„Klaipėdos vanduo“ tapo Pažangios energijos klubo nariu

Verslas

Klaipėdos savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ praneša tapusi AB Energijos skirstymo operatorius Pažangios energijos klubo nariu – už įdiegtas technologijas, kurios padėjo sutaupyti energiją, jai įteiktas atitinkamas sertifikatas.

„Klaipėdos vanduo“ beveik visą Dumpių nuotekų valyklos funkcionavimui būtiną elektros kiekį pasigamina iš biodujų, išgaunamų iš dumblo, kuris susidaro nuotekų valymo metu. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Džiaugiamės, prisijungę prie įmonių, kurių prioritetas – atsinaujinanti energetika ir atsakingas požiūris į klimato kaitos mažinimą. Esame socialiai atsakinga įmonė, todėl nuolat ieškome galimybių mažinti aplinkai daromą žalą. Intensyviai Klaipėdoje investuojame į kvapų mažinimo priemones, taip pat artimiausiu metu planuojame statyti fotovoltinę 120 kW saulės jėgainę ant mūsų pastato esančio Ryšininkų g. stogo. Tikimės, per metus Ryšininkų gatvėje esančių pastatų komplekso energijos kaštus sumažinti iki 30 procentų ir prisidėti prie anglies dvideginio mažinimo aplinkoje“, – pranešime spaudai cituojamas AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

AB „Klaipėdos vanduo“ beveik visą Dumpių nuotekų valyklos funkcionavimui būtiną elektros kiekį pasigamina iš biodujų, išgaunamų iš dumblo, kuris susidaro nuotekų valymo metu. Dumblo pūdymas, palaikant 35-37 laipsnių temperatūrą, trunka daugiau nei 18 dienų. Jo metu susidariusios dujos, kurių sudėtyje yra apie 60-65 procentai metano, surenkamos, išvalomos ir paduodamos į centrinę šilumos ir elektros jėgainę, kurioje sumontuoti 3 biodujų generatoriai. Čia biodujomis varomų variklių energija yra paverčiama elektros ir šilumos energija.

„Iš biodujų pagamintą elektros energiją panaudojame savo reikmėms Dumpių nuotekų valykloje. Elektros pasigaminame daugiau nei reikia įmonės technologiniams procesams, net 75 procentai reikalingos elektros sudaro „žalia“ energija, pagaminta iš biodujų. Patys gamindami elektrą per metus sutaupome apie 50 tūkst. eurų. Tai ne tik įmonei finansinė nauda, bet tokiu būdu prisidedame prie aplinkos išsaugojimo. Europoje nuotekų valymo metu susidarantis dumblas dažnu atveju naudojamas biodujų gamybai, nes tai atsinaujinantis energijos šaltinis, o jo gaminimas yra saugus ir draugiškas aplinkai“, – sako B. Jonikas.

Nuotekų valymo metu susidaręs dumblas yra išdžiovinamas ir galutiniam sutvarkymui išvežamas į Akmenę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Ketvirtadienį dalis klaipėdiečių neturės vandens

Ketvirtadienį, kovo 28 d., nuo 9 iki 17 val., Šiaulių gatvės gyventojai turės išsiversti be vandens. „Klaipėdos vanduo” praneša, jog ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Miestas

Sudūlėjo Šiaurės prospekto požeminės komunikacijos (atnaujinta)

74 milijonus litų kainavusio Šiaurės prospekto dalyje nučiuožė šlaitai, o seniau nutiestoje jo atkarpoje jau susidėvėjo požeminės vandens nuotekų sistemos.  ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This