Fausto sielos Mefistofelis sieks ir karantino metu

Kultūra

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, kaip ir visas pasaulis, gyvena ir veikia išskirtinėmis sąlygomis. Menininkai į iššūkius žiūri kūrybiškai, tad nuspręsta neatsisakyti pačiame karantino įkarštyje suplanuotos šokio spektaklio „Faustas“ premjeros bei pristatyti ją nauju, neįprastu būdu, praneša teatro atstovė.  

Muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė pasakoja, kad vos paskelbus antrąjį karantiną imta galvoti, kaip šią situaciją kuo sėkmingiau išnaudoti kūrybinėje veikloje.  

Faustą senatvėje vaizduos Arshak Gyozalyan. Asmeninio albumo nuotr.

„Skatiname kolektyvą stengtis veikti maksimaliai, ieškant naujų būdų savo veiklai. Taip gimė idėja neatsisakyti šokio spektaklio „Faustas“ (pagal J. W. Goethe) premjeros. Nusprendėme ieškoti naujų formų ir leisti premjerai užgimti, laikantis aukščiausių saugumo reikalavimų. „Fausto“ premjera bus išskirtinė tuo, kad vyks be žiūrovų. Tai bus televizinė premjera. Tokio formato premjeros Lietuvoje dar nėra buvę. Projektuojame ir dėliojame jos planus su daugybe nežinomųjų, stengdamiesi pridėti maksimaliai daug optimizmo“, – pranešime cituojama L. Vilimienė. 

Sujungs jaunystę ir patirtį 

Chrestomatinė daktaro Fausto istorija pasakojama šokio kalba apjungs visą rekordiškai padidėjusią ir neseniai dėl renginio „Dėmesio! Baletas“ publikos bei kritikų liaupsių sulaukusią Muzikinio teatro baleto trupę. Legendinį alchemiką ir mokslininką Faustą jaunystėje įkūnys tik ką šokio spektaklyje „Altorių šešėly“ debiutavęs Roman Semenenko, senąjį Faustą – ten pat matytas Arshak Gyozalyan, mokslininką prarasti sielą sugundžiusiu Mefistofeliu – Danylo Butenko, gyvenimo paslapčių nesiekiančiu sužinoti ir dėl to nesikankinančiu Vagneriu – ilgametis baleto solistas, pedagogas Ričardas Jankevičius. Faustui svarbias moteris įkūnys Alvina Krout (Jeleną) ir Oleksandra Borodina (Margaritą). Margaritos broliu spektaklyje taps Mykhailo Mordasov, sužibėjęs kaip praėjusių metų šokio spektaklio „Spragtukas“ pagrindinis herojus, o Margaritos motiną – daug gražių vaidmenų Muzikiniame teatre sukūrusi Kristina Gudelytė. Jelenos sūnumi scenoje debiutuos jaunasis Povilas Kažukauskas. Kunigo vaidmenyje scenoje išvysime legendinį Muzikinio teatro solistą Šarūną Juškevičių, o barmenu taps solistė Živilė Subačiūtė. 

Klaipėdoje „Faustą” statantis lenkų choreografas Robertas Bondara sako, kad „nors savo vaizduotėje buvau susikūręs veikėjus, stengiuosi atsižvelgti ir į jūsų baleto trupės solistus, įžiūrėti juose kažką dar geresnio, nei vaizduotėje sufantazavau”.  

Šokio spektaklyje „Faustas” skambės ir gyvas orkestras, ir fonograma. Labiausiai kūrėjų sumanymą atitiko trys skirtingų kraštų bei epochų kompozitoriai: Wolfgangas Amadeus Mozartas, Fryderykas Chopinas ir Arvo Pärtas. Jų sukurtą muziką atliks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, kuriam diriguos Modestas Barkauskas. 

Scenografiją ir kostiumus kūrė lenkė Martyna Kander, šiam spektakliui iš Lenkijos atvyksta ir dar dvi žinomos menininkės: vaizdo projekcijų dailininkė Jagoda Chalcińska ir šviesų dailininkė Karolina Gębska.

Jauno Fausto partiją šoks Roman Semenenko. Asmeninio albumo nuotr.
Antras pastatymas Lietuvoje 

Tai antrasis R. Bondaros statomas spektaklis Lietuvoje: 2013 m. gegužę Vilniuje jis pristatė Giedriaus Kuprevičiaus baletą „Čiurlionis“.

Kaip choreografas R. Bondara pirmuosius laurus pelnė 2008 m. Bronislavos Nižinskos choreografijos konkurse Lenkijoje: jame pelnė II vietą (pirmoji nebuvo skirta) bei specialųjį Witoldo Lutosławskio draugijos prizą už „Andante con moto“ duetą. Tais pačiais jis metais pradėjo bendradarbiauti su Aleksandros Dziurosz įkurtu Varšuvos šokio teatru, o 2009 m. tapo vienu iš neformaliai kultūros sklaidai skirto susivienijimo „Strefa Otwarta“ („Atvira zona“) įkūrėjų. 2009 m. sukūręs baletą „When You End and I Begin…“ pagal Pawelo Szymańskio muziką dalyvavo pirmosiose Lenkijos nacionalinio baleto choreografinėse dirbtuvėse. Šis baletas vėliau buvo įtrauktas į kamerinį Lenkijos nacionalinio baleto repertuarą. 2010 m. antrųjų choreografinių dirbtuvių Varšuvoje metu atkreipė į save dėmesį miniatiūra „The Garden’s Gates“, o 2011 m. Bydgoščiaus „Opera Nova“ teatre pastatė autorinį baleto spektaklį „Pavergtas protas“ pagal Czeslawo Miloszo knygą su Philipo Glasso ir Wojciecho Kilaro muzika. 

Premjeros datą organizatoriai vis dar laiko paslaptyje – ją žada pranešti vėliau.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūros projektų finansavimas: lems ir valdančiųjų nuomonė (atnaujinta)

Kultūros ir meno tarybą pakeitusi Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupė, antradienį susirinkusi į pirmą posėdį, didžiausią jo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

ELTA

Teismai dėl Laimos Vilimienės laimėto konkurso tęsis

Buvęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktorius Jonas Sakalauskas Lietuvos Apeliaciniam teismui apskundė pirmos instancijos teismo sprendimą atmesti ...
2024-01-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This