Uostamiestyje pradeda veikti emocinės paramos linija vyrams

Konsultacijos

Paskambinę telefonu 8 604 11119, vyrai nuo šiol ne tik galės atvirai pasidalinti juos slegiančiomis problemomis, bet ir gauti kvalifikuotų specialistų konsultacijas.

Tai – pirmoji Lietuvoje specializuota emocinės paramos vyrams linija. Jos atsiradimą inicijavo Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro kolektyvo iniciatyvinė grupė bei jos vadovė dr. Dalia Puidokienė. Projekto partneriai – Pajūrio vyrų klubas bei Lietuvos Probacijos tarnybos Klaipėdos regiono skyrius. Projektą finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Lietuvoje šiuo metu emocinė pagalba teikiama moterų, jaunimo, Vilties ir kitose pagalbos linijose. Tačiau specializuotos linijos, teikiančioms emocinę pagalbą tik vyrams, ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje iki šiolei nebuvo.

Pasak projekto „Nelik vienas” iniciatorės dr. D. Puidokienės, ilgą laiką suformuotą tradicinę vyriškumo, kaip esą stipriosios lyties sampratą, būtina keisti. Juk vyrams taip pat būna sunku. Jų situacija kartais būna net sudėtingesnė, nei moterų ar vaikų, o išdrįsti kreiptis pagalbos kaip ir nepriimta – juk vyras turi būti stiprus, ištvermingas ir pan. Tačiau, kaip bet kurie žmonės, nepriklausomai nuo lyties, jie taip pat susiduria su gyvenimo iššūkiais, priklausomybėmis, krizėmis darbe ar šeimoje.

Deja, Lietuvoje vis dar vyrauja stereotipinė – neklystančio, neabejojančio, neverkiančio – vyro samprata. Vyrai tarsi privalo visuomet išlikti tvirti, o kreiptis pagalbos ar ją priimti – nepatogu ar net gėda. Dar daugiau, tai tarsi silpnumo ženklas.

Apie tai, kad tokia pagalba labai reikalinga, liudija neraminanti statistika: vyrai žudosi 4–5 kartus dažniau nei moterys. Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenis, 2017 m. nusižudė 153 moterys ir net 595 vyrai.

Vyrai neretai patiria ir smurtą artimoje aplinkoje. Per 2019 m. Specializuotos pagalbos centrai visoje Lietuvoje suteikė kompleksinę pagalbą 1688 vyrui.

Apie augantį tokios paramos poreikį liudija ir vis dažnėjantys vyrų skambučiai įvairioms paramos linijoms, kur jie kreipiasi, tikėdamiesi sulaukti patarimo, konsultacijos ar pagalbos.

Dr. D.Pudokienės teigimu, per metus į Pagalbos moterims liniją kreipiasi apie 10 % vyrų.

„Stengsimės, kad vyrai, paskambinę į paramos liniją, tikrai pasijaustų ne vieni“, – apie pagalbos linijos vyrams būtinybę teigia Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro vadovė dr. Dalia Puidokienė.

Įvertinus didžiulį pagalbos vyrams poreikį, Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras ir pradėjo įgyvendinti projektą „Nelik vienas“. Tai – telefonu bei kitomis nuotolinio ryšio priemonėmis teikiama kompleksinė pagalba vyrams.

„Tokia linija reikalinga dėl kelių priežasčių. Lietuvoje vis dar gaji iškreipta vyriškumo samprata, esą, vyras visuomet turi būti stiprus, o silpnumas – nevyriškumo požymis. Todėl daugybė vyrų nedrįsta ieškoti pagalbos, o juo labiau – skambinti į moterims skirtas linijas. Pastebėjome, kad emocinės paramos poreikis ypač išaugo pandemijos metu. Mūsų centro ir kitų prie šio projekto prisidedančių organizacijų (ypač Pajūrio vyrų klubo bei Lietuvos Probacijos tarnybos Klaipėdos regiono skyriaus) bei projekto savanorių tikslas – suteikti kompleksinę pagalbą: informavimo, psichologinę, psichoterapinę, teisinę, edukacinę bei tarpininkavimo. Mes manome, kad pagalbos ieškojimas – tai žmogaus stiprybė, o ne silpnybė. Todėl stengsimės, kad vyrai, paskambinę į paramos liniją, tikrai pasijaustų ne vieni“, – apie pagalbos linijos vyrams būtinybę teigia Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro vadovė dr. D. Puidokienė.

Projekto iniciatoriai viliasi, jog emocinės paramos linija ilgainiui išaugs į centrą, kuriame bus galima gauti įvairių specialistų pagalbą bei konsultacijas. Todėl pagalbos vyrams linijos tikslas – ne tik surinkti visą būtiną duomenų bazę. Labai svarbu suburti kvalifikuotus specialistus bei savanorius. Tokius, kurie taptų dėmesingais draugais, galinčiais ne tik išklausyti, bet ir esant poreikiui, suorganizuoti konsultaciją su problemą galinčiais išspręsti specialistais.

Lapkričio 19 dieną vyrų pagalbos linijos „Nelik vienas” savanoriai užkurs bendrystės laužą. Tiesioginės transliacijos metu jie kalbės apie vyriškumą ir su kokiomis situacijomis susiduria šiuolaikiniai vyrai.

Kol kas į emocinės paramos liniją vyrams „Nelik vienas” telefonu 8 604 11119 bus galima skambinti specialiu laiku: 12-18 val. Vėliau ketinama šią liniją padaryti veikiančią ištisą parą. Galima kreiptis ir elektroniniais laiškais adresu: pagalba@nelikvienas.lt. Laiškai atsakomi darbo dienomis per 24 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Nuo užpuolikų nukentėjo trys vyrai

Per parą Klaipėdos regione ir uostamiestyje įvyko trys brutalūs užpuolimai, kurių aukomis tapo vyrai. Naktį į trečiadienį, apie 1 val., ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Moterys vis dar dirba mažiau apmokamus darbus

Kai kurios profesijos yra tinkamos tik moterims, o kitos – tik vyrams. Tokie ir panašūs stereotipai pamažu nyksta, tačiau darbo ...
2022-03-08
Skaityti daugiau

Regionas

Verkti nebijantys vyrai sugriovė mitus

Baigėsi visą mėnesį Klaipėdos rajone vykęs projektas „Vyrai neverkia“, aiškiai parodęs, kad vyriškų emocijų slėpimas yra didesnė yda nei jų ...
2021-12-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This