Šalia Klaipėdos kyla du nauji krematoriumai (papildyta)

Svarbu, Verslas

Artimiausiu metu klaipėdiečiams ir Vakarų Lietuvos gyventojams nebeturėtų kilti problemų dėl artimųjų palaikų kremavimo – jiems nebereikės jų vežti į Kėdainius, nes visai šalia Klaipėdos turėtų atsirasti net du krematoriumai.

Šią savaitę dėl gedimo laikinai nustojus veikti vieninteliam šalyje krematoriumui Kėdainiuose, paaiškėjo, jog vienos kremavimo paslaugas teikiančios įmonės Lietuvoje nebepakanka.

Šiuo metu krematoriumą Ketvergiuose baigia statyti UAB „Rūteda”. Bendrovės nuotr.

Šių paslaugų populiarumui ypač išaugus dėl išplitusios COVID- 19 infekcijos ir karantino, pasidomėjome, kaip sekasi įgyvendinti prieš kurį laiką viešai skelbtus planus šalia Klaipėdos įrengti naują kremavimo paslaugų įmonę.

Paaiškėjo, jog kaiminystėje, šalia vienas kito kremavimo paslaugas jau kitais metais yra pasirengusios teikti ne viena, o net dvi įmonės: vienas krematoriumas jau baigiamas įrengti Ketvergiuose, miške už Lėbartų kapinių dešinėje kelio pusėje, o kito pamatai neseniai pradėti rausti nuo Klaipėdos pusės neprivažiavus Lėbartų kairėje pusėje.

Čia krematoriumo statybas pradėjo bendrovė „Gvatosta”. Darbus su subrangovais vykdo UAB „Aldasta”.

„Šiuo metu pila fundamentą”, – santūriai vykdomų darbų eigą komentavo ritualinių paslaugų įmonės direktorius Stasys Gvažiauskas.

Jis kol kas nenorėjo įvardinti, kiek tiksliai jiems atsieis krematoriumo statybos, teigęs, jog galutinė kaina turėtų paaiškėti, baigus statybas, tačiau, jo teigimu „galėtų būti apie 3 milijonus”[eurų].

Pasak bendrovės vadovo, krematoriume ruošiamasi įrengti vieną deginimo krosnį.

„Tačiau mūsų įrangos našumas bus dvigubai didesnis nei Kėdainių, nors jie dirba su dviem krosnimis”, – teigė S. Gvažiauskas, pridūręs, jog per parą planuojama atlikti iki 20 kremavimų.

Darbai, pasak direktoriaus, pagal su generaliniu rangovu pasirašytą sutartį turėtų būti baigti „kitų metų spalio-lapkričio mėnesį”.

Tuo metu už Lėbartų kapinių tolėliau nuo kelio dešinėje pusėje jau matyti iškilusio naujo krematoriumo kontūrai.

Pasak čia kremavimo paslaugas ketinančios teikti bendrovės „Rūteda” vadovės Rūtos Gumuliauskaitės, šiuo metu į pabaigą eina krematoriumo pastato statybos darbai.

„Mes jau pastatą kaip ir esame pastatę, susidėjom langus, dedam fasadą, užsisakėme krosnį, laukiam, bendraujam per zoom’ą su krosnies gamintojais”, – komentavo R. Gumuliauskaitė, pridūrusi, jog darbų eigą pristabdė karantinas.

„Manau, kad Vakarų regionui vieno krematoriumo tikrai užtektų”, – sakė „Rūtedos” vadovė. Bendrovės nuotr.

Jos teigimu, įmonė veiklą greičiausiai pradės jau kitų metų pavasarį.

Krematoriumo statyba, pasak R. Gumuliauskaitės, bendrovei atsieis apie 1,5 mln. eurų, per metus planuojama atlikti iki 3500 kremavimų. Statybos darbus vykdo Gargžduose įsikūrusi UAB „Arnimoja”.

