Medelyno kvartale – pirmieji daugiabučiai namai

Svarbu, Verslas

Medelyno kvartale, kuriame ateityje turėtų įsikurti apie 5000 gyventojų, jau projektuojami pirmieji daugiabučiai namai, kuriuose numatoma įrengti 101 butą.

Medelyno kvartale pirmieji daugiabučiai namai projektuojami prie M. Jankaus ir Savanorių gatvių sankirtos. Projektuotojų vizualizacija

Mynė teismų slenksčius

Keturi daugiabučiai namai projektuojami Martyno Jankaus g. 8 esančiame sklype. „Atvira Klaipėda“ prieš beveik trejus metus rašė, kad verslininkai dėl šio sklypo mynė teismų slenksčius. Sklype esantys nenaudojami praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje statyti garažai bei ūkinės ir buitinės paskirties pastatai priklauso bendrovei „Labrenciškės investicija“. Ji dar 2016-ųjų liepą kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) prašydama, kad jai būtų išnuomotas 0,8678 ha sklypas, esą būtinas jos valdomiems pastatams (sandėliams ir garažams) eksploatuoti. Tačiau NŽT nurodė, kad gali išnuomoti tik 0,6272 ha ploto sklypą – esą tik tokio reikia minėtiesiems statiniams eksploatuoti.

Verslininkai su tokia pozicija nesutiko, pateikė skundus Seimo kontrolierių tarnybai, Žemės ūkio ministerijai, o vėliau – ir Klaipėdos miesto apylinkės teismui, nes NŽT neatsižvelgė ir į pakartotinį jų prašymą. Teismas patenkino verslininkų skundą ir įpareigojo NŽT išnuomoti verslininkams visą jų pageidaujamą sklypą. Tokios pat pozicijos laikėsi ir aukštesnės instancijos teismas. Tad galiausiai bendrovei „Labreciškės investicija“ buvo išnuomotas visas pageidaujamas sklypas ir jame prasidėjo projektavimo darbai.

Klaipėdos savivaldybės paviešintuose projektiniuose pasiūlymuose, kuruos parengė UAB „Uostamiesčio projektas“ (projekto vadovė Snieguolė Stripinienė) nurodoma, kad M. Jankaus g. 8 esančiame sklype projektuojami ir bus statomi trys nauji daugiabučiai pastatai, dar vienas toks objektas atsiras rekonstravus esantį sandėlį ir jo paskirtį pakeitus į gyvenamąją, o trys sklype esantys pastatai – garažas, sandėlis ir buitinis pastatas bus nugriauti. Projekto užsakovė ir statytoja yra bendrovė „Labrenciškės investicija“

Butai ir administracinės patalpos

„Sklypas yra Medelyno gyvenamajame rajone, kuriam yra parengtas detalusis planas. Pastatai sklype išdėstomi taikantis prie detaliojo plano sprendinių. Trys vienodo tūrio pastatai dėliojami palei Martyno Jankaus gatvę, o ties posūkiu į Savanorių gatvę sklypo kampas akcentuojamas didesniu, aukštesniu ir netaisyklingos formos tūriu“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Trys daugiabučiai namai, kurie bus statomi, bus 4 aukštų stačiakampiai pastatai su iškirptais ketvirto aukšto kampais, įgilintu pirmu aukštu ties automobilių stovėjimo aikštele ir įstiklintų balkonų moduliais. Visų pastatų pirmuose aukštuose numatoma įrengti administracinių patalpų. „Pirmame aukšte be administracinių patalpų projektuojama po tris butus, antrame ir trečiame aukštuose po 6 butus, o ketvirtame aukšte projektuojama po 4 erdvesnius butus. Pirmo aukšto butams numatoma galimybė įsirengti privačius kiemelius su atitvaromis“, – nurodoma projektiniuose pasiūlymuose.

Projektuojamuose daugiabučiuose namuose numatoma įrengti 101 butą, daugiausia – dviejų kambarių Projektuotojų vizualizacija.

Ketvirtasis pastatas, kuris daugiabučiu namu taps po sandėlio rekonstrukcijos, projektuojamas iš dviejų tūrių (korpusų), apjungtų cokoliniu aukštu. Šis pastatas bus aukštesnis – 5 aukštų (cokolis ir 4 aukštai). „Abiejų korpusų pirmame, antrame ir trečiame aukštuose projektuojama po 6 butus, o ketvirtame po 4 erdvesnius butus. Pirmo aukšto 5 butams numatoma galimybė naudotis eksploatuojamu cokolinio aukšto stogu, įsirengti terasas“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Iš viso visuose keturiuose daugiabučiuose namuose numatoma įrengti 101 butą, iš kurio didžioji dalis bus dviejų kambarių.

