Tėvai nenusileidžia: pradinukus nori mokyti namuose

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos valdžia ieškos galimybių, kad pradinukai ir priešmokyklinukai, jei jų tėvai pageidauja, per karantiną galėtų mokytis namuose. Toks klausimas ketvirtadienį buvo svarstomas Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje.

Kai kurie pradinukai, jei miesto valdžia ras sprendimą, galės būti ugdomi namuose, o ne mokykloje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Į jį kreipėsi aktyvios klaipėdietės Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili ir Agnė Bukartaitė. Moterys prašė sudaryti teisines ir technologines galimybes pradinukams ir priešmokyklinukams mokytis namuose karantino laikotarpiu. Tokį prašymą palaikė ir Vakarų Lietuvos tėvų forumas.

„Tikrai nekalbame apie visuotinį pradinukų nuotolinį mokymą. Tačiau yra tokių šeimų, kuriose tėvai dirba nuotoliniu būdu iš namų, ir jų pradinukai būna vieninteliai tų šeimų asmenys, kurie yra priversti būti nuolatiniame kontakte su kitais žmonėmis, vaikais. Taip jie gali ir patys užsikrėsti, ir užkratą pranešti į šeimą, o tada rizika kyla ir kitiems šeimos nariams, ypač tiems, kurie vyresnio amžiaus ar serga kitomis lėtinėmis ligomis. Mes prašome, kad tokiais atvejais pradinukai ir priešmokyklinukai galėtų mokytis namuose. Mokykla turėtų įvertinti, ar tėvai yra pajėgūs namuose ugdyti savo vaiką. Ir neprašome jokių Sodros išmokų“, – pabrėžė G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Ji atkreipė dėmesį, kad kai kurie tėvai ir dabar gali savo vaikus mokyti namuose, nes užduotys yra skelbiamos elektroniniuose dienynuose. Tačiau problema ta, kad taip ugdomas vaikas bus traktuojamas kaip nelankantis mokyklos, o tada šeima gali atsidurti vaikų teisių sergėtojų akiratyje.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė tvirtino, jog puikiai supranta tėvų nerimą, tačiau tai esą tik pavieniai atvejai. „Didžioji dalis tėvų nori, kad jų pradinukai ar priešmokyklinukai lankytų įstaigas. Ministerijos sprendimas taip pat yra aiškus, kad šie vaikai privalo lankyti mokyklas, išskyrus tuos atvejus, kai pradinukas ar ikimokyklinukas namuose turi būti dėl saviizoliacijos ar ligos“, – aiškino L. Prižgintienė.

Ji atkreipė dėmesį ir į tai, kad vienas mokytojas tuo pat metu dirbti ir su klasėje, ir su nuotolyje esančiais vaikais negali. Jei jis pamokas nuotoliniu būdu vestų po įprastinių pamokų, labai išaugtų darbo krūvis, tad imtų trūkti žmogiškųjų resursų.

„Taip, yra technologinių sprendimų, jog nuotolyje esantys vaikai galėtų stebėti klasėje vykstančią pamoką. Tačiau tam reikia išmaniųjų klasių, o vieną tokią įrengti kainuoja 10 tūkst. eurų“, – dėstė Švietimo skyriaus vedėja.

Ji tvirtino, jog šis klausimas apie pavienių pradinukų ir priešmokyklinukų nuotolinį mokymą dar bus svarstomas Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijoje.

„Visi supranta, kad mokymosi mokykloje kokybė yra žymiai geresnė nei namuose. Tačiau reikia suteikti galimybę pradinukus ir priešmokylinukus karantino metu ugdyti namuose, jei toks noras yra. Mes turime peržiūrėti savo galiojančias tvarkas ir jas papildyti“, – teigė Švietimo, kultūros ir sporto komiteto narė Judita Simonavičiūtė.

L. Prižgintienė patikino, jog bendrojo ugdymo planą, kuriame numatyta, jog pradinukai turi mokytis mokyklose, o ne namuose, savo įsakymu tvirtina ministras, tad savivaldybė tokio dokumento papildyti negali.

Tačiau galiausiai sutarta, jog Švietimo, kultūros ir sporto komiteto vardu bus parengtas kreipimasis į Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisiją, kad ji svarstytų ir ieškotų galimybių, kaip pavieniams pradinukams suteikti galimybę mokytis namuose.

„Aš siūlau išvis nutraukti mokymąsi iki pavasario atostogų, o mokslo metus pratęsti vasarą. Jei vaikai eis į mokyklas, pandemijos tikrai nesustabdysime“, – savo nuomonę pareiškė Švietimo, kultūros ir sporto komiteto narys Romaldas Idzelevičius.

6 Comments

  1. Laima

    Kaip gali tevai mokinti nuolatiniu budu jei tevai dirbantys

    Reply
  2. Anonimas

    Reikia tik kameros. Ir visi matys ką lentoje rašo mokytojas.

    Reply
  3. Lina

    O kuo priešmokyklinukas darželyje skiriasi nuo priešmokyklinuko mokykloje?

    Reply
  4. Aš

    Ką nusprendė Palanga??

    Reply
  5. Robertas

    Jokių problemų. Tik nesitikekit nedarbingumų. Aš nežadu vienas darbe dirbt, kaip praeita karantimą.

    Reply
  6. ******

    Stebėjau posedį. Galėčiau tik pagirti Gabrielę, Agnę ir Aušrą. VERYGOS rekomendacija pradiniam ugdymui buvo, kad savivaldybes spręstų pačios. Palanga jau nuspręndę. Taigi, teisinis pagrindas yra!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Švietimas

Mokslo metų pradžią aplaistė lietus

Penktadienio rytą tradiciniu renginiu Lietuvininkų aikštėje Klaipėdoje pradėti nauji mokslo metai. Martyno Vainoriaus nuotr. Šiemet uostamiesčio mokyklose mokysis daugiau nei ...
2023-09-01
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Nauji mokslo metai – su galimos nesantaikos obuoliu

Švietimo įstaigų vadovai teigia, jog jau yra įpratę, kad vasarą visada atsiranda koks nors naujas teisės aktas, kuris įneša daug ...
2023-08-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Darbo vietoje pričiupta girta darželio direktorė

Nuo 1993-iųjų Klaipėdos lopšeliui-darželiui „Inkarėlis” vadovaujanti Rima Savva, ko gero, įeis į miesto švietimo istoriją. Tiesa, ne pačiame gražiausiame kontekste ...
2023-05-30
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This