Lapams ir kitoms žaliosioms atliekoms – tik specialūs konteineriai

Aplinkosauga

Ekologai pačiu geriausiu žaliųjų atliekų tvarkymo būdu įvardija jų kompostavimą.

Vien iš Klaipėdos miesto per metus surenkama apie 4500 tonų žaliųjų atliekų, kurios išvežamos į Glaudėnų aikštelę ir čia perdirbamos – supūdomos, išsijojamos ir paverčiamos derlingu juodžemiu.

„Kiekvieną pagamintą komposto partiją ištiriame laboratorijose. Pagal sudėtį mūsų kompostas universalus, tinkamas apželdinimo darbams ar augalų auginimui. Jį nemokamai daliname Klaipėdos gyventojams, bendruomenėms, įstaigoms, kad jos sutvarkytų ir papuoštų savo aplinką“, – pranešime spaudai teigia ekologė Ramunė Šličienė.

Populiariausių rudens sezono žaliųjų atliekų – lapų – surinkimu rūpinasi teritorijų savininkai, o viešosiose miesto erdvėse – Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos samdomi paslaugų teikėjai, kurie jau dabar surenka ir išveža gatvėse, parkuose ar kitose viešose vietose nukritusius medžių lapus. Atliekų tvarkytojams daugiau rūpesčių kelia individualių valdų savininkai.

„Blogiausia, kai žaliosios atliekos metamos į buitinių atliekų konteinerius. Jos pradeda pūti, skleisti nemalonius kvapus ir užteršia perdirbimui tinkančias pakuotes“, – aiškino R. Šličienė.

Per 3200 Klaipėdos individualių namų savininkų yra gavę specialius konteinerius, į kuriuos meta žaliąsias atliekas. Jos išvežamos kas savaitę.

„Noriu paraginti gyventojus, kurie dar neturi individualaus konteinerio žaliosioms atliekoms rinkti, kad kreiptųsi į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą. Konteineris bus atvežamas nemokamai. Jei gyventojas nenori konteinerio, tai žaliąsias atliekas turi kompostuoti savo namų valdoje. Žaliųjų atliekų, sudėtų į maišus ir padėtų valdos prieigose, nebesurenkame. Tačiau jei žaliosios atliekos nesutelpa į žaliųjų atliekų surinkimo konteinerį, jas galima sudėti į maišus ir padėti prie konteinerio, tada jos bus paimtos. Tačiau jokiu būdu negalima dėti supakuotų žaliųjų atliekų į konteinerius“, – akcentavo specialistė.

Konteinerius žaliųjų atliekų surinkimui namų savininkai gali užsisakyti iš Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC), paskambinę 8 800 13344, arba užpildę formą KRATC savitarnos paskyroje. Jie suteikiami ir pristatomi nemokamai. 

Kita alternatyva gyventojams, turintiems daugiau lapų ar šakų, – patiems jas nuvežti į Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią šalia Kalotės (Kaukėnų g. 21, Glaudėnų km, Klaipėdos raj.). Iš klaipėdiečių žaliosios atliekos priimamos nemokamai, kiekiai neribojami.

O ką daryti daugiabučių gyventojams? Klaipėdos miesto atliekų vežėjai visus metus renka žaliąsias atliekas ir iš jų kiemų. Daugiabučių namų gyventojų prašoma lapus, sugedusius neapdorotus vaisius ar daržoves sudėti į maišus ir juos palikti šalia komunalinių atliekų konteinerių. Šie maišai, kaip ir iki 1 m ilgio medžių ar krūmų šakos, yra surenkami ir išvežami pagal grafiką. Kad kiemai atrodytų tvarkingiau, gyventojų prašoma pasidomėti žaliųjų atliekų išvežimo grafikais ir maišus palikti išvežimo dienos išvakarėse.

Kartais pasitaiko, kad vežėjai dėl didelio darbo krūvio nukrypsta nuo atliekų išvežimo grafikų, tačiau bet kuriuo atveju žaliosios atliekos yra surenkamos. O turintys klausimų ar pastebėjimų dėl atliekų tvarkymo kokybės Klaipėdoje, kviečiami pranešti el. paštu kokybe@kratc.lt, arba tel. (8 46) 390 781.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Šventiniu laikotarpiu - papildomi laikini konteineriai

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras prašo klaipėdiečių ir miesto svečių automobiliais neužstatyti atliekų konteinerių bei privažiavimo prie jų.  Tai ypač ...
2023-12-29
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Rūšiuoti maisto atliekas klaipėdiečiams jau išdalinta apie 100 konteinerių komplektų

Nuo 2024 m. visoje Lietuvoje maisto atliekos bus rūšiuojamos ir surenkamos atskirai. Kad individualiuose namuose gyvenantiems klaipėdiečiams rūšiuoti būtų patogiau, ...
2023-11-13
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Į Dumpius atkeliauja maisto atliekų apdorojimo įrenginiai

Su kiekviena diena artėja maisto atliekų rūšiavimo startas Klaipėdoje ir Neringoje. Uostamiesčio daugiabučių kiemuose į rudu dangčiu pažymėtus pusiau požeminius ...
2023-10-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This