Pradinukų nuotolinis mokymas tėvus padalijo į dvi stovyklas

Svarbu, Švietimas

Didžiajai daliai uostamiesčio moksleivių per karantiną mokantis nuotoliniu būdu, kai kurie pradinukų tėvai pageidauja, kad ir jie savo vaikų galėtų nevesti į mokyklas. Tačiau pradinukų siųsti į nuotolinį mokymą bent kol kas tikrai neplanuojama, nes esą toks būdas mokytis nėra naudingas.

Rugėsjo 1-ąją į mokyklas sugrįžę pradinukai jose mokytis gali ir per karantiną. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvirai Klaipėdai“ laišką parašiusi pradinuko mama klausė, ar tikrai maži vaikai negali užsikrėsti COVID-19. Kitaip, anot jos, sunku paaiškinti sprendimą 5-12 klasių moksleiviams mokytis nuotoliniu būdu, o pradinukams sėdėti klasėse.

„Paklausiau ministerijos, ar aš turiu teisė neleisti savo vaiko į mokyklą. O gi ne! Nemanote, kad nelogiška? Lyg maži vaikai namo tėveliams ar seneliams negalėtų parnešti COVID-19. Kodėl valstybė sprendžia, kaip turiu elgtis, jei aš turiu galimybę dirbti iš namų ir pati pasirūpinti vaiko mokslais bei sveikata esant neįprastoms aplinkybėms?“ – klausė pradinuko mama.

Kita mama taip pat svarstė, jog pradinukai mokyklas privalo lankyti tik todėl, kad valstybė tėvams nenori mokėti nedarbingumo išmokų.

„Ir logikos tikrai nėra. Pavyzdžiui, valstybė nori man įrodyti, kad mano vaikui būti tarp kitų 25 moksleivių klasėje yra nepavojinga, o jis galėtų užsikrėsti, jei su kitais trimis vaikais lanko popamokinius anglų kalbos užsiėmimus, nes jie karantino metu yra uždrausti“, – stebėjosi klaipėdietė.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė patvirtino, jog Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kompetencija yra priimti sprendimus, kaip turi būti organizuojamas mokymas, o savivaldybės turi tik paklusti.

Ministerija nusprendė, jog pradinėms klasėms nuotolinis mokymas gali būti organizuojamas tik tada, jei visa klasė privalo izoliuotis arba mokykla nebeturėtų kuo pakeisti saviizoliacijoje atsidūrusių mokytojų.

„Iš skambučių, kurių sulaukiame, jau esame pastebėję, kad yra tarsi dvi tėvelių stovyklos. Vieni piktinasi, kad pradinukai negali mokytis nuotoliniu būdu, o kiti klausia, kur dėti vaiką, jei jis negali eiti į mokyklą“, – teigė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė.

Anot jos, kuo jaunesnis moksleivių amžius, tuo nuotolinio mokymosi kokybė yra prastesnė, nes vaikai jį supranta kaip žaidimą.

„Pavyzdžiui, pirmokui dar reikia išmokti mokytis, išmokti disciplinos, o ne mokykloje tai sudėtinga. Ir Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja pradinukams nuotolinį mokymą taikyti tik išskirtinėmis sąlygomis, kai kitų būdų nebėra. Nustatyta, kad viruso plitimas tarp vaikų nėra toks didelis kaip tarp suaugusiųjų. PSO išaiškino, kad didelės įtakos viruso plitimui pradinukų mokymasis nuotoliniu būdu nepadarytų, o toks mokymosi būdas mažiausiems moksleiviams reiškia didelius praradimus. Svarbu ir tai, kad vyresnieji vaikai mokytis nuotoliniu būdu iš namų gali ir savarankiškai, o pradinukams būtina tėvų priežiūra. Įvertinus visas šias aplinkybes, esame nusprendę, kad pradinukai turi mokytis klasėse“, – dėstė J. Navickaitė.

Klaipėdos „Gilijos“ pradinės mokyklos direktorė Renata Mikienė tvirtino, jog iš tėvų nesulaukė nė vieno pageidavimo, kad jų vaikas būtų mokomas nuotoliniu būdu.

