Kaip tinkamai atsikratyti nebereikalingais elektronikos ir buitinės technikos prietaisais?

Aplinkosauga

„Jeigu lapkritį mes iš visų miesto pakampių renkame padangas, tai gruodis – elektronikos ir buitinės technikos atsikratymo mėnuo. Todėl pirmiausia norėčiau paprašyti, kad artėjant gražiausioms metų šventėms tais nebereikalingais daiktais ar naujų prekių pakuotėmis nebūtų „puošiami“ klaipėdiečių kiemai“, – sako Ramunė Šličienė, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė.

Specialistė vardina bent keturias galimybes, kur galima nekenkiant savo sveikatai ir nedarant žalos gamtai atiduoti nebereikalingus elektronikos, buitinės technikos prietaisus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Ar tai būtų kompiuteris, televizorius, šviestuvas, dujinė viryklė – bet koks dar veikiantis mūsų buities pagalbininkas, – prasmingiausia jam rasti naujus šeimininkus. Tai galima padaryti per KRATC svetainėje https://mano.kratc.lt/ esančią daiktų dovanojimo platformą. Tereikia savo turimą daiktą nufotografuoti ir įkelti į sistemą. Visi norintys čia gali laisvai dovanoti ar keistis daiktais be tarpininkų pagal tarpusavio
susitarimą. Lygiai taip nebereikalingus daiktus galima pasiūlyti ir per kitas populiarias internetinio bendravimo programas. Jei pavyksta pratęsti daikto naudojimą – tai teisingiausias sprendimas, tausojantis gamtos išteklius ir mažinantis planetos užterštumą“, – aiškino ekologė.

Naudotus, bet dar gerus, daiktus galima palikti ir Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų aikštelėse.

„Tai kas tinkama naudojimui – indus, knygas, vaikiškus žaislus, šviestuvus ir taip toliau – sudedame į sandarų konteinerį. Tie klaipėdiečiai, kurie atvyksta į aikšteles, gali neatlygintinai bet ką pasiimti ir naudoti. Karantino metu ši paslauga neteikiama, bet žinoti verta, nes karantinas nesitęs amžinai“, – pasakojo R. Šličienė.

KRATC aikštelės naudingos ir kitu aspektu. Žinia, nusipirkus naują daiktą lieka jo pakuotė: plastikas, polistirolas, kartonas. Ypač jei pirkinys didelis, pakuotė netelpa į konteinerį, tad vis dar pasitaiko, kad žmonės jas sukrauna šalia konteinerių, nors tai – labai blogas sprendimas.

„Polistirolą išnešioja vėjas, sušlapęs kartonas ar išsitepusi polietileno plėvelė tampa nebetinkami perdirbimui. Geriausia tokias pakuotes, kartu su nebereikalingais daiktais, atgabenti į mūsų aikšteles, kur jas be vargo išrūšiuosite į didelius konteinerius“, – aiškino ekologė.

Trečioji civilizuota nebereikalingų elektronikos prietaisų atsikratymo galimybė – prekybos centrai. Netinkamą naudojimui elektronikos įrangą gyventojai gali nemokamai pristatyti pardavėjams net ir neperkant naujos įrangos. Didesniuose prekybos centruose arba šalia jų stovi specialios talpos elektronikos bei nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekoms.

Yra ir dar vienas būdas atsikratyti senu televizoriumi, šaldytuvu, elektrine virykle – į namus išsikviesti atliekų tvarkytoją. Daugiau informacijos apie elektronikos atliekų surinkimą, jų priėmimo vietas ir sąlygas, atliekų tvarkytojus galima rasti www.atliekos.lt arba www.eei.lt.

„Bet kuris aukščiau paminėtas būdas yra priimtinas. O išmesdami daiktus į bendrą komunalinių atliekų konteinerį ar palikdami juos kieme ne tik sukuriame nemalonų vaizdą, bet ir švaistome savo lėšas, nes papildomas didžiųjų daiktų surinkimas didina mūsų pačių mokamus mokesčius. Dar viena blogybė, kad netinkamai išmestas telefonas ar kompiuteris, kuriuose yra integruotos baterijos, į aplinką gali paskleisti ypatingai pavojingas toksiškas medžiagas, sunkiuosius metalus, kurie žmonėms sukelia mirtinas ligas. Todėl galvodami apie artėjančias šventes ir dovanas artimiesiems, būkime rūpestingi iki galo – nepridarykime jiems žalos netvarkingai išmesdami senus daiktus“, – linkėjo R. Šličienė.

Reklama: technikos remontas

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Rūšiuoti maisto atliekas klaipėdiečiams jau išdalinta apie 100 konteinerių komplektų

Nuo 2024 m. visoje Lietuvoje maisto atliekos bus rūšiuojamos ir surenkamos atskirai. Kad individualiuose namuose gyvenantiems klaipėdiečiams rūšiuoti būtų patogiau, ...
2023-11-13
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Nemokamai surinks elektronikos, akumuliatorių atliekas

Lapkričio 13 d. Klaipėdos miesto savivaldybėje, įgyvendinant Aplinkos ministerijos nustatytus aplinkosauginius reikalavimus, organizuojama  gaminių atliekų surinkimo akcija, kurios metu iš ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Į Dumpius atkeliauja maisto atliekų apdorojimo įrenginiai

Su kiekviena diena artėja maisto atliekų rūšiavimo startas Klaipėdoje ir Neringoje. Uostamiesčio daugiabučių kiemuose į rudu dangčiu pažymėtus pusiau požeminius ...
2023-10-17
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This