Iš perdirbtų atliekų pagamino elektromobilį

Transportas

Nyderlandų studentų komanda sukūrė elektrinę transporto priemonę, kuri buvo pagaminta tik iš perdirbtų atliekų. Elektromobilio gamybai buvo naudojamas ne tik perdirbtas plastikas iš vandenyno, bet ir buitinės atliekos. Tikimasi, kad šis eksperimentas paskatins automobilių pramonę panaudoti kuo daugiau perdirbtų medžiagų gamyboje, skelbia Gamintojų  ir importuotojų asociacija (GIA).

Transporto priemonės išskirtinė geltona spalva yra iš perdirbtų medžiagų, o ne dažų pagaminta folija.

Dviejų vietų elektromobilį „Luka“, galintį vienu įkrovimu nuvažiuoti 220 kilometrų ir pasiekti didžiausią 90 kilometrų per valandą greitį, sukūrė Olandijos Eindhoveno technikos universiteto studentai. Jie siekė parodyti naujoviškus būdus pramonei, kaip galima panaudoti 2,1 mlrd. tonų atliekų, kurias kasmet sukuria pasaulis.

Elektromobilio važiuoklė buvo pagaminta iš linų ir PET butelių, perdirbtų iš vandenyno. Automobilio vidui panaudotos nerūšiuotos buitinės atliekos, o jo išorei – kietas plastikas, paprastai naudojamas tokiuose gaminiuose kaip televizoriai ir kiti elektronikos prietaisai. Elektromobilio sėdynių pagalvėlės buvo pagamintos iš kokoso ir ašutų, o šoniniai ir galiniai langai – iš perdirbtų medžiagų. Transporto priemonės išskirtinė geltona spalva yra iš perdirbtų medžiagų, o ne dažų pagaminta folija.

Elektromobilis turi du variklius, sumontuotus po vieną ant kiekvienos ašies, o elektra vartojama iš šešių iš sugedusių transporto priemonių pašalintų akumuliatorių. Universiteto studentai netgi paprašė leidimo legaliai vairuoti šį automobilį Olandijos keliais.

Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO), GIA vadovė Asta Pakštaitė-Marcinkienė sako, kad praktikoje yra ir daugiau gerų pavyzdžių, kaip atliekomis virtusios buitinės elektronikos įrenginiai ar transporto priemonių dalys sėkmingai ir net kūrybiškai panaudojama dar kartą.

„Europoje yra juvelyrų, kurie savo gaminiams naudoja tik iš elektronikos atliekų išgautus tauriuosius metalus. 2020 metų Tokijo vasaros olimpinių ir parolimpinių žaidynių medaliai buvo gaminami tik iš Japonijos namų ūkių surinktų senų mobiliųjų telefonų ir kitų smulkių elektroninių įrenginių kaip skaitmeniniai fotoaparatai ar nešiojamieji kompiuteriai. Automobilių gamintojas „Ford“ perdirbtus plastikinius butelius panaudoja automobilių ir visureigių dugno apsaugai bei sunkvežimių atsarginių ratų įdėklų gamyboje. Iš senų padangų granulių sėkmingai tiesiami keliai, o iš automobilio alyvos atliekų gaminama bazinė alyva ir tokiu būdu saugomi gamtos ištekliai“, – gerus pavyzdžius vardija A. Pakštaitė-Marcinkienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Kaip kiekvienas gali prisidėti prie švarios Žemės, miškų ir vandens išsaugojimo

Šią savaitę gamtos mylėtojai visame pasaulyje mini tris svarbias aplinkosauginių iniciatyvų datas, kurios simboliškai seka viena po kitos – kovo ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Transportas

KRATC važinėsis visureigiais elektromobiliais

Uostamiesčio savivaldybės valdomas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) paskelbė, jog perka trijų visureigių elektromobilių veiklos nuomos paslaugas. Naują lengvąjį ...
2023-08-30
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Vydmantiškiai vėl surinko daugiausiai elektronikos atliekų

79 tonos elektros ir elektroninės įrangos bei baterijų atliekų – tiek jų per metus surinko aplinkos taršai neabejingos Lietuvos bendruomenės. ...
2021-11-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This