„Praėjusio nuotolinio mokymo žinutė tokia, kad tėvai jo nepageidauja. Ugdymo procesas pas mus vyksta ramiai, sklandžiai, vaikai išmoko, kaip reikia elgtis pasikeitusiomis sąlygomis. Todėl bent jau mūsų įstaigoje nuotolinis mokymas nėra nei pageidaujamas, nei būtinas“, – teigė R. Mikienė.

Jei ugdymo įstaigoje būtų nustatytas koronaviruso atvejis ir židinys plėstųsi, tuomet jau savivaldybė galėtų priimti sprendimus, kaip joje turi būti organizuojamas mokymo procesas.

„Sodra“ pranešė, jog vienam iš pradinuko tėvų nedarbingumo išmoka gali būti mokama tik tada, jei vaikas susirgtų arba jis privalėtų būti saviizoliacijoje.

Klaipėdos savivaldybė penktadienio vakare informavo, jog uostamiestyje jau 12-oje lopšelių-darželių ribojama veikla, o pradinių klasių veikla – trijose mokyklose. Daugelyje įstaigų neveikia po vieną ar kelias grupes, tačiau kai kuriose įstaigose visos grupės ar klasės dirba tik nuotoliniu būdu.

Penktadienį surengtos spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos ministras Aureijus Veryga kalbėjo, kad karantino metu mokiniai turės ir pamokose dėvėti kaukes. Tuo metu verslininkas, prodiuseris, buvęs grupės „Naujieji Lietuviai“ narys Ugnius Kiguolis sekmadienį savo „Facebook” paskyroje pareiškė, kad dėl tokio nurodymo „ruošiami teisiniai dokumentai” ir pakvietė prisidėti „visus norinčius ir nesutinkančius su naująja prievarta”.

„Advokatas taip pat paruoš šabloną protokolo apskundimui, jei būtų toks išrašytas dėl to, kad vaikai nedėvi kaukių. Šablonu galės naudotis visi”, – rašo verslininkas.

4 Comments

  1. Anonimas

    Yra didziausia tevu grupe, kurios nepaminejot, tai tevai, kurie nori, kad vaikai mokintusi mokykloje be priverstiniu kaukiu devejimo

    Reply
    • nepritariu

      manau kad yra dar didesnė tėvų grupė, kuriai vaikų sveikata yra svarbiausias veiksnys šioje situacijoje.

  2. Dėl darželių

    „12-oje lopšelių-darželių ribojama veikla”. O dar kiek tokių, kuriuose neribojama, srautai nevaldomi, atvejai slepiami, uždaroma tik viena grupė, nors bendromis erdvėmis naudojosi ir kitos grupės vaikai…Žodžiu saugumas tik imituojamas, apsimetant, kad viskas gerai. Tiesiog laukiama – na, gal kaip nors išgyvensim…

    Reply
    • Marijus

      Tėvai su vaikais drožia į grupes nuvesti ir pasiimti vaikus, tai sakyčiau, kad net nebandoma imituoti saugumą. Privačiuose darželiuose jau nuo pavasario vaikai atvedami iki lauko durų ir ten pat pasiimami, tėvai negali kelti kojos į vidų

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Švietimas

Mokslo metų pradžią aplaistė lietus

Penktadienio rytą tradiciniu renginiu Lietuvininkų aikštėje Klaipėdoje pradėti nauji mokslo metai. Martyno Vainoriaus nuotr. Šiemet uostamiesčio mokyklose mokysis daugiau nei ...
2023-09-01
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Nauji mokslo metai – su galimos nesantaikos obuoliu

Švietimo įstaigų vadovai teigia, jog jau yra įpratę, kad vasarą visada atsiranda koks nors naujas teisės aktas, kuris įneša daug ...
2023-08-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Darbo vietoje pričiupta girta darželio direktorė

Nuo 1993-iųjų Klaipėdos lopšeliui-darželiui „Inkarėlis” vadovaujanti Rima Savva, ko gero, įeis į miesto švietimo istoriją. Tiesa, ne pačiame gražiausiame kontekste ...
2023-05-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This