Klaipėdos senjorai sportuoja ir karantino metu

Sveikata

Klaipėdos universiteto (KU) projekto „Amžinai jaunas 65+“ rengėjai senjorus sportuoti nuotoliniu būdu jau buvo pakvietę per pirmąjį karantiną, o dabar sako, kad jų prisijungti net nereikėjo raginti.

pxfuel.com nuotr.

Pasak vienos iš projekto autorių ir vadovės, KU Sveikatos mokslų fakulteto profesorės dr. Astos Šarkauskienės, nuo 2019 m. pavasario vykdomos įvairios veiklos, viena iš kurių – vyresnio amžiaus žmonių fizinio aktyvumo veiklų organizavimas.

Fizinio aktyvumo veiklos buvo vykdomos keturis kartus per savaitę. Į vieną užsiėmimą susirinkdavo iki 40 žmonių, o iš viso nemokamose kalanetikos, pilateso treniruotėse, sportinių ir linijinių šokių pamokose bei miško terapijos užsiėmimuose dalyvauja daugiau nei 200 senjorų. Užsiėmimus veda KU Sporto, rekreacijos ir turizmo katedros dėstytojos, turinčios daug praktinės ir akademinės patirties.

„Projekto dalyviai ne sykį mus gyrė už tai, kad užsiėmimus jiems veda panašaus amžiaus specialistės. Sakė, jog kažin ar „patikėtų“ jaunais treneriais“, – kalba prof. dr. A. Šarkauskienė.

Šių metų pavasarį dėl COVID-19 pandemijos šalyje įvedus karantiną projekto rengėjoms teko ieškoti būdų, kaip senjorų fizinį aktyvumą palaikyti nuotoliniu būdu. Pasitelkus KU technines priemones buvo parengta vaizdo įrašų su pratimais, atitinkančiais projekto dalyvių amžių bei sveikatos srities specialistų rekomendacijas. Siekta, kad pratimai būtų įvairūs, skirti aerobiniam pajėgumui, jėgai, lankstumui bei pusiausvyrai gerinti.

Pirmajam karantinui pasibaigus į įprastus fizinio aktyvumo užsiėmimus sugrįžę senjorai apie nuotolines programas atsiliepė labai teigiamai.

Kadangi visą vasarą specialistai kalbėjo apie gresiančią antrąją pandemijos bangą, jai ruošėsi ir „Amžinai jaunas 65+“ įgyvendintojai: projekto dalyviams sveikatingumo paskaitose pasakojo apie technologijų teikiamas galimybes, planuojamas sudaryti fizinio aktyvumo programas bei kur jos bus skelbiamos. Anot prof. dr. A. Šarkauskienės, ir patys senjorai klausė interneto nuorodų, sakė pagalbos prašysiantys savo vaikų ar vaikaičių.

„Senjorai – specifinė auditorija, jų aktyvumas bei noras judėti net sekant nuotolines instrukcijas stebina, o sykiu – labai džiugina“, – sako prof. dr. A. Šarkauskienė.

Šiuo metu KU Sveikatos mokslų fakulteto Trečiojo amžiaus universiteto puslapyje kas savaitę skelbiama nauja, iš įvairių pratimų sudaryta, keturių dienų fizinio aktyvumo programa; prie jos pridedama informacijos apie sveiką mitybą, emocinę gerovę. Programomis naudotis gali ne tik projekto dalyviai, bet ir visi norintys judėti, bet galbūt stingantys orientyrų, kaip susidėlioti savo fizinio aktyvumo planą.

„Jokios registracijos nereikia. Pagrindinė sąlyga, ko jums reikės mankštinantis nuotoliniu būdu – tai interneto ryšys. Neabejokite savo gebėjimais, tik pradžioje gali pasirodyti sudėtinga, o po to išmoksite ir viskas bus lengvai įveikiama“, – skelbia projekto autoriai.

Projektas „Amžinai jaunas 65+“ yra dalinai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo mainų paramos fondas ir Centrinė projektų valdymo agentūra.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This