Šv. Jono bažnyčios atkūrimas: prasideda konsultacijos su projektuotojais

Miestas, Svarbu

Nors atkuriama šv. Jono bažnyčia yra ypatingas statinys, kurio projektui privaloma surengti architektūrinį konkursą, jo organizuoti neketinama, nes projektuoti statinį reikia kuo greičiau.

Paaiškėjo, jog rasti šv. Jono bažnyčios pamatai yra gana prastos būklės. Virginijos Spurytės nuotr.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas pirmadienį pritarė, jog šv. Jono bažnyčios atkūrimas vyktų be architektūrinio konkurso. Savo sprendimą dar turi pareikšti ir miesto taryba.

Prievolę organizuoti architektūrinius konkursus numato Architektūros įstatymas, atitinkamą tvarką yra patvirtinusi ir Klaipėdos miesto taryba. Architektūriniai konkursai privalomi visiems ypatingiems statiniams, tačiau išimtis taikoma, jei planuojamas pastatas turi socialinę, kultūrinę ir ekonominę naudą.

„Seimas šv. Jono bažnyčią yra pripažinęs valstybei svarbiu kultūriniu objektu, todėl ir prašome jai netaikyti architektūrinio konkurso organizavimo nuostatų. Be to, atliekant bažnyčios archeologiją, paaiškėjo, kad pamatai yra gana blogos būklės, todėl jau dabar reikia konsultuotis su projektuotojais, ieškoti sprendinių“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas.

Anot jo, dar viena priežastis nerengti architektūrinio konkurso yra ta, kad bažnyčia bus atkuriama etapais, o ne visa iškart.

„Turime gana brangų objektą, jo vertė yra apie 16 mln. eurų. Ir jo įgyvendinimas yra sunkiai įsivaizduojamas, nes lėšų dar nesurinkta tiek, kad užtektų ir projektavimui, ir statybai. Todėl bažnyčios atkūrimą siūlome skaidyti į keturis etapus – bokštas, bažnyčia, jos interjeras bei aplinkos sutvarkymas“, – aiškino R. Zulcas.

Komiteto narys Vidmantas Dambrauskas tvirtino, jog sumanymui atsisakyti architektūrinio konkurso pritars tik tuomet, kai „išgirs garantiją, kad bažnyčia bus atstatoma griežtai laikantis rastų brėžinių ir ji bus tokia, kokia buvusi, be kažkokių naujadarų, kūrybinių minčių“.

„Bažnyčia tikrai atkuriama pagal Vokietijoje rastus jos brėžinius ir parengtus projektinius pasiūlymus. Ji yra atkuriama tokia, kokia buvo iki karo“, – patikino R. Zulcas.

3 Comments

  1. DM

    Super projektas !!! Laukiu nesulaukiu !!!

    Reply
  2. Svarbu

    Svarbu parinkti projektuotoją be architektūrinio konkurso

    Reply
  3. Tomas M.

    Svarbiausia, kad būtų atkurtos smulkios eksterjero deatės nepaprastinant išvaizdos.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Sporto bazių valdymo centro darbuotojai negauna algų*

Nors pinigų yra, bet nėra nėra kaip tų algų išmokėti. Nes policinė Klaipėdos valdžiai išmobingavo šios kontoros direktorių, o laikinai ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This