„Du krematoriumai vienas šalia kito visai nesąmonė būtų. Manau, kad Vakarų regionui vieno krematoriumo tikrai užtektų”, – įsitikinusi „Rūtedos” vadovė.

Nors sprendimas šioje vietoje įrengti krematoriumą buvo sukėlęs didelį Ketvergių gyvenvietės bendruomenės nepasitenkinimą, visgi Klaipėdos rajono savivaldybė leidimus statyti krematoriumus greta vienas kito išdavė dviem įmonėms.

„UAB „Rūteda“ išduotas leidimas statyboms Klaipėdos rajono savivaldybės Dovilų seniūnioje, Ketvergiuose, Klaipėdos g. 72, o UAB „Gvatosta“ – Dovilų seniūnijoje, Toleikių kaime, Volungių g. 11″, – sakė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių specialistė Gintarė Plungienė.

Papildyta

Išplatino pranešimą spaudai
Bendrovės „Gvatosta” statomo krematoriumo vizualizacija

Penktadienį „RSV projektai” išplatino pranešimą spaudai, kuriame cituojamas S. Gvažiauskas teigia, jog šiuo metu būsimo komplekso vietoje vyksta intensyvūs statybos darbai, o Italijoje gaminama krematoriumo įranga.

„Rinkomės pažangią ir aplinkai draugišką technologiją, su didelio našumo krosnimis ir itin efektyvia filtravimo įranga. Ją mums pagamins ir sumontuos bendros JAV ir Italijos kompanijos atstovai. Jie analogišką produkciją tiekia Europos Sąjungos šalims, tad esame tikri, kad dėl sertifikavimo ir atitikimo mūsų šalies aplinkosauginėms normoms kliūčių tikrai nebus“, – pranešime pažymi projekto vykdytojas.

Jame taip pat teigiama, jog pagal Vilniaus architektų kompanijos UAB ,,AEXN“ parengtą projektą netaisyklingo apskritimo formos pastate bus įrengtos atsisveikinimo salės, kavinė, pastatą sups dekoratyvinės pievelės, apželdinti pylimai, medžių giraitės, o ateityje bus įrengtas ir kolumbariumas.

22 Comments

  1. grazina

    kaip smagu skaityti kaip samoneja musu zmones -del kremavimo BET atsiranda ir nesamoningu-kurie pries GAILA KAD YRAIR TOKIU CIATA GRUPE ZMONIU-KURIE IR COV-19 nepripazysta Gaila tokiu neismaneliu-dejanieko nepadarysi yra ir tokiu

    Reply
  2. Genovaitė

    Seniai laukiu tos dienos ,kada pradės veikti,nenoriu, kad mane temptų dar ir į Kėdainius.Klaipėdoje pragyvenau gyvenimą čia noriu ir kremuotis,nenoriu, kad gruntiniai vandenys mano irstantį kūną išnešiotų po visą apylinkę,todėl renkuosi tausoti aplinką

    Reply
  3. šiaip skaitytoja

    nuostabu,pagaliau sulauksime,pailsės žemelė nuo karstų,kūnų,mažiau taršos,mažiaus skausmo laidojant,viskas šviesiau,gražiau

    Reply
    • Stepas

      Jo, smagiau kaip pastipusiam gyvūnui būti palaidotam , o ne kaip mūsų senuoliams, su pagarba… Kur jūsų smegenys dingo, bepročiai…

  4. Artūras

    Paskaičius komentarus matosi kad apie krematoriumus žmonės visai nieko nesupranta o rašo nesąmones… Apgailėtina… Kai vyksta ta deginimo procedūra nėra jokio kvapo ir jokių dūmų nėra… Kalba tie žmonės neišmanėliai.

    Reply
  5. Anonimas

    Covid -o antrai, trečiai ir visoms kitoms „bangoms” esame pasiruošę… Tegyvuoja Vakarų Lietuva- krematoriumų”soliariumų” kraštas.

    Reply
    • Anonimui

      tai papasakok, nušviesk tos neišmanelius ar bent nuorodą duok?