Projektiniuose pasiūlymuose pabrėžiama, kad fasadų spalvinis sprendimas nėra ryškus, projektuojamų pastatų architektūra minimalistiška ir moderni.

Į M. Jankaus g. 8 sklypą numatomi du įvažiavimai: vienas, kaip nurodyta detaliajame plane, šiaurinėje sklypo dalyje iš numatomos D kategorijos gatvės, o kitas įvažiavimas numatomas bendras su Labrenciškės g. 11 esančiu sklypu, sprendiniai suderinti su sklypo savininkais.

Sklype planuojama įrengti 116 vietų automobilių stovėjimo aikštelę su trinkelių danga. Dar 34 vietos projektuojamos rekonstruojamo pastato cokoliniame aukšte. Tad iš viso projektuojamos 150 automobilių stovėjimo vietų.

Sklype taip pat projektuojami pėsčiųjų takai, vaikų žaidimų aikštelė, jame bus pasėta veja, sodinami nauji želdiniai – pavieniai medžiai bei gėlynai, įrengiamas lauko apšvietimas.

Siekia prisitaikyti

„Tikrai galima sakyti, kad tai yra pirmieji Medelyno kvartalo projektuojami daugiabučiai namai, nes dabar visas tas rajonas yra tuščias. Gaila, jog yra užstrigęs kvartalo išvystymo infrastruktūros projektas. Kai tie dalykai stringa, matyt, ir statybos nevyksta. Gal kiti irgi yra pradėję projektuoti, bet laukia infrastruktūros“, – svarstė projektinius pasiūlymus parengusius bendrovės „Uostamiesčio projektas“ vadovė Snieguolė Stripinienė.

„Atvira Klaipėda“ gegužę rašė, kad 2018 metų liepą pradėtas Medelyno gyvenamojo rajono infrastruktūros išvystymo techninio projekto rengimas yra sustabdytas. „Darbai sustabdyti dėl detaliojo plano keitimo ir išmiškinimo procedūrų. Kol tų dokumentų nėra, mes negalime pabaigti projektavimo procedūros. Tame kvartale yra toks nedidelis gabaliukas, pažymėtas mišku, nors jo realiai nėra. Tad tą gabaliuką ir reikia „išimti“. Tai tokie biurokratiniai, techniniai dalykai, bet reikia sutvarkyti, nes techninis projektas turi atitikti visus planavimo dokumentus, reikia, kad visi jie tarpusavyje derėtų“, – gegužę „Atvirai Klaipėdai“ teigė Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė.

Medelyno gyvenamojo rajono infrastruktūros išvystymo techniniu projektu 47,4 ha ploto kvartale turi būti suprojektuoti inžineriniai magistraliniai tinklai (šilumos, vandentiekio, elektros) bei keliai.

S. Stripinienė teigė, kad ir šiam projektui labai svarbus yra kvartalo infrastruktūros išvystymas. „Jei infrastruktūros išvystymo projektas būtų parengtas, visi darbai galėtų vykti kompleksiškai. O dabar užsakovas lyg ir turės vienas vargti, jei tas projektas taip ir bus nepajudinamas. Kita vertus, statybos prasidės dar negreitai, nes ir projektavimas yra ilgas procesas. Gali būti, jog kol prasidės mūsų projektuojamų daugiabučių statybos, inžinerinių tinklų išvystymas mus pasivys ir aplenks“, – vylėsi S. Stripinienė.

Sklype, kuriame iškils pastatai, numatoma įrengti ir pėsčiųjų takus, ir želdinius. Projektuotojų vizualizacija

Paklausta, ar pirmieji projektuojami viso kvartalo daugiabučiai tarsi nusakys kryptį, kaip turi atrodyti visas gyvenamasis rajonas, pašnekovė pabrėžė, kad jie projektuojami taip, jog yra labiau prisitaikymas, o ne nurodymas. „Tikrai negalime norėti, kad ir kiti panašiai darytų. Mūsų vieta yra palei gatvę, o čia detaliuoju planu nurodytas didesnis aukštis, nes taip akcentuojami kvartalo kampai. Už mūsų bus mažesni tūriai. Įvesdami kelias apdailos medžiagas, skaidydami pastatų tūrius mes norime būti prisitaikę prie viso būsimo kvartalo užstatymo, o ne diktuoti kryptį“, – pabrėžė architektė.

