Klaipėdos ligoninės susiskaičiavo: papildomai atsiras apie 100 lovų „kovidiniams” pacientams

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija trečiadienį pritarė parengtam planui, kuriame numatyta, kur ir kiek papildomai lovų bus įrengta gydyti koronavirusu užsikrėtusius pacientus. Tokiu sprendimu Komisija pasiuntė žinią Sveikatos apsaugos ministerijai, kuri tokį planą turi galutinai patvirtinti.

Klaipėdos ligoninėse kasdien daugėja koronavirusu sergančių pacientų. V. Balkūno nuotr.

Nepritaria nerealiam planui

„Situacija yra labai grėsminga. Mes jau lyderiaujame šalyje pagal sergančiųjų skaičių, jis auga, mums neramu, todėl ir norisi išsiaiškinti, kokios yra galimybės gydyti pacientus, jei augimo skaičius nesistabilizuos. Bandėme ieškoti sprendimų, kreipėmės į ministerijas, Lietuvos kariuomenės vadą, tačiau aiškių atsakymų ir pagalbos negavome“, – konstatavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius, Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas Gintaras Neniškis.

Planą, kuriose sveikatos įstaigose ir kiek turėtų būti parengta papildomų lovų „kovidiniams“ pacientams, parengė Klaipėdos universitetine ligoninė. Jis ir buvo aptartas Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

Plane numatyta, jog papildomų lovų turi atsirasti ir Respublikinėje Klaipėdos, ir Jūrininkų ligoninėje. Taip pat numatyta, jog koronavirusu užsikrėtę pacientai, kurie serga lengvesne forma, galėtų būti guldomi Gargždų ligoninėje bei Jūrininkų ligoninės Palangos departamente.

Anot Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio, planui pritarė visos įstaigos, išskyrus Respublikinę Klaipėdos ligoninę, kuri nesutinka su kai kuriomis pozicijomis. Viena jų – ligoninės Tuberkuliozės filialas, kuriame norima įrengti nemažai vietų „kovidiniams“ pacientams. Kitas prieštaravimas yra numatytas lovų skaičius pagrindiniame Respublikinės Klaipėdos ligoninės pastate.

„Nesinorėtų nuskambėti, kad mes esame pagalbą suteikti atsisakantys medikai. Tačiau planui nepritariame, nes jis turi būti realus, o ne popierinis. Situacija mūsų ligoninėje yra labai įtempta. Pagrindiniame pastate turime 293 lovas ir tris paras per savaitę teikiame skubią pagalbą. Pavyzdžiui, ir šiandien yra ekstrinė diena, ir visi pacientai vežami pas mus. Per parą būna apie 150 ligonių, kuriems reikia universalios pagalbos. Pirmadienį tarp visų atvežtų pacientų buvo 45, kuriems nustatytas koronavirusas. Šiandien savo sistemoje turime 83 „kovidinius“ ligonius, trys iš jų buvo reanimacijoje, naktį vienas mirė, 39 pacientai yra su deguonimi, tad ir mes gydome sunkius pacientus, ne tik Klaipėdos universitetinė ligoninė. Koronavirusu užsikrėtusiems pacientams buvome paruošę 40 lovų, per vakar dieną paruošėme dar 12 lovų, tad turime 52. Bet kai išgirdome planą, kad turime paruošti 115 lovų, tai yra nerealu, todėl negalime pritarti. Per savaitę lovų skaičių galėtume išplėsti iki 80, bet ne daugiau. Turime kalbėti apie realius dalykus, ir tai ne sabotažas ar ignoravimas“, – kalbėjo Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Zigmas Juzumas.

Anot jo, situacija sudėtinga ir todėl, kad šiuo metu 163 medicinos darbuotojai arba serga, arba yra izoliacijoje, todėl personalą tenka formuoti iš skirtingų ligoninės padalinių.

Problema – Reanimacijos skyrius

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje „kovidiniams“ pacientams yra paruoša 120 lovų, iš kurių 115 jau yra užimtos. 74 pacientams iš 115 tiekiamas deguonis, 15 pacientų šiuo metu yra Reanimacijos skyriuje, o 12 iš jų ventiliuojami plaučiai.

„Mes galime išsiplėsti iki 150 lovų, per kelias dienas galime dar 30 lovų išskleisti. Tačiau tai ir yra viskas. Didžiausia problema yra Reanimacijos skyriuje, jame jau pasiektas maksimumas, nes daugiau 18 pacientų į šį skyrių paguldyti negalime ir jau turėtų įsijungti rezervinė ligoninė“, – aiškino V. Janušonis.

Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga taip pat patvirtino, jog situacija kasdien tampa vis sudėtingesnė, o pastaruoju metu padaugėjo skubių pacientų, todėl pamažu yra ribojama planinė pagalba. Tačiau J. Sąlyga pažadėjo, jog bet kada, kai tik prireiks, per dieną ligoninėje bus papildomai įrengta 50 lovų, skirtų gydyti koronavirusu sergančius pacientus, kuriuos ištiko miokardoinfarkas ar insultas.

Pikas – lapkričio 22 dieną

Klaipėdos vaikų ligoninė taip pat paruošė 40 lovų, skirtų gydyti koronavirusu sergančius nepilnamečius, kelios vietos paruoštos ir Reanimacijos skyriuje. „Pastaruoju metu mūsų ligoninei labai padidėjo krūvis, nes regiono ligoninės atsisakė vaikų skyrių ir juose įrengia „kovidinius“ skyrius, todėl teikiame būtinąją pagalbą visai zonai“, – kalbėjo Klaipėdos vaikų ligoninės vadovas Virginijus Žalimas.

Iki šiol Klaipėdos vaikų ligoninėje 22 nepilnamečiams buvo nustatytas koronavirusas. Kai kurie iškart išvyko namo, kiti ligoninėje pabuvo kelias dienas. Vieno vaiko būklė buvo labai sunki, todėl jis buvo pervežtas į KUL.

Išklausė informaciją ESK nariai pritarė parengtam planui dėl papildomų vietų „kovidiniams“ pacientams, tačiau jį galutinai turėtų patvirtinti Sveikatos apsaugos ministerija.

„Ministerijai plano projektą išsiuntėme, jau mums skambino, parašė, truputį supyko, kad išsiuntėme jiems šitą projektą, nenorėjo gauti, bet mes išsiuntėme, kad jie žinotų, ką mes darome, ką mes svarstome“, – teigė V. Janušonis.

Jis, beje, pateikė iš SAM išgirstą prognozę, jog susirgimų koronavirusu pikas Klaipėdos regione bus pasiektas lapkričio 22 dieną. „Iki tos dienos susirgimų skaičius augs, o kiek ir kaip yra būrimas iš kavos tirščių“, – tvirtino KUL vyriausiasis gydytojas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sveikata

KKT prisidėjo prie jaukesnės aplinkos sukūrimo Vaikų ligoninėje

„Šiais metais minėdami įmonės 30 metų veiklos jubiliejų nusprendėme savo dėmesį sutelkti ir į socialinius projektus, kurie džiugintų visuomenę ir ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This