  6. Viola

    Jei miesto tarša progresuos, tai dviejų krematoriumų bus per mažai. Statykim keturis. Tada ir kristi kaip musėms bus ne taip baisu – turėsim kur susideginti :))))) Gal ir spintą kokią urnoms pastatys kaip Kauno Petrašiūnuose – aprūdjusios, pakrypę į visas puses, – stalčius pridėkit, kad po dvi urnas tilptų – šeimoms bus pats gazas.

    Reply
  7. LABAI LOGIŠKA IR, SVARBIAUSIA, LAIKU

    Po dviejų krematoriumų statybos, nebebus jokių kliūčių maksimaliai uosto plėtrai su giliavandenio uosto pusiasaliu ties Melnrage. Labai teisingas eiliškumas. Sveiki, atvykę į krematoriumų ir maksimalios uosto krovos kraštą!

    Reply
    • Artūras

      Jokios taršos nėra teko matyti visą procesą Kėdainių krematoriume… O jai netikit Kėdainių krematoriumas organizuoja ekskursijas ir papasakoja kaip viskas vyksta… Bet ne žmonėm kurie nesupranta ir rašo tikrus vėjus… Labai gaila žmonių kurie pila šiukšles ne pasidomėję kaip iš tikro vyksta visi tie deginimo procesai.

  8. Alvydas

    Man tai aktualu, sudegins ir padės į kolumbariuma.
    Nėra kam kapo prižiūrėti, tai čia geriausias varijantas

    Reply
  9. baubas

    Pažiūrėjus į pastato nuotrauką taip ir norisi paklausti, kas leido tokį baisuoklį statyti?

    Reply
    • Tata

      Pakabink kolio skambaus prekybcenytrio foto ir neatskirai nuo parduotuvės hehe

    • Klp

      Jį stato miške tai kokio architektūrinio šedevro nori? O leidima davė Gargždai.

  10. Genute

    Pietinėje miesto pusėje yra valymo įrengimai ir šiukšlių sąvartynas. Dabar ir krematoriumus stato. Ponai kodėl ne šiaurinej miesto pusėje?

    Reply
    • Klaipėdskas

      O kam ponams lavonų ar išmatų kvapas? Tegu ubagai ir paprasta darbo liaudis juos uosto.

    • Klp

      Nesijaudink, kai mokyklos rajonas pakurena būna daug geresnis kvapas.

  11. Antanas

    Manau,kad šalia deginimo vietos,gražioje vietoje bus įrengti ir gražus kolumbariumai visam amžinybės laikui. Nesinoretu praėjus keliems desimeciams atsidurti bendrame kape ,kažkur miške ,kai nebebus artimųjų.

    Reply
  12. m

    Dar nepastatė o jau nepatenkinta. Mums tik geriau, kainos kris

    Reply
  13. PAGALIAU GYVENIMAS PRADEDA GERĖTI

    Gerovės Lietuva jau čia pat.

    Reply
  14. ezys

    Jei dvieju per daug, tai po kurio laiko liks tik vienas – tas kuris geresnis 😉

    Reply
    • manau

      ir pigesnis

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Teismas: smėlio ir žvyro karjero Klaipėdos rajone projektas sustabdytas teisėtai

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija trečiadienį administracinėje byloje dėl Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimo nepritarti UAB „Dantora“ planuojamai ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

Naujos vietos Klaipėdos kapinėms paieška: rengs dar vieną galimybių studiją (atnaujinta)

Panašu, jog buvęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas buvo teisus, prieš metus teigęs, jog klaipėdiečių palaikų laidojimui skirtos naujos vietos ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Transportas

Kaip autobusai veš į kapines?

Jau savaitę į miesto kapines važiuoja papildomi autobusai. Laikinieji tvarkaraščiai yra paskelbti Klaipėdos keleivinio transporto tvarkaraščių skiltyje. Sąlygos lengvaisiais automobiliais ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This