Išteisinti visi vadinamosios keltų bylos kaltinamieji

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį atmetė prokurorės apeliacinį skundą ir patenkino nuteistųjų apeliacinius skundus, kuriais prašyta juos išteisinti vadinamojoje keltų byloje.

Teismas taip pat konstatavo, jog transporto priemonių nemokamo perkėlimo per Kuršių marias problemą reikėjo spręsti ne baudžiamąja, o civiline tvarka.

Palmiros Mart nuotr.

Budžiamojoje byloje buvo inkriminuota tokia sukčiavimo schema: nuteistieji esą turėjo tikslą Neringoje neregistruotoms jų įmonėms priklausančioms ir naudojamoms transporto priemonėms neteisėtai gauti leidimus nemokamai keltis į (iš) Kuršių neriją. Kiekvienas atskirai susitarė su Neringoje registruotos, bet baudžiamojon atsakomybėn nepatrauktos įmonės direktoriumi, kad jie sudarys fiktyvias transporto priemonių panaudos sutartis, kurias šis pateiks Neringos savivaldybės administracijai dėl nemokamų leidimų ir jų pagrindu jie išvengs mokėjimų AB „Smiltynės perkėla“ už transporto priemonių perkėlimą keltais per Klaipėdos jūrų uosto akvatoriją į (iš) Kuršių neriją.

Pirmosios instancijos teismas keturis kaltinamuosius (du fizinius ir du juridinius asmenis) išteisino, nes nepadaryta veika, turinti nusikalstamos veikos požymių, o kiti dešimt kaltinamųjų (šeši fiziniai ir keturi juridiniai asmenys) buvo nuteisti, paskiriant jiems baudas ir lygtinį laisvės atėmimą.

Prokurorė prašė panaikinti nuosprendžio dalį dėl keturių asmenų išteisinimo, o nuteistieji prašė juos išteisinti.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas pagrįstai keturis kaltinamuosius išteisino dėl dokumentų klastojimo ir sukčiavimo, nes byloje nebuvo įrodyta, kad padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių,  o įmonių padarytos žalos valstybei klausimas dėl nemokamo persikėlimo į (iš) Kuršių neriją keltu gali būti sprendžiamas civilinio proceso tvarka.

Apygardos teismo nuosprendyje pažymėta, kad pagal galiojusią transporto priemonių ir darbuotojų perkėlimo keltais tvarką teisėtai gauti leidimus, suteikiančius teisę nemokamai persikelti keltais į Kuršių neriją ir iš Kuršių nerijos, turėjo teisę tie Kuršių nerijoje registruotą buveinę turintys juridiniai asmenys, kurie savo veikloje naudojo ne tik jiems nuosavybės teise priklausančias, bet ir kitokiu (pavyzdžiui, panaudos sutarties)  pagrindu valdomas transporto priemones.

„Tai reiškia, jog įmonė, kuri buvo registruota Neringoje, inkriminuojamų veikų padarymo laikotarpiu turėjo teisę gauti leidimus nemokamai keltis keltais toms transporto priemonėms, kurios buvo naudojamos jos veikloje. Tai, kad nuteisti juridiniai asmenys atliko Neringoje registruotai įmonei priklausančių statinių rangos darbus, patvirtina labai didelis kiekis įvairaus pobūdžio byloje esančių dokumentų, kurių pirmosios instancijos teismas skundžiamame nuosprendyje nevertino”, – rašoma Klaipėdos apygardos teismo pranešime spaudai.

Jame taip pat teigiama, jog, teisėjų kolegijos vertinimu, nėra pakankamo pagrindo pripažinti, kad tarp nuteistųjų ir civilinės ieškovės Lietuvos automobilių kelių direkcijos susiklostę civiliniai teisiniai santykiai turėtų būti sprendžiami pasitelkiant baudžiamosios teisės priemones.

„Civilinei ieškovei ginant savo teises civilinėmis priemonėmis nebūtų kliūčių įrodinėti ieškinio dalyką – sudarytų panaudos sutarčių fiktyvumą, nes šių sutarčių turinys nėra suklastotas taip, kad nebūtų galima identifikuoti jų šalių ar nustatyti kitų svarbių aplinkybių”, – pažymima teismo pranešime.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Renginiai

Penktadienį Klaipėdoje

NAUJASIS TURGUS 9-16 val. Velykinė mugė IMANUELIO KANTO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS MENO SKYRIUS (J. JANONIO G. 9) 16 val. Piešimas gyvai. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Mums rašo

Remigijus Žiogas: „Neleisk, kad ego trukdytų tau siekti savo tikslų“

Kovo pradžioje prasidėjo Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro Atviro jaunimo centro projekto ,,Pažink save” rubrika – ,,Sėkmės istorijos”. Rubrikos tikslas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Sportas

Klaipėdos derbyje: studenčių entuziazmas prieš patyrusias žaidėjas

Moterų Baltijos krepšinio lygos („Biosil-WBBL“) finalo ketverto antrajame pusfinalyje Palangos arenoje penktadienį 19 val. prasidės Klaipėdos derbis tarp LCC tarptautinio ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This