Deivido Budrio kūrybinis debiutas karantino išvakarėse

Kultūra

Birutė Skaisgirienė
2020-11-06

Komentarų: 0

Lapkričio 6 dieną Klaipėdos m. savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalino dailės galerijoje, Šlaito 10 A,  jaunas menininkas Deividas Budrys pristato savo pirmąją personalinę tapybos parodą „Nemigų krantas“.

Asmeninio archyvo nuotr.

Debiuto džiaugsmą šiek tiek slopina griežtos karantino taisyklės, kurios apriboja ir galerijų veiklą, bet biblioteka dirbs, tad nors akies krašteliu parodą bus galima pamatyti. O į parodos atidarymo šventę Deividas pakvies pasibaigus karantinui – jo paroda Girulių bibliotekos galerijoje bus eksponuojama iki gruodžio pabaigos.

Tapytojas Deividas Budrys profesionaliai nesimokė menų. Baigęs bendrojo lavinimo mokyklą įstojo į Vilniaus universitetą studijuoti teisės. Likimas Deivydui buvo parengęs kitą scenarijų – nebaigęs pirmojo kurso, jis netikėtai išvyko į Mančesterį. Deividas čia dirbo įvairiausius darbus ir labai pavargdavo, o nuovargis ramaus miego neatnešdavo – prasidėjo nemiga. Kovodamas su nemiga Deividas atrado tapybą.

„Pradėjau tapyti, kad užmigčiau, dabar nemiegu, nes labai noriu tapyti“, – juokauja jis. Tapyboje ieškojo užsimiršimo ir vidinės ramybės, tapymas turėjo atlikti tik terapinę funkciją, tačiau viskas pasisuko kitaip. Terapiniai naktiniai seansai netrukus virto kūrybine veikla, besitęsiančia jau penkerius metus. Neužrašytos gyvenimiškos istorijos ir neištransliuotos emocijos ryškiomis spalvomis ėmė lietis Deivido drobėse.

Deividas pradėjo tapyti aliejumi, paskui perėjo prie akrilo ir pastelės. Jo kūryba skleidžiasi didelio formato drobėse – didelėje drobėje daugiau  erdvės saviraiškai. „Tapymas man yra kaip emocinė iškrova, kurdamas bandau išsisakyti, nusimesti susikaupusį minčių ir emocijų balastą. Visko manyje labai daug, į mažą drobę sudėti nelabai pavyktų. Be to, dideli gabaritai man tiesiog patinka,  mėgstu, kai kūrinys užpildo erdvę“, – sako Deivydas.

Deivido Budrio paveikslas

Ši paroda – pirmoji kūrybinėje Deivido Budrio biografijoje. Iki šiol savo darbus tapytojas rodydavo  tik įvairiuose socialiniuose tinkluose. Draugai ir artimieji buvo pirmieji kūrybos vertintojai.

„Mano darbus yra matę ir rimti menininkai, ir mažiau žinomi, tačiau griežtos kritikos nesu sulaukęs“, – sako Deividas. – Parodos Didžiojoje Britanijoje surengti nesiryžau, nors tokią galimybę turėjau. Sąmoningai praleidau šį šansą, nes nesijaučiau tam subrendęs, neturėjau stiprių darbų. Manau, kad pradedančiam menininkui svarbiausia yra kurti. Kuo daugiau. Ir, žinoma, reikia stengtis ieškoti galimybių darbus viešinti. O dabar gal jau tiesiog atėjo laikas parodai“, – dalinasi mintimis tapytojas.

Savo pirmąją parodą Deividas pavadino  „Nemigų krantu“, nes būtent nemiga jį pastūmėjo kurti. O krantas yra ta vieta, į kurią vanduo išplauna viską, kas susikaupia.

Šiuo metu D. Budrys gyvena Lietuvoje.

„Mielai išvykčiau kurį laiką pagyventi svetur. Ne dėl to, kad čia būtų blogai – tiesiog norėčiau pakeisti aplinką, šiek tiek pakeliauti. Kurti galima visur – nėra blogos vietos kūrybai: kiekviena vieta kuria savo emocinį foną, o mintys, kur mes bebūtumėme, visada keliauja kartu. Kelionėje impulsų kūrybai netrūktų. Bet savo ateitį matau Lietuvoje“, – mintimis apie savo planus dalinasi D. Budrys.

Bibliotekos darbo laikas I-V nuo 11 iki 18 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Bibliotekoje - „nebaigti“ paveikslai

Klaipėdos Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje (Šlaito g. 6A) atidaryta ir iki balandžio 4 d. bus eksponuojama Andriaus Tarasevičiaus ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Sveikata

Bibliotekoje - paskaita apie žarnyno sveikatą

Kovo 2-ąją, 13 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka kviečia į paskaitą „Sveikos gyvensenos pagrindai: kaip tavo nuotaiką ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ - rekordinis dalyvių skaičius

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka trečiadienį paskelbė 18-ojo konkurso „Klaipėdos knyga“ pradžią. „Aštuoniolikti metai žmogui yra brandos metai, ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This