Atrinkti ekspertai, konsultuosiantys dėl SGD laivo

Uostas ir jūra

Naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorė valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) po paskelbtų tarptautinių viešųjų pirkimų konkursų atrinko komercinių, teisinių ir techninių paslaugų laimėtojus – išorinius ekspertus, kurie konsultuos bendrovę pasirenkant SGD įrenginį po to kai pasibaigs laivo „Independence” nuomos sutartis.

Tarptautinių viešųjų pirkimų konkursų laimėtojais tapo „Holman Fenwick Willan LLP – HFW” (teisiniai ekspertai), „Quality Energy Developments Consulting Limited – QED” (komerciniai ekspertai), ir DNV GL AS (techniniai ekspertai).

Martyno Vainoriaus nuotr.

KN jau skelbė, kad ilgalaikės SGD terminalo veiklos užtikrinimo projektui įgyvendinti įstatymu numatyti aiškūs laiko rėmai ir laivą-saugyklą su išdujinimo technologija reikia pasirinkti ir valdyti nuosavybės teise iki 2024 m. pabaigos. Teigiama, kad išorinės kompetencijos pasitelkiamos tam, kad, vadovaujantis skaidrumo, lygiateisiškumo bei konkurencijos skatinimo principais, projektą būtų galima įgyvendinti laiku ir mažiausiomis įmanomomis sąnaudomis.

„Per šių metų sausį-spalį iš SGD terminalo į perdavimo sistemą patiekta net 68 proc. gamtinių dujų. SGD terminalas, gamtinių dujų perdavimo sistema, Balticconector jungtis ir ateityje – GIPL – kartu stiprina energetinį regiono atsparumą gamtinių dujų tiekimo sutrikimams ir užtikrina regione naudojamų dujų kainų konkurencingumą. Todėl ilgalaikis SGD terminalo veiklos užtikrinimas iki 2044 m. turi būti įgyvendintas efektyviai, ko tikimės pasitelkdami patyrusius ekspertus“, – pranešime cituojamas Darius Šilenskis, KN generalinis direktorius.

Išoriniai ekspertai KN konsultuos pagal sutartyse įtvirtintą valandinį įkainį, t. y. KN paslaugomis naudosis tik tada, kai būtina. Teisinių ir komercinių ekspertų pagalba tikimasi naudotis iki 2024 m. rudens, o techninių – ir 2025 m., kadangi išorinių kompetencijų gali prireikti priklausomai nuo pasirinkto laivo-saugyklos ir jo eksploatavimo modelio. Teisinių paslaugų sutarties vertė – iki 1,045 mln. Eur, komercinių paslaugų sutarties vertė – iki 120 tūkst. Eur, o techninių paslaugų sutarties vertė – iki 230 tūkst. Eur.

Planuojamos patariančiųjų ekspertų paslaugos sudarys mažiau nei 1 proc. laivo-saugyklos su išdujinimo įranga įsigijimo kainos.

HFW specializuojasi tarptautinėje komercijoje (taip pat konkrečiai naftos, dujų ir SGD industrijos) ir turi atstovybes Amerikoje, Europoje, Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Australijoje. Veikla apima komercinius sprendimus, pagrįstus teisine kompetencija, statybų, aviacijos, laivybos, energetikos ir kt. srityse.

„Quality Energy Developments Consulting Limited” (QED) – Londone įsikūrusi dujų ir SGD pramonės konsultavimo įmonė, patarianti nuo projekto sudarymo, įgyvendinimo iki sandorių valdymo, turinti patirties SGD ir dujų pramonės projektuose Amerikoje, Afrikoje, Europoje, Australijoje, Indijoje, Kinijoje.

DNV GL AS – pirmaujanti pasaulyje klasifikavimo bendrovė ir pripažinta jūrų, naftos ir dujų pramonės techninė patarėja su rizikos valdymo, saugumo ir kokybės užtikrinimo patirtimi.

KN ne vėliau kaip iki 2024 m. gruodžio 31 d. nuosavybės teise ir pasirinkdamas ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą turi įsigyti plaukiojančią SGD saugyklą ir tampti jos valdytoju. KN gali pasirinkti dabartinį laivą-saugyklą su išdujinimo įranga „Independence“ ar bet kurį kitą laivą-saugyklą.

Po ekspertų išvadų KN planuoja pradėti laivo-saugyklos su išdujinimo įrenginiu atrankos procesą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This