„Atvirai Klaipėdai“ nepavyko sužinoti, kada gali prasidėti šių daugiabučių namų statybos, kokios planuojamos investicijos, nes vienintelis nurodytas bendrovės „Labrenciškės investicija“ telefonas yra nuolat išjungtas.

13 Comments

  1. Kamile

    viskas suprantama, kad pinigai daro savo. bet cia tiek metu kiek svarstyta reikia pagalvot ir apie ten esanciu medziu isrovimu kuris manau truktu nezinau kiek metu. medziai sodinti pries 35 ir daugiau metu keniai, egles. keniu saknys kokios ar tik ispjaus ir tos saknys praejus desimt metu prades judinti namu pamatus. senjorams sis rajonas pats tas butu . o jauniems kazin . cia auksciau raso kad 7.30 uzves masinas ir bus garsai . o as pradziuginsiu , kad nuo 6 ryto pazadins su meile galingu varpu garsai is baznyteles. Gal geresni zmones bus .

    Reply
  2. A. V

    Su tom parkovkėm subjaurojo kvartalą. Eidami prošalį žmonės galės grožėtis mašinų stovėjimo aikštele. Vakarų pasaulį tokios šudinos urbanistikos nedaro.

    Reply
  3. gyva

    Pritariu liūdnas vaizdas prastai be fantazijos juodos pseudo mansardos atrodo nejauku bus gyventi kaip sovietiniam kvartale.

    Reply
  4. Anonimas

    O Dieve, jokios gamtos, jokio medelio, vėl eilinis psichopatų inkubatorius Klaipėdos Perkūnkiemis – be fantazijos, be romantikos, be jokio individualumo. Triukšmas ir privatumo stoka – užprogramuoti.

    Reply
    • Pagaliau

      statybos mieste!

  5. Sapneliai

    o kaip bus pradžiai nors su teisės aktų reikalavimu iki langų išlaikyti minimalų 15/20m atstumą nuo pastato iki atviros automobilių ( 10/20/50 vietų) aikštelės? Kaip tik leidžia ta mūsų mylima savivaldybė tokius brėdus viešinti ar ir pati nieko nebežino? Smagumėlis kai žiemą visi užsikurs 7:30 variklius šildyti.

    Reply
  6. Sarmata

    žiūrėti. Projektuotojai aiškiai nepersistengė – o kam? Naujas miesto rajonas ir nulis ambicijos nei pas miesto vadovus nei pas čia dirbančius architektus – gatvės puošiamos didžiausiais auto parkingais su pavadinimu „kiemas žmonėms”. Pirmas aukštas aplipdomas plytų imitacija, viršutinis jau blėkomis kažkokius pseudo mansardus imituojant. Kaip „ambicingo miesto” vadovų ambicijos tik popieriuose taip ir verslininkės Stripinienės visur kaišiojami savo tipiniai daugiabučiai ambicijos žemiau plintuso.

    Reply
    • Anonimas

      Snieguole, nekreipk dėmesio. Cia matyt Laimonas iš pavydo niršta , pats darbo tai neturi, tik pagieža skleidžia.

    • Laima

      Sveiki, na, bet Anonime, ar jums tikrai atrodo tai kaip kokybiška architektūra? Labai liūdnas vaizdas ir jei tai yra pirmieji žingsniai brėžiant naują kvartalo architektūrinę stilistiką

  7. Donatas

    Kokie butai? Kam reikia tų bendrabučių? Duokit žmonėms sklypus tegul statosi namus.

    Reply
  8. Ops

    2 kambariu butai ha ha ha

    Reply
  9. Minija

    Kas matosi iš vizualizacijų, tai pastatų architektūra – nyki ir beveidė. Tūkstančiai tokių panašių daugiabučių jau priprojektuota. Peršasi išvada, kad arba užsakovai taupo, arba architektams trūksta fantazijos.

    Reply
    • Anonimas

      panašu, kad ir viena ir kita. Pigi prekė žemės sklypo pardavimui.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Nutraukta sutartis dėl Medelyno gyvenamojo kvartalo projektavimo

Klaipėdos savivaldybė nutraukė dar 2018 metais pasirašytą sutartį dėl 47,4 hektaro ploto Medelyno gyvenamojo kvartalo infrastruktūros projektavimo. Ši teritorija jau porą ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This