Organizme koronavirusas gali gyventi iki trijų mėnesių

Koronavirusas

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro ir Pasaulio sveikatos organizacijos mokslininkai apibendrino mokslinių tyrimų duomenis ir pažymi, kad nuo koronaviruso (COVID-19) pasveikusio žmogaus nosiaryklės tepinėliuose virusas gali būti aptinkamas net tris mėnesius nuo simptomų atsiradimo pradžios. Tačiau jis jau nebesugeba daugintis, o jo koncentracija yra tokia maža, kad užkrėsti aplinkinių žmogus nebegali.

pixbay.com iliustracija

Mokslininkai taip pat apskaičiavo ir terminus, kiek laiko lengvos, vidutinio sunkumo arba sunkios formos koronavirusu sergantys žmonės gali užkrėsti kitus.

Tyrimų duomenys rodo, kad sergantys lengvos arba vidutinio sunkumo formos COVID-19 liga yra užkrečiami ne ilgiau nei 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios. Žmonės, kuriems pasireiškia sunki ligos forma arba kurie turi silpną imunitetą, gali užkrėsti kitus ne ilgiau nei 20 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios.

Tyrimais nebuvo nustatyta atvejų, kad kliniškai pasveikę pacientai, kurių nosiaryklės tepinėliuose dar aptinkamas virusas, užkrėstų kitus asmenis.

Atsižvelgdama į šių tyrimų duomenis bei rekomendacijas Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino COVID-19 liga sergančių pacientų izoliacijos nutraukimo tvarką. Pasveikimui nustatyti nebereikia papildomo nosiaryklės ir ryklės tepinėlio ištyrimo PGR metodu.

Pagal atnaujintą tvarką lengva COVID-19 ligos forma sergantiems pacientams izoliacija gali būti nutraukta po 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, jei pacientas nebekarščiuoja ne mažiau kaip 3 dienas, nevartodamas kūno temperatūrą mažinančių vaistų, ir susilpnėjo kiti koronaviruso simptomai.

Sunkia COVID-19 ligos forma sergantiems pacientams izoliaciją galima nutraukti po 20 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, jei pacientui šio viruso simptomai susilpnėjo ir jis nebekarščiuoja ne mažiau kaip 3 dienas, nevartodamas kūno temperatūrą mažinančių vaistų

Pacientams, kuriems nustatytas besimptomis užsikrėtimas koronavirusu, izoliacija gali būti nutraukiama po 10 dienų nuo nosiaryklės ir ryklės tepinėlio, kurį ištyrus PGR metodu buvo aptiktas koronavirusas, paėmimo dienos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This