto visi normalūs žmonės.

    Reply
  3. Mindaugas (husky)

    Jokių perėjų,jokių šeimos kūrimų tiems iškrypėliams,užkniso tie belyčiai su savo eisenomis,demonstracijomis! Varote save per užpakalius,tai ir varykite-niekas jums negerbiamieji netrukdo,tik nesidemonstruokite! Mes jūsų neišnaikinsime,bet ir jūs netraumuokite mūsų atžalų savo spalvotomis vėliavomis,beje ir kodėl ten nėra rudos spalvos? Manau jos ant jūsų paklodžių daugiausia. Gyvenkite,bet nesidauginkite,kažkokiu, normalioje visuomenėje nesuprantamu būdu…
    Sudalyvaukime ir mes prieš šiuos gyvenimo nuskriaustus asmenis,kurie vis bando mums primesti jų geidulius,bei pažiūras į šeimą,vaikus,ateitį. Aš sakau,NE! Ateikime ir iššaukime garsiai „GĖDA”

    Reply
    • Aš

      Taikliai..

    • PE3

      Pirmiausia, pagal KE taisykles perėja yra žymima juoda-balta. Jei jie pažeidinėja gamtos taisykles, tai nereiškia kad mes turime pažeidinėti KE taisykles ir normalių žmonių sukurtą pasaulį. Ir aplamai, kas jiems leido pasisavinti vaivorykštės spalvas? Grąžinkite vaivorykštę vaikams. Jei jau keisti perėjas, tai tik prie darželių, kad vairuotojai būtų atidesni.

    • Petras

      Jei man už ką ir gėda, tai tik už tave. Jausti tiek neapykantos kitiems ir prisigalvoti tiek nesąmonių apie kitus… Džiaugiuosi, kad nesu toks kaip tu.

  4. Lietuvis

    Ir kas tuos įvairiaspalvius žmones engia? Jūs gyvenkite, mylėkitės kaip sugebate ir mokate, bet neieškokite sliekų ant asfalto. Ko jūs taip norite viešai pasirodyti, dabar jums reikia perėjų, rytoj šaligatvių, dar vėliau ir gatvių. Ir kur Lietuvą nuvedė globalizmas.

    Reply
  5. Dėmesio ir karnavalo stoka

    Sutikčiau gal tik su viena sąlyga, kad jie patys nudažytų ir finansuotų Verksni amžini, ar jie kada suauga, kada dirba?

    Reply
  6. Xe

    O kokiu teisiu jie neturi???

    Reply
  7. Taigi , brangučiai ,

    panašu reikia tik priežasties piketui ” dėl skriaudos ” , o ne perėjos ar kaip siūliau suoliuko . Todėl jumis netikiu .

    Reply
    • Kiril Snežko

      Ačiū už idėją 🙂

  8. Dovanoju idėją

    Paprašykite vaivorykštinio suoliuko , tokio net Vilnius neturi ir tarp aktyvistų pasėdėti galėsite , gal ir psichinė sveikata pagerės ? Kam ta perėja ?

    Reply
  9. Egle

    Labai šauni jaunimo idėja. Va kad taip kiekvienas išeitu į gatves del savo teisiu, tai Lietuvoj ir gyvenimas geresnis būtų.

    Reply
  10. Kažkaip nebesuprantu :)

    Kaip ta perėja pagerins jų psichinę sveikatą ? Ar dabar perėjose aktyvistams draudžiama eiti ? Ar ši perėja bus tik jiems skirta ? Einu per vaivorykštinę ir aktyvistų sveikata gerėja ? Prirašyta daug , o esmė ? Vilniuje yra reikia ir Klaipėdoje ? Dėl to , kad nėra tokios perėjos iš jos bėga aktyvistai ? Gyvenkite , mielieji , savo gyvenimą ir neieškokite ” priešų ” ar kažkokių išskirtinių teisių . Kam dar trūksta kokios spalvos perėjų ? Manau savivaldybė atsakė tiksliai .

    Reply
    • Haha

      Man tai juokinga kai nesupranti, kad ta perėja tai čia simbolinis veiksmas. Jei perejos miestas net nesugeba irengti, tai apie koki dar teisiu uztikrinima galima kalbeti. O straipsnyje siaip yra parasyta, kokios teises pazeidžiamos, jeigu tamstai šis klausimas dar neaiškus

    • Robertas

      Simbolika kartais irgi veikia. Be to, jie nori ne išskirtinių teisių, o tokias, kokias turime męs. Išskirtinės teisės būtų, jei jie mokėtų mažesnius mokesčius. Nes kadangi jie dirbantys žmonės, moka mokesčius iš kurių išlaikomi kaliniai, pašalpiniai, pensininkai, mokami vaiko pinigai. Manot tai sąžininga jų atžvilgiu, kai jie yra pilnaverčiai visuomenės nariai ir yra šitaip engiami?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Organizuoja piketą prieš „Bastionų namus“

Klaipėdos miestiečių draugija skelbia, jog šį ketvirtadienį, 8.15 val., prie Klaipėdos savivaldybės (Liepų g. 11) organizuos pilietinę akciją–piketą „Sutramdykime senamiesčio ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This