Žemynos ir DONIO kviečia klausytis iš namų

Kultūra

Penktadienį, lapkričio 13 d., 18 val. Klaipėdos etnokultūros centras kviečia stebėti tiesioginę Žemynos Trinkūnaitės ir Donato Bielkausko (DONIO) koncerto transliaciją.

Renginys vyks nuotoliniu būdu, jį nemokamai stebėti bus galima ,,Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt (shorturl.at/eijRV).

Organizatorių nuotr.

Kūrybinis Ž. Trinkūnaitės ir D. Bielkausko dialogas užsimezgė 2016 metais. Pirmieji studijinių įrašų bandymai ir bendri koncertai parodė, kad eksperimentinė akustika ir kanklių muzikos paralelės plėtojasi etnominimalizmo kryptimi, klausytojus įtraukdamos į žaižaruojančią jausminių meditacijų pynę.

Žemyna kankliuoja nuo 12 metų, ketverius metus lankė koncertinių kanklių klasę Balio Dvariono muzikos mokykloje, tačiau prie tradicinių kanklių apsistojo tik išbandžiusi E. Vyčino gamintas kankles. Muzikos instrumentas puikiai skambėjo, atlikėja pradėjo eksperimentuoti, plėsti tradicinių kanklių galimybes. Žemyna ilgą laiką sąmoningai vengė muzikavimo su kitais instrumentais, kurie kaip ir balsas užgoždavo kankles. Nutarusi savo balsą „atiduoti“ kanklėms, atlikėja parodo, jog nepelnytai iš didžiosios scenos išstumtam instrumentui puikiai tinka šis vaidmuo.

Donatas – postfolkloro muzikos atlikėjas bei kūrėjas, itin savitai derinantis senąjį baltišką folklorą ir šiuolaikinės muzikos aranžuotes. Donato muzika gili, subtiliai išlaikyto ir didingo skambesio. Kūrėjas pasižymi polinkiu eksperimentuoti, klausytojus yra stebinęs pirmykščio „ambient“ garso albumais „Baltos Juodos Klajos“ (2002), „Švilpiai“ (2003), „Vacuum“ (2004), konceptualiais avangardiniais projektais „D.N.S.“ ir „Wejdas“, bendradarbiavimu su apeiginio folkloro grupe „Kūlgrinda“ („Sotvaras“, 2003). Iškiliausiu Donio darbu tapo karinio-istorinio folkloro motyvais paremtas albumas „Bite lingo“ (2006), įrašytas su klaipėdiečių ansambliu „Kuršių ainiai“ ir dainininke Rasa Serra. 2007-ais metais pasirodė įsivaizduojamą Antikos dvasią perteikiantis CD „Alexandreia“, o 2010-asiais karinės-istorinės tematikos tęsinys – CD „Kas tave šaukia…“.

Bendras atlikėjų koncertas yra vienas iš projekto „Etnoreidas“ renginių. Projektas ,,Etnoreidas“ – įvairių etnokultūrinių renginių ciklas, pristatantis autentiško ir modernaus folkloro projektus, įdomius naujus atlikėjus, kūrybiškas idėjas, iniciatyvas ar kitas etnoraiškas. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Auksiniu scenos kryžiumi įvertintas spektaklis – ir festivalyje „Theatrium“

Garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ kūrybinė komanda keliauja po Lietuvą. Balandžio-gegužės mėnesiais jos laukia ir susitikimai su ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Regionas

Neringoje - vaizdo ir garso instaliacija

Iki sausio 5 d. Kuršių nerijos istorijos muziejuje (Pamario g. 53, Neringa) galima aplankyti Donato Bielkausko instaliaciją „Kai žemė atėjo ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Po tiltu - miesto ir jį supančios gamtos garsų koncerto premjera

Po Mokyklos gatvės tiltu – specialiai kuriamas šviesų dizainas, atlikėjos Ingaja balo ir specialiai festivalio užsakymu sukurtos autorinės Audriaus Šimkūno ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This