Lietuvoje kol kas kailinių žvėrelių nenaikins

Verslas

Danijoje dėl SARS-CoV-2 viruso mutacijos įsakius sunaikinti visas šalies ūkiuose auginamas audines, nerimas tarp šių žvėrelių augintojų kilo ir Lietuvoje.

Žemės ūkio ministerija, bendradarbiaudama su Valstybine maisto ir veterinarijos taryba (VMVT), skelbia atidžiai stebinti situaciją ir praneša neplanuojanti imtis jokių drastiškų veiksmų, naikinant kailinių žvėrelių ūkius.

Anot žemės ūkio viceministro Egidijaus Viskonto, situacija nuolat stebima ir šiuo metu nėra jokių prielaidų imtis tokių sprendimų, kokių ėmėsi Danija.

Spalio 1 d. duomenimis, Lietuvoje 71 augintojas 100 ūkių laikė apie 2 mln. audinių. Asociatyvi nuotr.

„Kalbamės su kailinių gyvūnų augintojais, stebime situaciją ir darome viską, kad virusas nepatektų į ūkius, o gyvūnai bei darbo vietos juose būtų išsaugoti. Svarbu prisiminti, kad biosaugos ir asmens higienos priemonių laikymasis ūkiuose yra privalomas ir besąlyginis. Ūkyje dirbantys darbuotojai turi dėvėti apsaugines veido kaukes ir pirštines, o darbo inventorius – privalomai dezinfekuojamas. Ūkio darbuotojui, kuriam pasireiškia gripo ar COVID-19 simptomai, nedelsiant turi būti taikomas draudimas dirbti ūkyje“, – ministerijos pranešime spaudai pažymi žemės ūkio viceministras.

Kilus įtarimams dėl kailinių gyvūnų ūkiuose galimų ligos protrūkių, Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas yra pasirengęs per dieną atlikti 50 mėginių iš gyvūnų organų ar kūno audinių ir 100 mėginių iš tepinėlių tyrimų SARS-CoV-2 viruso nustatymui. 

Šiuo metu imtasi prevencinių priemonių – VMVT parengė direktoriaus įsakymą, įpareigojantį nedelsiant informuoti VMVT teritorinio padalinio pareigūnus apie kailinių gyvūnų (audinių) laikymo vietoje dirbantiems asmenims patvirtinus koronaviruso infekcijos atvejį. 

Taip pat būtina informuoti VMVT padalinius ir apie padidėjusį kailinių gyvūnų (audinių) gaištamumą ūkyje, įtariant galimą užkrečiamosios ligos protrūkį.

Spalio 1 d. duomenimis, Lietuvoje 71 augintojas 100 ūkių laikė apie 2 mln. audinių. Vien kanadinių audinių sektoriuje dirba apie 1500 žmonių, o jį aptarnaujančių gali būti dar tiek pat.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Interesus supainiojęs kretingiškis politikas vadovaus Geologijos tarnybai

Aplinkos ministerija pranešė, kad Lietuvos geologijos tarnybai nuo vasario 2 dienos pradeda vadovauti direktoriaus konkursą laimėjęs teisininkas Egidijus Viskontas. Jis ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Galutinis verdiktas: ekskandidatas į merus supainiojo interesus

Kretingos rajono mero posto siekusiam, bet tik vieta Taryboje turėjusiam pasitenkinti buvusiam šios savivaldybės administracijos direktoriui, socdemui Egidijui Viskontui teismuose ...
2023-09-28
Skaityti daugiau

Regionas

Atleistas Kretingos administracijos vadovas Egidijus Viskontas

Penktadienį, praradus pasitikėjimą, Kretingos savivaldybės taryba atleido administracijos direktorių Egidijų Viskontą. Už šį sprendimą balsavo 19 iš 20 slaptame balsavime ...
2022-09-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This