Stabdyti viruso plitimą Lietuvoje padės mobilioji programėlė

Koronavirusas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2020-11-06

Lietuva į kovą su koronavirusu pasitelkia dar vieną ginklą – mobiliąją programėlę KORONA STOP LT. Jos tikslas – informuoti žmones apie tai, kad jie buvo arti koronavirusu (COVID-19) užsikrėtusių asmenų, ir sudaryti galimybę nutraukti viruso plitimo grandinę, – praneša Sveikatos apsaugos ministerija.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, programėlės nauda proporcinga žmonių sąmoningumui ir aktyvumui įsidiegiant šią naujovę į mobiliuosius telefonus.

„Kaip rodo programėles įsidiegusių šalių patirtis, kad programėlė būtų veiksminga, reikia, kad kuo daugiau žmonių parsisiųstų ją į savo išmaniuosius telefonus ir savanoriškai pažymėtų, jei užsikrėtė koronavirusu“, – sako ministras A. Veryga.

Svarbu pažymėti, kad Europoje plačiai naudojama tokio tipo programėlė fiksuoja galimą kontaktą su užsikrėtusiuoju koronavirusu, kontakto trukmę ir riziką, o ne vietą, kurioje yra žmogus. Programėlės surinkta informacija yra saugoma vartotojo įrenginyje ir privatūs duomenys trečiosioms šalims nėra prieinami. Tai leidžia išvengti privačių duomenų rinkimo ir saugojimo. Mobilusis įrenginys, kuriame įdiegta programėlė, tik nustato, kad jo savininkas tam tikru metu buvo arti kito žmogaus, turinčio šią programėlę, ir vėliau per ją savanoriškai praneša apie užsikrėtimą COVID-19. Programėlėje tai vadinama „Artumo fiksavimu“.

Ši programėlė tai įrankis, veikiantis kaip puiki koronaviruso infekcijos plitimo valdymo priemonė ne tik vietos, bet ir tarptautiniu mastu. Lietuva dar šiemet planuoja prisijungti prie apsikeitimo duomenimis tinklo su kitomis Europos šalimis, todėl keliaujantieji užsienio šalyse taip pat galės būti informuojami apie galimai turėtą kontaktą su užsikrėtusiuoju koronaviruso infekcija.

Lietuvoje programėlė veikia lietuvių kalba, per artimiausią savaitę atsiras galimybė programėle naudotis ir anglų, rusų bei lenkų kalbomis. Programėlės kūrimą inicijavo Europos Komisija.

Kaip veikia programėlė KORONA STOP LT:
  1. Gyventojai į savo mobiliuosius įrenginius parsisiunčia programėlę KORONA STOP LT.
  2. Telefonai, kuriuose įdiegta programėlė, naudodami Bluetooth ryšį tarpusavyje keičiasi atsitiktine tvarka sugeneruotais raktais ir duomenimis, kada, kokiu atstumu ir kiek laiko buvo vienas šalia kito.
  3. Kai koronaviruso infekcija nustatoma vienam iš programėlės naudotojų, jis pats savanoriškai gali paskelbti programėlėje, nepaskelbdamas jokių asmens duomenų.
  4. Tokiu būdu programėlės naudotojai, kurie per paskutines 14 dienų buvo šalia užsikrėtusiojo ilgiau nei 15 minučių mažesniu nei 2 metrų atstumu, gauna pranešimą apie galimą buvusį kontaktą.
  5. Pranešimus apie sąlytį su užsikrėtusiuoju koronavirusu gavę programėlės naudotojai vadovaujasi programėlėje pateiktomis rekomendacijomis dėl tolesnių veiksmų.

Programėlę Lietuvai pritaikė informacinių technologijų kompanija „Dizaino kryptis“.

Programėlės veikimą koordinuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Žymos:

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti tik du nauji COVID-19 atvejai – abu žmonės užsikrėtė pirma kartą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdiečių tarp ...
2024-05-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Prasčiausia COVID-19 padėtis išlieka Palangoje

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad penktadienį Lietuvoje patvirtinta 18 naujų koronaviruso atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje vienas žmogus ...
2024-05-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje tęsiasi dienos be naujų COVID-19 atvejų

Antradienį Lietuvoje patvirtinta 12 naujų koronaviruso atvejų (vienas žmogus užsikrėtė antrą, dar vienas – trečią kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
2024-05-15
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This