Parodoje „Laisvės forpostas“ – ir klaipėdiečių 1989 m. kreipimasis į JAV lietuvius

Kultūra

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje veikia paroda „Laisvės forpostas“, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui. Kitais metais planuojama šią parodą pristatyti Klaipėdos regiono bibliotekose.

Parodos centre – unikalus, pirmą kartą visuomenei pristatomas eksponatas – vienas iš šešių Klaipėdos sąjūdininkų kreipimosi į Amerikos lietuvius egzempliorių ir V. Karčiausko sukurta nerūdijančio plieno kapsulė .Organizatorių nuotr.

Atsižvelgiant į pakitusias parodų rengimo sąlygas dėl Covid-19 pandemijos ir šiuo metu vykstančio karantino, paroda įkurdinta bibliotekos pirmame aukšte (knygų išdavimo-grąžinimo erdvėje), o dalis jos parengta patogiam apžiūrėjimui iš lauko, pro bibliotekos langus. Rengėjai sudaro visas sąlygas, kad bibliotekos lankytojai galėtų saugiai aplankyti parodą fiziškai. Artimiausiu metu bus parengtas ir socialiniuose tinkluose paskelbtas virtualus jos pristatymas.

Parodoje „Laisvės forpostas“ – dokumentai, meno kūriniai, tikrus įvykius fiksuojančios fotografijos, pirmieji laikraščiai, kitus svarbius faktus liudijančios žinutės, susijusios su Sąjūdžio Klaipėdoje veikla (1988–1991 m.), taip pat ir jos priešistore. Eksponatai – iš bibliotekos Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriaus archyvo, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus rinkinio, asmeninės dailininko, skulptoriaus ir visuomenininko Vytauto Karčiausko bei fotomenininko Remigijaus Treigio kolekcijos.

Parodos centre – unikalus, pirmą kartą visuomenei pristatomas eksponatas – vienas iš šešių Klaipėdos sąjūdininkų kreipimosi į Amerikos lietuvius egzempliorių ir V. Karčiausko sukurta nerūdijančio plieno kapsulė. Parodai jį paskolino V. ir Eugenija Karčiauskai, kurie anuomet ir buvo „Vandens pašto“ (raštų kapsulėse plukdymo į JAV) idėjos autoriai.

Trys tokios kapsulės su sąjūdininkų kreipimusi, užlietos vašku, 1989 m. buvo slapta išplukdytos jachtomis ,,Lietuva“, ,,Audra“ ir ,,Dailė“ per Atlantą. Dvi miniatiūrinės iškeliavo kontrabandiniu keliu: viena taip pat buvo plukdoma paslėpta, kita slaptai skraidinama. Tais laikais Sovietų sąjungos sienos buvo griežtai saugomos. Tokiais būdais apsidrausta, jeigu iš buriuotojų kapsules tarybiniai pasieniečiai atimtų. Dar viena kapsulė su raštu ir sąjūdininkų parašais, kuri ir pristatoma parodoje, buvo paslėpta Klaipėdos senojo Balandžių pašto seife. Ji čia liko tam atvejui, jeigu iškeliavę raštai nepasiektų Amerikos arba sąjūdininkai būtų suimti, tada istorijai liktų bent jų vardai.

Įdomus faktas, kad lėktuvu skraidinta miniatiūrinė kapsulė Ameriką pasiekė pirmoji. Joje saugotas kreipimosi tekstas buvo išspausdintas išeivijos spaudoje. Sėkmingai JAV lietuvius pasiekė ir kitos trys kapsulės. Viena iš jų buvo įteikta tuometiniam JAV gamtosaugos pareigūnui Valdui Adamkui, už kelerių metų tapusiam Lietuvos prezidentu. Klaipėdiečių Amerikos lietuviams siųsta žinia neabejotinai atliko svarbų vaidmenį tautos laisvės siekime.

Bernardo Aleknavičiaus nuotr.

Parodoje pristatomi ir kiti autentiški anuometinių įvykių liudininkai: fotomenininko Bernardo Aleknavičiaus fotografijos, su jachtomis ,,Lietuva“, ,,Audra“ ir ,,Dailė“ (į JAV plukdžiusiomis kapsules su raštais) kartu keliavę vokai, kurie buvo antspauduojami kiekviename uoste, pirmuosiuose mitinguose ir kituose renginiuose sąjūdininkų naudoti tvarkdarių raiščiai, pasiūti Sąjūdį palaikančių klaipėdiečių namuose.

Taip pat – Sąjūdžio veiklą Klaipėdoje pradėjusių asmenų parašai, kreipimaisi ir gyventojų parašų rinkimo lapai dėl istorinių gatvių pavadinimų atstatymo, kiti svarbūs dokumentai. Čia eksponuojami ir V. Karčiausko meno kūriniai, keliavę iš vieno posėdžio į kitą ir taip tapę Klaipėdos Sąjūdžio veiklos simboliais.

Parodą parengė Eglė Budrytė ir Danguolė Ruškienė, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Kraštotyros ir skaitmeninimo skyrius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Iš prie teatro buvusios akmeninės kompozicijos gimsta skulptūrinės miniatiūros

Prie įėjimo į senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą buvusios akmens kompozicijos buvo atsisakyta, tačiau jos atmintis atgims suvenyruose. Įamžindamas ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Mums rašo

„PhotoKICK“ finišas: žinių pliūpsnis, naujos patirtys ir pramogos

Su dvejus metus trukusiu fotografijai dedikuotu tarptautiniu projektu „PhotoKICK“ uostamiestyje atsisveikinta interaktyviai, informatyviai ir nuotaikingai. Virtuali tarptautinė konferencija ir Klaipėdos ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Klaipėdos Donelaitis 50-metį pasitinka nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus – 1973-iųjų gruodžio 29-ąją, 15 val. – surengtų iškilmių metu Klaipėdoje buvo atidengtas Kristijono Donelaičio paminklas, ...
2023-12-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This